Takto budeme vyzerať mladšie!

Wikimedia Commons, CC-BY-SA-3.0, autor JJ Georges

"Tie, ktoré sa snažia vyhladiť každú vrásku, sa napokon nebudú páčiť nikomu."
Inés de la Fressange, francúzska modelka, návrhárka a spisovateľka (nar. v r.1957)


Vo švajčiarskych novinách som našla konečne normálny článok o tom, ako nevyzerať (načisto) staro. Výnimočne nepojednáva o liftingu, botoxe a spol., ale je ku nám, starnúcim ženám (i mužom), celkom láskavý. Tu je voľný preklad aj s mojimi poznámkami.

Určite existujú ľudia, ktorým je jedno, či vyzerajú o  desať rokov staršie, než sú v skutočnosti. Ja však nepoznám nikoho, kto by sa nepotešil úprimnému komplimentu: "Vyzeráš sviežo a odpočinuto!" Hneď nám to totiž asociuje zdravie a mladosť.

Mimochodom, nie sú to vrásky, ktoré nás robia staršími. Dojem staroby totiž evokujú úplne iné skutočnosti. Na prvý pohľad sa zdá byť veľmi jednoduché vyhladiť vrásky botoxom či inými plnidlami. Toto riešenie však často zlyháva. Obyčajne ten, kto začne s umelým skrášľovaním, nedokáže totiž už túto závislosť zastaviť. Ibaže načo je čelo bez vrások, keď líca už nie sú viac okrúhle? Šťavnaté ústa, keď krk je vráskavý a kontúry tváre poklesnuté? Namiesto botoxu sa treba radšej spoliehať na prirodzené efekty.

Tu je 5 najhlavnejších:

Dobre udržiavané zuby


Nie, určite nie tie ultra biele, neprirodzené á la Hollywod. Zuby vekom získavajú ľahko nažltlý nádych. Pravidelná hygiena, odstraňovanie zubného kameňa a škvŕn u zubára zaistia krásny úsmev. Francúzska módna ikona Inès de la Fressange na svoje zuby prisahá: "Ony sa starajú o môj mladistvý vzhľad viac, než akýkoľvek make-up!"

Noo... moje zuby sú na jednej strane úst už dvojnásobne tak dlhé ako bývali kedysi. Proti paradentóze nepomáhajú ani špeciálne pasty, ústne vody, nič. Ibaže sú stále zdravé a moje. Najjednoduchšie by bolo nechať ich vytrhať a nahradiť novými (v hodnote celého majetku). Alebo nahradiť protézou. Joj, to nie, dobre ja viem, čo takáto sranda urobí s črtami tváre. Obaja rodičia mali horné protézy už v päťdesiatke a hneď im to obom nahádzalo vrásky nad hornou perou. Budem ja ešte behať po svete aj s tými mojimi zubiskami, pokým budú držať.

Minule som takto v záchvate starostlivosti o zuby (po absolvovaní bieliacej procedúry) odstraňovala opatrne zubný kameň z vnútornej strany zubov, to vždy povolí. A syn na mňa zrúkol: "Joj, nerob! To ti určite len vďaka tomu držia tie zuby pokope!!!" No a nie je zlatý? 

Jednoliata farba pleti


Nie sú to veru vrásky, ktoré najviac otravujú. Starobu prezrádzajú najmä poruchy pigmentácie. Starecké škvrny, spôsobené mnohoročným opaľovaním a hormonálnymi zmenami, signalizujú lokálnu zvýšenú produkciu melanínu. Pri svetlejších škvrnách pomôžu špeciálne séra alebo krycí krém, tie tmavšie musí laserom odstrániť dermatológ.

Mne pomohlo odstraňovanie laserom u kozmetičky a určite i to, že sa už v lete vôbec neopaľujem, stačí trocha tých jarných slnečných lúčov. Zato nastúpil iný problém - biele škvrny na predlaktiach, spôsobené naopak nedostatkom melanínu. Vitiglio sa to volá a vraj sa s tým nedá nič robiť. Zas len jediné - neopaľovať sa.

Menej make-upu


Tento bod súvisí s predchádzajúcim a navzájom si protirečia. Kadejaké fľaky by človek najradšej prekryl make-upom, ibaže výsledok je oveľa horší. Škvrny zmiznú, ale tvár je prudko zostarnutá. Podobne príliš nakechlené oči a ústa ani náhodou nevyčarujú želaný šťavnatý vzhľad, opak je pravdou. Rovnica je jednoduchá - čím ste staršia, tým menej farbičiek. Toto nie je módny diktát, toto je holý fakt.

Make-up používam vlastne už len na fotografovanie a aj to len málokedy. Na vyvolanie ilúzie mladej pleti mám jeden zaručený trik - tvár natriem kokosovým olejom, nechám vsiaknuť, zvyšok utriem. Prestriekam sprejom na hojenie jaziev, pleť sa prestane lesknúť a získa zamatový vzhľad. Napokon dám na líca trochu ružovohnedej perleťovej tvářenky, ktorá je v takých tých guličkách a zvyškom farby na štetci prejdem i celú tvár. Viac zázrakov s tým mojim ksichtom urobiť nedokážem. Všetko ostatné, najmä krycí krém alebo nedajbože púder to len pokazia. Skúšam aj tónované BB krémy, ale zatiaľ som nenašla taký, s ktorým by som bola spokojná.

Na obočie používam hnedú ceruzku,  na linky tmavšiu hnedú, veľmi mäkkú, hrubú tužku, ktorá má na druhej strane hubku. Tou to rozotriem do stratena. Očné tiene málokedy a keď, tak v prírodných hnedých, či zlatistých odtieňoch. Z diaľky oči vyzerajú lepšie, zblízka tiene neomylne vykreslia vrásky. No tak si vyber! Riasenku dávam už len na horné mihalnice, dolné sa akosi zredukovali na páperové NIČ.

Rúže používam v teplých odtieňoch. Postupne som zistila, čo je zle a čo by mohlo byť. Zlé sú vysoké lesky, najmä tie, čo sa rozpíjajú do vrások okolo úst. Navyše až tak šťavnaté pery už vyzerajú komicky a nepatrične. Zlé sú aj úplne matné rúže - jedno akej sviežej farby. Ústa sú s nimi mimoriadne vráskavé. Najlepšou cestou sú rúže s jemným perleťovým leskom.

Zdravé a šik vlasy


O vlasoch a účesoch pre zrelé ženy som už písala. Kto určuje, že má mať žena v určitom veku krátke vlasy?  Nikto. Nič proti individuálnym a moderným šik krátkym strihom, ale priemerné chlapčenské strihy, oživené zopár farebnými "mladistvými" prameňmi, ženu urobia určite staršou.
Na zrelých ženách obdivujem sivé či biele vlasy. Mali by však byť sivé po celej svojej dĺžke. Odrasty akejkoľvek farby nebudú na žene "vo veku" nikdy vyzerať dobre. Zdá sa, že na to konečne prišla i Madonna...

Drastické diéty


Príliš rýchle zhodenie kíl spôsobí predčasné zostarnutie kože. Tie, ktoré chcú schudnúť, by mali zmeniť jedálniček a začať cvičiť.

No a tie, čo boli celý život chudé, by sa mali začať obzerať po nejakej zdravej ale zaokrúhľujúcej strave a tiež po vhodnom cvičení. Napríklad taká ja. Už sa začínam scvrkávať ako taká slivka, odchádza svalová hmota. Minule odo mňa odišla Pragmatická s plnou taškou obtiahnutých riflí. Najprv sa čudovala, že dávam veci, ktoré sú mi ešte dobré. No... nie sú. Natiahla som prvé a dcéra zalomila rukami: "Vyzeráš, ako keby si došla z Dachau!" Stehná nikde.

V istom veku sa veru žena musí rozhodnúť - buď to postava alebo vrásky a scvrkávajúca sa koža a svaly. Mala by som pribrať, tak veru.

Čo vás desí najviac? Určite ste zaznamenali zmeny, ktoré prináša starnutie. Bojujete s tým a ako?
Nejaké dobré rady???


Voľne spracované podľa autorky Silvie Aeschbach.
Článok: http://mobile2.tagesanzeiger.ch




Baba Slováková

41 komentárov:

  1. Až je mi to blbé, že jsem zase první komentující, ale téma mě hodně zajímá. Se všemi tezemi článku souhlasím. VRÁSKY - dokonce i můj muž říká, že zralé ženy bez vrásek vypadají divně (za to ho miluji). ZUBY – ano, špatné zuby pokazí celý dojem. MAKE-UP – mým problémem je lesk a stále ještě návaly horka, takže krycí make-up by mi akorát tak tekl po tváři. Co to máte za zázračný sprej na jizvy proti lesku? Okamžitě si ho pořídím. Jinak jako studený typ používám tmavě šedou tužku na oči, stín mastný šedý jen na vnější koutek oka s protažením/rozmazáním nahoru a do stran a řasenku. Mám světlejší hnědou řasenku i na obočí – tu doporučuji, nabarví i šedivějící průhledné chloupky. Místo rtěnky používám raději tónovanou tyčinku na rty. VLASY – také nosím polodlouhé, chlapecké účesy (obzvlášť od pánské kadeřnice) sluší jen málokomu. TĚLO – hlavní je podle mne udržování stabilní váhy (trpím sice po zimě temporární obezitou, ale naštěstí jen tak do 3 kg navíc, která v létě shodím). POHYB - když máte málo pohybu, pozná se to i na držení těla a na chůzi a zbytečně to přidává věk.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hnedá riasenka je super najmä pre môj farebný typ, mám odskúšané. Tie spodné riasy mi prídu skôr stenčené a vypadané a či čo, ako ostatné svetlé typy ešte nešediviem.
      Stabilná váha je najlepšia vec na svete, to rozhodne. Štve ma hlavne ten úbytok svalov, musím zase zaradiť do programu plávanie. Na sprej som vložila do článku dodatočne link, je to Cicatridina. Jediná recenzia, ktorú som robila a nebanujem, chodím si to teraz kupovať. Aj krém. Ďakujem za podnetný komentár.

      Odstrániť
  2. Myslím,že je to krásně shrnuté.Díky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je toho určite ešte oveľa viacej, článok ma však zaujal, a tak som sa držala jeho osnovy.

      Odstrániť
  3. Zdravím ženy v zrelom veku! So všetkými bodmi v článku musím len súhlasiť.V prvom rade si musíme udržať zdravé sebavedomie a zdravie. Keď nás nič nebolí a v rodine je všetko OK, tak aj na našom výzore sa to objaví. A každá žena, ktorá sa má aspoň trochu rada a váži si samu seba, tak sa o seba stará. To je môj názor.
    Proti paradentóze existuje jedna osvedčená potravina. Surová kyslá kapusta. Požívať niekoľko dni a potom aspoň za týždeň. Malo by to pomôcť... a prestať fajčiť!!! To je totiž veľký požierač vitamínu C.
    Ten spray proti lesku je Cicatridina? Díky za odpoveď!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Viem, že mi fajčenie ťažko škodí po všetkých stránkach, ale...
      škoda slov, nemám pevnú vôľu prestať. Za ten tip na surovú kapustu ďakujem! Nemám veľmi rada citrusové plody ale kyslú kapustu veľmi, mohlo mi to aj samej napadnúť.
      Ten sprej je Cicatridina, po nastriekaní zostane tvár biela, pozor! Treba ho opatrne rozotrieť. Je jemne krémový a hydratuje, takže aj skvelé papaníčko pre pleť a dobrý pocit. Vložila som pod tento článok link.

      Odstrániť
  4. Opravujem... raz za týždeň...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. „V istom veku sa veru žena musí rozhodnúť - buď to postava alebo vrásky a scvrkávajúca sa koža a svaly. Mala by som pribrať, tak veru.“
    S tímhle tvrzením nesouhlasím. Naopak, žena, která byla celý život velmi štíhlá a štíhlou zůstala, vypadá obvykle výrazně mladší, než její vrstevnice, což je nakonec dobře vidět i na Inés de la Fressange, jejíž fotografii máte v úvodu článku. Nemyslím, že by vám to slušelo víc, kdybyste přibrala.
    Mnohem horší než hubená postava je pro pleť kouření...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Moje vždy štíhlá teta vypadala zblízka v pozdním věku jako stará želva, nadměrně se totiž opalovala a taky dost kouřila. Přesto byla vždy chic muži o ni projevovali zájem. Tloustnout na stará kolena se podle mě nevyplatí.

      Odstrániť
    2. Nemala som v úmysle vypásť sa, ale dve-tri kilá by nezaškodili. Keď tu Dagur spomína svoju tetu... ja vyzerám tiež presne ako moja teta. Malá, vždy chudá. Veľmi čiperná, aj keď je už ozaj scvrknutá ako sušená slivka. Nikdy nefajčila. Určite mi túto genetickú danosť fajčenie ešte umocňuje, v každom prípade mi je jasné, kam sa bude uberať moja staroba. Ozaj musím opäť zaradiť plaváreň a poštudovať potraviny na posilnenie svalov. Samotná pleť nie je to, čo ma najviac trápi.

      Odstrániť
  6. No, jasně, kdo nechce mít šmrnc? Ale zase na druhou stranu je třeba si taky ohlídat, aby se ze mě nestala zakomplexovaná tetka jenom proto, že nedokážu přijmout svoje roky. On se totiž v tomto směru pozná i předstíraný nadhled a je velmi dobře cítit, když svoje roky prostě neberu a poměřuju se s mladými, ač se tvářím a říkám, že to není nic pro mne. Spokojený člověk to nepotřebuje pořád maskovat. Spokojený člověk svoje vrásky přizná. Stáří není nemoc. A už vůbec to není nemoc zhoubná. Stáří je jen podzim života, kdy se starý strom připravuje k zimnímu spánku. Hlavně se z těch "neduhů" stáří nepoprdět, abychom nakonec svoje nejhezčí léta neprošvihli křečovitým zakrýváním nezakrytelného. Není nic směšnějšího než starý strom, který předstírá, že má v sobě mladou plodící mízu. Nemá, nemá. Ale žije a je tu. Hlavně aby tento starý strom poskytl ovoce v pravý čas a stín poutníkovi. Takže, milé dámy, nehrajme. Komično nechme komikům. Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ono to často záleží i na situácii. Sú príležitosti, najmä tie spoločenské, keď sa treba farbičkami "prebrnknúť", jedno koľko rokov do hrobu. To nejde o predstieranie mladosti, ale o celkovú upravenosť.
      A naopak - sú príležitosti, keď sú šminky na starej babe smiešne. Dnes som, napríklad, dala päťhodinovú "Tour de Prague" cez samé parky, jedinými úpravami boli umyté vlasy a zuby. Keď ma jeden mladý muž napokon pustil v električke sadnúť si, bola som mu nielenže vďačná ale i spokojná, že vyzerám na ten vek, čo mám :D

      Odstrániť
    2. Neměla jsem na mysli předstírání mladosti, ale naopak pokrytecké předstírání, jak jsem nad věcí, a přitom je z každého mého gesta cítit, že jsem v křeči, jen abych byla chic. Zažila jsem mnohokrát překrásně a světově vyzdobené larvičky s docela temnou duší a samy byly nespokojené a zakomplexované. To je dost na houby. Jinak na příležitosti záleží, jistě. Souhlasím. Mně např. přijdou směšné ženy, ba i muži, kteří jsou ověšeni několika zlatými řetězy v bazénu. Přijde mi to jako vzít si diamantový náhrdelník na sbírání hub. Taky jsem znala ženu, která jezdila v továrně s ještěrkou a ona měla šmrnc i v těch montérkách, až chlapi čučeli a poskytovali jí různé úsluhy. :) Ono se nic nemá přehánět, říkávala moje babička, a to byla žena přirozeně vzhledná - dáma, jen to nehrotila a nehrála při tom etudy, jak je nad věcí.

      Odstrániť
    3. Myslím, že už rozumiem, čo ste chceli povedať. Nie je to len otázka veku. Je to všeobecne otázka prirodzeného sebavedomia a zároveň "ľahkého bytia". Ja som napríklad zažila v tridsiatke kŕčovitú nádheru, ktorá sa ma celkom vážne ráno po preflámovanej noci pri ohni opýtala, či nechcem šminky a nátačky. Boli sme na chate s našimi mužmi, deti nám skákali po hlavách, jedným slovom - fakt parádny víkend. S vďakou som odmietla. Nádhera sa upravila a celý čas ma povýšenecky pozorovala, ako "strašne" vyzerám. V tridsiatke nik nevyzerá strašne, samozrejme. Zle dopadla. Plastiky a narušená psychika.

      Odstrániť
    4. Super. Naprosto přesně jste vystihla, co jsem chtěla předat. Pobavila jste mě. Jen by mě zajímalo, zda ta krasotinka z vašeho příběhu vůbec měla nějaký požitek z té proflámované noci, když po ráno byly první šminky. Její konec je smutný. Ano, když se odevzdám démonu marnivosti...to jsou bohužel ty konce. Díky za váš příspěvek. Je to poučné.

      Odstrániť
  7. Dobrý den,mám velmi ráda váš blog a sama jsem přímo ukázková chodící encyklopedie rad,jak vyzrát na stáří���� Já sama ráda používám rozjasňovače,pod oči světlounké krémové proti tmavým kruhům a na tvář růžovo meruňkové,krásně to rozzáří a musím říct,že se docela ráda lesknu na tvářích,je to takové mladistvé.Na vlasy a na pleť se mi hodně osvědčil kolagen,je to opravdu elixír mládí������,zdravím vás,Ála

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, kolagén!!! Kedysi som ho brala každodenne kvôli bederným kĺbom. Minule som si naň spomenula, že by sa veru zase zišiel. Dobre ste ma nakopli, musím sa pobrať do lekárne.
      Dáte tip na rozjasňovač?

      Odstrániť
  8. No vidíte, na rozjasnovac/korektor pod očí jsem úplně zapomněla, a přitom se bez něj neobejdu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Položím tú istú otázku: máte dobrý tip na rozjasňovač? Nie príliš tuhý, čo len vykreslí vrásky?

      Odstrániť
    2. Rozhasňovače volím úplně obyčejné,z DM nebo Rosmannu,vybírám instinktivně,vždy světle žluté,krémové,mají konzistenci jako třeba lesk na rty,ale netřpytí se,to nemám ráda,všude šupinky zlata����Zato rozjasňovač na tváře jsem si koupila celkem drahý, z Alciny a ten je opravdu super,je v tubě a nádherně rozzáří pleť Přímo název je Silky Highlighter Stick.A ještě jsem chtěla napsat,že také nemám ráda křečovitě se držet mládí,to hned každý pozná.Důležité je mít mladou duši a to si neseme celý život.

      Odstrániť
    3. Já jsem si v poslední době oblíbila couleurs nature od Yves Rocher. Používám ho pod oči, na víčka a kolem "nozder". Dříve jsem používala tekutý od Maybeline, ale tenhle od YR mi vyhovuje víc, je to v podobě tenké vysouvaci jakoby rtenky.

      Odstrániť
    4. Dagur, vďaka za tip! Vyskúšam.

      Odstrániť
  9. Zdravím, můj tatínek měl umělé zuby už v pětačtyřiceti a jeho problémy byly pro mne odstrašující natolik, že investuju do pravidelné péče (mezizubní kartáčky a nítě) hodně peněz, ale zuby drží v dásních a drtí potravu bez bolesti. Co mi na nich vadí je, že se potvory začínají předklánět, zaklánět a křížit, hlavně ty spodní - esteticky to nevypadá. Moc ráda se směju a křivé zuby mi v tom nezabrání. Prý zbývá pouze jediné, a to rovnátka. Řekl můj zubař. To určitě. Ani nápad. Vlasy jsem si dlouho odbarvovala na svůj tmavě hnědý odstín a byla u kadeřnice každý měsíc kvůli odrostům. Přestala jsem je barvit před rokem, radikálně zkrátila na kluka (Jamie Lee Curtis)a vydržela. V současnosti mám na hlavě "pepř" a kolegyně nechtějí věřit, že to mám svoje a bez vnějšího zásahu. Těším se na bílé. Přibarvit se musím v oblasti obočí a řas, pak ten kontrast s vlasy je dokonalý. Na zbytek stačí korektor a rozjasňovač v malém množství okolo očí, "zdravíčka" a barva rtěnky v odstínu rtů. Jsem připravena ráno vyrazit do ulic po 10 minutách před zrcadlem. Fandím Vám ve snaze něco udělat s klepajícími pažemi, stehny, atd. Jestli začnete posilovat a vydržíte do vánoc, tak já do toho jdu taky.
    Pěkné prázdniny
    Hana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pochybujem, že začnem posilovať, nikdy ma to nebavilo. Pre nohy som už zaradila dlhé prechádzky (s foťákom v ruke, blog je dobrá motivácia)a rukám určite pomôže plaváreň. Plávam rada a to ozaj vydržím makať celú hodinu bez povaľovania sa pri bazéne.
      Sivé vlasy závidím, ja ich budem mať oveľa neskoršie, ak vôbec.
      No a zuby... pobavili ste ma. Tiež sa rada a nahlas smejem a dlhé zubiská mi v tom ani omylom nezabránia! Môžem sa len tešiť, že sú moje. Pekné prázdniny, Baba

      Odstrániť
  10. Zdravím! Aj ja čakám na tip pre rozjasňovač... Čo sa týka kolagénu, stačí dať do bieleho jogurtu (môže byť aj ovocný) lyžičku potravinárskej želatíny, verte-neverte,je to cekom chutné. Ja k tomu zahrýzam banán (pokrájaný sa mi nezmestí do kelinku).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý tip, vďaka. Často si robievam mliečny banánový koktejl a do neho mixujem, čo mi príde pod ruku (kadejaké semiačka), možno by šlo do toho hodiť i tú želatínu...

      Odstrániť
    2. Podruhé mi zmizel komentář,tak píši znovu�� Takže,rozjasňovač obyčejný z Rosmannu,konkrétně nyní mám značku Essence,je světlounce žlutý v tubě se štětečkem.Na moje tmavé kruhy působí jako balzám.Naopak rozjasňovač na tváře mám trochu dražší,od Alciny,je to Highlight Stick,je ve větší tubě a nádherně projasní tváře dorůžova.Ale to hlavní ,co jsem chtěla napsat a co zaujme široko daleko je chůze.Pružná,odlehčená chůze s rovnými zády a hlavou vzhůru,dokáže klidně ubrat patnáct let.Neznám moc mladých,kteří se po světě plouží shrbenou chůzí a když už,tak to vyrovnají mladým obličejem��.Také nesmíme zapomenout na mladou duši,kterou máme každá v sobě,jen ji probudit��Takže,milé dámy,narovnat záda,stáhnout je dolů a zatnout bříško(praxe z Pilates),hlavu narovnat,chodidla jsou jakoby nadlehčována a vyrážíme do světa������ Hodně úspěchů Ála

      Odstrániť
    3. Omlouvám se za dva komentáře,na to jak tady radím,ve finále neumím ani pořádně poslat jeden������,zato na věčné mládí jsem expert����������

      Odstrániť
    4. Vďaka, Ála, za dobré tipy! Aj Vám veľa úspechov!

      Odstrániť
  11. Bydlím ve Francii, tak přidám svůj pohled na věc. Mám Inès de la Fressange trochu za zlé, že nechtěně nasadila do hlav žen, že Francouzky (a zvláště Pařížanky) jsou na módním vrcholu. Přitom většina z nich jde s módním stádem nebo jsou to dokonce úplně obyčejné ženské a mezi nimi se míhá pár opravdu úžasných žen. Francouzky jsou hubené, protože hulí jako tovární komín, a ty, co nekouří, se často velmi omezují v jídle. Samozřejmě je mezi nimi i určitá část, která sportuje a udržuje zdravý životní styl. To kouření je ale opravdu mor, znám velmi málo Francouzek, které vůbec nekouří. Kouří i sportovkyně.
    Inès je tím typem ženy, u které nemáme vůbec pocit, že je v křeči, což se ale často nedá říct o jejích následovnicích. Styl musí vycházet z osobnosti a každému sluší něco jiného a cítí se dobře v něčem jiném.
    Teď k jejím radám - zuby dělají opravdu hodně, kamarádka investovala ve 40 letech do opravy zubů zničených v dětství léky a ten výsledek je opravdu neuvěřitelný. A já dodávám, jak už tu bylo řečeno, že úsměv (bez ohledu na to, jestli se ukáží zuby) se na vzhledu výrazně podílí. Líčení - důležité je naučit se na líčení ubrat, aby žena nedopadla jako Brigitte Bardot, která zapomněla zahodit černou tužku na oči. Dobrý stav vlasů a kvalitní sestřih dělají hodně, mám dvě starší šikézní sousedky (důchodkyně), které díky účesu vypadají super, i když jsou oblečené úplně obyčejně. K postavě jen dodám, že je lepší mít nějaké kilo navíc (nemluvím ovšem o obezitě) a být se sebou spokojená, než se být otrokem počítání kalorií. Chodím přes léto několikrát týdně s dětmi na venkovní bazén, dopoledne je tam opravdu málo lidí a ti, co tam jsou, jsou lidé ve věku 50+ (převážně ženy), které mají všechny bud mírnou nadváhu nebo přímo obezitu, ale hned po příchodu na bazén si navléknou ploutve na nohy, jiné zase ploutve na ruce, mají sebou různé plavací destičky atd. a velmi intenzivně plavou. Všechny mají plavecké brýle a o stylu plavání "paní starostová" se vůbec nedá mluvit. Mají můj velký obdiv. Já je nemůžu bohužel následovat, protože musím sledovat svoje děti, ale tiše jim závidím.
    Ze svých osobních kosmetických rad bych zdůraznila vydatný spánek a každé ráno (případně i večer) omytí obličeje ledovou vodou. Tuhle radu jsem kdysi získala z rozhovoru s Paulem Newmanem, který tam říkal, že si každé ráno ponoří obličej do lavoru s ledem. Je mi tedy teprve 40 let, takže na ověření mých teorií mám ještě hodně let, ale běžně mi hádají o 5 let méně, myslím, že velký vliv na tom má pozitivní mysl, téměř neustálý úsměv, a samozřejmě i barvení vlasů (moje maminka byla ve 40 komplet šedivá, já tak daleko nejsem, ale jsem celkem nevýrazný barevný typ, takže bych v prošedivělých vlasech vypadala neupraveně). Mám dost problematickou pokožku, takže makeup a jemné nalíčení očí mi dodá trochu šmrnc. Vrásky mám na čele asi odjakživa, ale v 35 letech jsem začala používat řadu krémů Nivea proti vráskám a fakt to funguje, kolem očí jemné vrásky téměř zmizely. Ale na studenou vodu stejně nedám dopustit, každé ráno studená sprcha krásně osvěží a pokožce to dodává na pružnosti.
    Ještě bych vám závěrem chtěla poděkovat za úžasný blog, jeho čtení mě vždy uvede do rozjímací nálady - užívání života, pozitivní náhled na vše kolem. Teoretických rad, co máme dělat, těch máme od Inès a jí podobných žen hodně, ale vy jste ztělesněním jejich realizací ve skutečném životě.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi pekne Vám ďakujem za tento komentár. Keď som začala písať blog, začala som zbierať i rôzne múdre rady a neskôr som dostávala i výzvy od čitateliek, aby som podobné múdre rady rozdávala. Na rozdávanie rád sa vôbec necítim, takže radšej citujem ženy, ktoré sú v tomto všeobecne uznávané.
      Samozrejme, že Inès je na tom inak, celý život robila modelku, byť šik je jej práca. Ani len kopírovať ju nemôžem, nikdy nebudem vysokánska tmavá Francúzka :D Veď ale aj iné typy môžu byť šik. Inak s tými Francúzkami... zobrali ste mi ilúzie. Často pozorujem staršie turistky v Prahe, zdajú sa mi úžasné! Ibaže som práve vďaka Vám prišla na to, že to asi stretávam práve ten lepší výber. Knedle celého sveta podľa všetkého sedia doma za pecou. Cestujú práve tie skvelé babenky.

      Odstrániť
    2. Já trávím prázdniny s dětmi tady ve Francii a schválně se občas zaměřuji na turisty, francouzské i zahraniční, tak i evidentně místní. Jsou k vidění i květované haleny a tříčtvrťáky :-) Ta oslnivá kráska se širokým kloboukem bude nejspíš vysedávat u kávičky někde na riviéře nebo v centru Paříže, ale ve zbytku Francie jí těžko potkáte.
      Ines je ten ty ženy, která bude vypadat dobře i bez předchozí kariéry modelky. Její rady jsou bez debat přínosné, ale její styl oblékání je hodně dán postavou a proto jí sluší to, co Francouzi nazývají style masculin-féminin (pánský styl). Žena slovanských tvarů v tom bude vypadat divně. Než jsem před lety odjela do Francie, tak se mi do rukou dostala knížka Francouzky netloustnou a s odstupem času musím říct, že v tom opravdu tkví ten (původní) francouzský paradox - jíst a pít všechno (i čokoládu a šampaňské), ale všeho s mírou, nemořit se sportem, ale věnovat se přirozenému pohybu jako je chůze, a mít radost ze života. Já bydlím v Provence, tady jsou lidé víc cool, tolik se nestresují, což je jedním ze základů dlouhověkosti. Možná mám jen štěstí na přátele, ale těch co věčně na něco brblají je opravdu minimum (a navíc nejsou původem z Provence :-) ).

      Odstrániť
    3. Tak to som potom pravá Francúzka, haha. Nijaký šport, nijaký stres. Radosť zo života. Dlhé prechádzky a plaváreň. Pozorovať všetko navôkol a ďakovať za každý deň a nové zážitky. A áno - nebrblať. Strašne to odoberá energiu. Ďakujem za podnetný komentár!

      Odstrániť
  12. Když jsem byla o hodně mladší, říkala jsem si, že až budu mít 60, přestanu se malovat, barvit si vlasy, holit ochlupení, nosit podpatky a podprsenku atd., a budu se o sebe starat jenom jako běžný chlap (čistotný). Připadalo mi, že my ženy věnujeme hroznou spoustu času svému vzhledu a že v tom věku už z toho budu unavená. Přiznám se, že dnes už tak statečná nejsem, a asi ani nikdy nebudu :-).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Božechráň, Dášo!!! Keď som bola nejako pred päťdesiatkou u gynekológa a ten mi podrobne vysvetľoval, čo sa udeje v menopauze s mojím telom, chytila som paniku. Doslova mi oznámil, že sa vlastne zmením na chlapa. Skoro som ho zabila! OK, plodná už nie som, ale ako žena chcem vyzerať navždy. A Vy tiež, ako čítam :D

      Odstrániť
  13. Jéé děkuji za článek, kdysi jsem si o něj řekla. Včera jsem přiletěla do svého druhého domova a hned otevřela váš blog. Já na vás v ČR prostě nemám čas, mám tam babičkovské povinností. Myslím si, že nejvíc se z každé vrásky hroutí ženy, které byly vyložené krasavice. My normální holky se s tím srovnáme lépe. A jak bojují s věkem já? Práskla jsem na sebe že mám mladšího manžela proto se snažím oblékat mladistvě, ale už ne krátké sukně a velké výstřihy. Podruhé jsem se vdávala v 45-ti a chtěla jsem vypadat svěže, tak jsem si nechala zoperovat horní víčka a měla jsem botox nad kořenem nosu. Vrásky kolem oči mi nevadí, ale tyhle mně dělají zamračenou. Proto na něj dle možností 1-2x ročně chodím. Loni jsem poprvé vyzkoušela mezoterapii a letos na podzim ji chci zopakovat. Byla jsem na ní 2x krátce po sobě a pleť jsem pak měla hydratovanou a projasněnou. Drobné vrásky kolem rtu se hezky vyhladily. Bude to taková každoroční investice do budoucností. Doufám. Jinak nepodceňují péči o zuby, mám na míru vyrobené nosiče na bělení zubů. Ale ráda si dám skleničku červeného, takže většinou bělím jenom 3-4 dny před nějakou akci. Obvykle nikam nevylezu bez korektoru a s nahou pusou. Stačí balzám nebo lesk. Ty asi doma začneme prohazovat lopatou, samozřejmně i rtěnky. S tímto "líčením" v normální den vystačím, takže bych řekla že se líčím opravdu málo, asi to zimní typy mají jednodušší. S váhou jsem nikdy neměla problém, ale co si budeme povídat, zpevňovat by bylo co. Teď jsem si zakoupila takové pružné gumy a chci si najít nějaká videa, jak posilovat paže. Snad mi to vydrží. Důležité je neházet flintu do žita, že už to za to nestojí. Janina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ... "hned otevřela váš blog" - tak toto je obrovský kompliment! Vitajte späť na Babích letách :D
      Na operáciu očných viečok mám zálusk už dávno, akosi sa neviem odhodlať (to by som si musela dať oddych od počítača a ako???). Na spevňovanie paží som našla dobré cvičenie s poloprázdnymi PET fľašiami - aby sa tá voda preliavala a bolo to náročnejšie. Cvičí sa ako s činkami. Len mi to, holt, nevydržalo, to nadšenie :D Plaváreň ma zachráni!

      Odstrániť
  14. Joj a prečo píšem v češtině? Ale však vy rozumiete. Musím sa preorientovať. Bola som od polovici mája v ČR. Narodil sa mi vnuk Adámek. Janina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Blahoželám ku vnukovi!!!
      Adam je krásne meno (i ja som ho dala synovi).

      Odstrániť
  15. Ďakujem. Myslím, že odteraz to bude moj najkrajší modný doplnok. Vy máte tiež Adama? Aj mne sa meno veľmi páči.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram