Karl Lagerfeld v Prahe


"Ľudia, ktorí hovoria, že včerajšok bol lepší ako dnešok, dočista znehodnocujú svoju vlastnú existenciu".  - Karl Lagerfeld

Jedného z najoslavovanejších módnych návrhárov, Karla Lagerfelda, som sa chcela opýtať, ako to robí s tým starnutím. Jeho prístup ku štýlu je vždy náročný a novátorský - vrátane jeho vlastného image.

Stačí pozrieť fotky a zistíte, že to má 83-ročný módny guru vykoumané. Vysokánske goliere kryjú husací krk, rukavice zakrývajú vráskavé a možno i fľakaté ruky, na očiach neustále čierne okuliare. Nedá sa povedať, že vyzerá nedajbože mladistvo, ale impozantný zjav to je. Natoľko arogantný, až sa človek neubráni podozreniu, že skrýva nejaké trápenia. Zo staroby urobil zvláštnu prednosť, z preferovaného rockerského štýlu vlastnú obchodnú značku. Okrem práce pre Chanel predáva teda i svoju výsostne osobnú estetiku.



Kým si však na tie jeho ikonické štýlotvorné kúsky osobne nesiahnem, nemám šancu tento jeho výstredný štýl pochopiť.



Karl Lagerfeld v Prahe


Predajňa luxusnej značky Karl Lagerfeld sa ako prvá v ČR otvorila v Nákupní galerii Myslbek len v marci tohto roku a je inšpirovaná rockerským štýlom. Zvedavá som, až mi bok vydúva...



Nadčasová kolekcia "K/Metal Signature" pre rok 2017, ktorá ma okamžite oslovila. Hlavným dizajnovým prvkom je kovový podpis, vsadený do kože.


Oblečenie v predajni je väčšinou bielo-čierne. Kabelky a rukavice vybíjané cvočkami a kryštálikmi ma nechávajú chladnou.


Choupette


Najväčším miláčikom božského Lagerfelda je barmská biela mačka Choupette. Karlov maznáčik je už celebritou sám o sebe, má svoje účty na sociálnych sieťach i v banke, slúžky a ten najluxusnejší život na svete. V skratke - fiktívna osobnosť mačky, prezentovaná opisom jej života na internete, je súhrnom stereotypných znakov neľútostných, rozmaznaných, pestovaných paničiek. Často svojmu pánovi pózuje a je lepšie platenou modelkou, než zástup topmodeliek.

Choupette sa stala ikonou a v posledných Karlových kolekciách nikdy nechýba nejaký mačací motív.


Súčasťou jarnej kolekcie je i séria "Fly with Karl" s cestovnými nášivkami a hravou potlačou. Karl cestuje v pilotskej čiapke i so svojou mačkou a nechávajú sa zvečniť na všetkom možnom.



I na topánkach objavíte mačacie fúzy a ušká.


Čosi elegantnejšie pre dámy, ktoré rockerský ani mačací štýl nemusia... Kabelky sú drahé, ich cena je však stále o nejakú polovicu až dve tretiny nižšia ako Chanel.



Fashion blogerka 50+ u Karla


Po pravde som chcela odfotografovať len interiér a tovar s úmyslom dať ho ako pikošku na koniec predchádzajúceho článku. Pekne som popýtala o povolenie. Kam to bude? Na módny blog, odtajila som s malou dušičkou a čakala, že sa šéfka obchodu začne rehotať, až sa bude za brucho chytať. Kdeže. Vraj, super, paráda a úplne najlepšie bude, keď si aj niečo vyskúšam. To ako fakt?! Ani nedýcham.

Slečna je tiež celkom normálna ženská, nijaká vystajlovaná bárbína. Musí byť sakra dobrá, keď dostala tento flek. A aj dobrá je, vyzná sa v marketingu. Ja ešte len začínam lašovať po predajni, predsa len musím vybrať niečo, čo sa hodí ku tomu, čo mám na sebe... a ona mi už nesie kabelku v tvare fotoaparátu:

"Jediná je, tú si odfoťte, takýto kúsok sa tu dlho neohreje!"

Prvý outfit

Začínam opatrne kabelôčkou s podpisom. Doma som nemohla uveriť vlastným očiam, keď som túto fotku uvidela. Vidíte ten rokokový malíček??? Neznášam takto afektovane vystrčený pazúr, ale ako som opatrne chytila kabelku, asi od samej rozkoše sám dostal ... ehm, erekciu.


Bóžínku! Objavila som panamák.


Kabelku s klobúkom by som brala hneď a štartovala rovno na ulicu tak, ako som. Toto je ešte stále môj vlastný štýl. Ozaj tie monogramové kabelky nemusím, ale táto je krásna, kaligrafická a značka ešte neprefláknutá.


Kvôli klobúčiku ani spávať nebudem. Veľká mašľa v tvare mačacích ušiek je tak drzá, až je to rozkošné. Cena vyše troch tisícok.



Druhý outfit

Tak pritvrdíme. Parádne okuliare, rukavica a kabelka v tvare fotoaparátu. Rockerské prvky podľa mňa omladzujú, je v tom štipka "neúcty" ku veku, rebélia. Vyzerať mladšie a najmä štýlovo už neznamená ukazovať stehná, odhalené ramená a dekolt, ale nebáť sa výstredností. Toto je jasný Karlov odkaz a riadi sa ním i blogerka Lyn Slater, niečo od nich určite odkukám.


Rukavička je tak jemná, že ju ani poriadne necítm. Bála som sa ju sama stiahnuť dole, aby som ju náhodou neroztrhla. Ak si mám na nejaký extravagantný doplnok našetriť, tak to bude tento. Je to jednoducho iný pocit, keď je konečne tá žilovatá stará laba schovaná.



Tretí outfit

Z prvých okuliarov bola odviazaná najmä neter, ja siaham po mojom obľúbenom mačacom tvare. Škoda, že tá bunda má na chrbte výšivku, odrazu som zistila, že poriadnu koženú bundu jednoducho potrebujem. Ako som bez nej doteraz mohla vôbec existovať?! Cena 27.000,- Kč. Tak aj tak nič...

Mala som si k bunde s menom zobrať kabelku bez loga, chyba. Takto sa už len musím tváriť, že čím viac Karl, tým viac Karl!


Čo myslíte, ktoré z tých okuliarov mi idú lepšie? Cena sa pohybuje okolo 6.000,- Kč.



Ako sa predajni v Myslbeku za tie dva mesiace darí? Vraj veľmi dobre, pomer domácich a zahraničných kupujúcich je pol na pol. Len s tým rozdielom, že zatiaľ čo taký Rus nechá za jeden nákup aj stotisíc, naše žienky chodia samotné a kupujú si po jednom kúsku, na ktorý si obyčajne krvopotne našetrili. 

Ja som isteže nekúpila nič, ale vybrala by som si (klobúk, krémovú listovú kabelku, rukavičky), čo ma samotnú dosť prekvapilo. Teraz som naozaj zvedavá - vybrali by ste si aj vy? A čo konkrétne? Aký máte názor na rockerskú módu v zrelom veku?

" Móda má z človeka urobiť to, čím sa sám neodváži byť."

Outfity:
Nohavice, blúzka: Zara
Tenisky: Converse 
Kabelky, rukavice, okuliare, bunda: Karl Lagerfeld



Fotografia KL: Christopher William Adach (www.flickr.com/photos/adach/14091153382), Licensed under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic | Flickr
Podpis: Vanoot59 – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31794526


Baba Slováková

24 komentárov:

  1. On je ozaj zvláštny zjav, práve vďaka tomu svojmu imidžu vlastne aj zapamätateľný a ľahko identifikovateľný a jeho veci tiež majú taký charakteristický rukopis... hneď by som brala tie rukavičky a kabelko-foťák:D škoda len tej cenovej skupiny:D
    A ešte k tým šatkám na hlave a vo vlasoch - kamarátka raz na jednu moju šatku z takého trochu drsného materiálu povedala, že tá by sa dobre nosila na hlave, ale vôbec netuším z čoho je:) tie hodvábne a saténové sa asi budú skĺzať vždy, nenápadné sponky to istia... Elen

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ten kabelko-foťák je ozaj fajný, len ja stará konzerva by som sa bála, že móda kabeliek á la prístroje čoskoro odoznie. Na cenu som sa radšej neopýtala :D
      So šatkami máte pravdu. Táto, čo ju mám vo vlasoch, je bavlneá a držala aj sama.

      Odstrániť
  2. Asi před měsícem uvedla televize(už nevím, který přesně kanál)hodinový dokument o K.L.. Luxus, hromada modelek, osobních a jiných "poradců" okolo. Na otázky odpovídal stručně, rozpovídal se jenom o své práci a fotografování. Byla jsem z něho na větvi, co dokázal o svém osobním životě prozradit na kameru i beze slov a zároveň mi připomínal sfingu - majestátní, velkolepou a chladnou.
    Jeho modely jsou krásné, modelky vyzáblé a sotva odrostlé dětským střevícům. Normální ženské neuznává (velikost 40, 42, ..). Jeho oblíbená herečka, která nesmí chybět na žádné přehlídce a pozující vedle mistra - Nicole Kidman.
    Polovinu roku oblékám na motorku kožený obleček od hlavy až k patě a za každého počasí. Miluju kožené bundy, ale bez cvoků, třásní a obrázků. Stačí mi reflexní proužky, které mne označí za šera a pomohou, aby mne někdo nesestřelil. Běžně nosím ke krajkovým šatům jenom koženou bundu, vysoké podpatky (při své výšce 160 to jinak nejde)a to mi na přechodu pro chodce dává přednost i kamion. V kůži to sekne každé ženské (pozor, nemyslím tím přehnaný styl "domina"), věk a ostatní bych neřešila. Cítíte se v tom dobře ? Tak to oblékejte.
    P.S. Podobné rukavice jsou k dostání v každém lepším motorkářském obchodu s oblečením a doplňky, mají otvůrky ještě na kloubech a cena Vás nezruinuje. Vlastním nejméně dvoje. Krásný den Hana Š.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jejda, to Vy jazdíte na motorke? Klobúk dole! Chcem sa opýtať, či tie motorkárske rukavice nosíte len na motorku alebo aj normálne ako súčasť bežného oblečenia?

      Odstrániť
    2. Ano, jezdím. Řidičák jsem si nadělila k 45 narozeninám a je to pro mne relax. Rukavice jenom na motorku, na styl K.L. nemám odvahu.

      Odstrániť
  3. Wow. Milá Babo, když jsem objevila Váš blog, říkala jsem si, že budete perfektní inspirací pro moji maminku, jste stejně mladé. Musím se jí zeptat jestli mě poslechla a čte Vás, já už jsem addicted. Váš ležérní styl je mi nejbližší, všechny palce hore. No a dnešním článkem jste mě přiměla napsat i svůj první příspěvek. Kožárnu sice mám, ale nutně potřebuji několikery Vaše tenisky, saka, klobouky a náušnice. Teď navíc ještě rukavice a kabelku co vypadá jako foťák. Máte naprostou pravdu, Vy i Karl, ty "rebelské" kousky se k vyššímu věku perfektně hodí. Buďte nadále šik, těším se na další úžasné články. B.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Čím ďalej, tým viac zisťujem, že štýl robia najmä topánky a doplnky. Handry sa nosia dnes rôznorodé, môžem nosiť aj tie ozaj storočné, pokiaľ ku tomu pridám aktuálne vecičky. So zvyšujúcim sa vekom pribudli aj u mňa netypické kúsky - napríklad tie tenisky, predtým som ich nenosila. A asi ozaj pritvrdím s tými rebelskými.

      Odstrániť
  4. Opět jsem si s chutí početla, i když zrovna KL nepatří k mým favoritům. Co se týká těch brýlí, tak podle mého názoru Vám nejvíc sluší ty třetí! Jsou decentně extravagantní a k Vašemu obličeji vysloveně ladí. A rebelská bunda Vám taky sedí. Těším se na Vaše další články. Jana S.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka, čítam, že okuliare č. 3 vyhrávajú, veď sa mi aj najviac páčili :D S bundou je to tak - pokiaľ nejakú ozaj splaším do šatníka, mala by byť veľmi kvalitná, čo znamená, že bude sakra drahá :D Pretože nejaká lacná koženka, ktorá na mladých vyzerá cool, bude na starej vyzerať... lacno.

      Odstrániť
  5. Před týdnem jsem seděla v pařížské kavárně a přede mnou u stolečku nenuceně popíjela kávu cca 75-ti letá drobná, trochu shrbená Pařížanka, která na sobě měla kožený křivák, černou sukni, oranžové punčocháče, baret a brýle. Wau! Nemohla jsem z ní oči spustit! Úžasný zjev! : ) Brýle Vám podle mě nejvíc seknou ty třetí! Palec nahoru za tento článek, jste skvělá jako ta Pařížanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hehe, ja som som takto nemohla spustiť oči z anglicky hovoriacej ozaj starej turistky, ktorá mala na nohách prešívané strieborné členkové tenisky! Hneď som si zaumienila, že nejaké musím splašiť. Ibaže je to zas o kvalite, čiže o vysokej cene. Ale pomaly chlapci rastú... Ďakujem za komentár!

      Odstrániť
  6. Tak já pamatuji KL ještě v úplně jiném /velikostním/vzhledu!Že bych se také poohlédla po rukavičkách?A brýle- asi vám fakt nejvíc sednou číslo 3.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa tie rukavičky tiež veľmi bantujú :D Jedny takéto krátke mám z Bershky. Odpárala som z nich retiazku, ja blbec! Ale aj tak sú s prastami, dobré sú na jeseň a na zimu. Pozriem nejaké bez prstov, určite sú i lacnejšie, len mi nenapadlo niečo také hľadať...

      Odstrániť
  7. Opět krásný článek. Tento prezentovaný styl Vám podle mého sluší nejvíc. Brýle se mi na Vás líbí jednoznačně ty první a bunda je skvělá, i s hvězdou na zádech, právě tím se odlišuje od těch desítek řetězcových lepších či horších tuctových. Ovšem musí se umět doladit k ní zbytek a neobléct všechno naráz, ale to Vy umíte. A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie som si itá, či by som hviezdu na chrbte rozdýchala :D Bundu budem hľadať nejakú mäkkučkú a čo s najmenej zipsami a cvočkami. Synátor si objednal hriešne drahú pravú motorkársku, došla so striebornými detailami, vrátil ju. Druhá má všetko čierne, vrátane zipsov, vyzerá to skvele!

      Odstrániť
  8. Zaujímavé, že dnes som natrafila na tvoj článok o KL a včera som si pozrela na JOJ-ke "Nákupné maniačky" - téma obleč sa ako celebrita... a súťažiaca si vybrala, že sa oblečie v štýle Karla L. :-) Podarilo sa jej to celkom... začala bielou košeľou s vysokým golierom... (už viem, prečo, z tvojho článku... maskovanie ) Tak, neviem, či mi týmto niekto nechce aj niečo naznačiť... :-))) No, keď tak pozerám na moje ruky... hmmm... Ale k tvojmu skúšaniu... mne si sa najviac páčila v tom slamáku, s bledou kabelkou, na špičkách ( super póza, škoda, že sa tak nedá aj chodiť ) Myslím si, že tie čierne rockerské prvky... kabelka, bunda, rukavice, sú dosť tvrdé... ale, nuž, taký je rock :-)
    Katarína V.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V tej super póze na špičkách sa nielenže nedá chodiť, ale ani stáť! Špičkovala som opakovane ako baletka, kým vyšla ostrá fotka :D Mne sa tiež najviac páči ten prvý outfit, ale to bude tým, že je jar a horúco. Pretože inak mám celkom rada aj rockerské prvky a čiernu, isteže. Rukavičky ma nadchli, je to super nápad, ako schovať ruky. Mamička nosila háčkované, vedela, prečo. Ja si splaším kožené.

      Odstrániť
  9. Ďakujem, holky, za bodovanie okuliarov. Vyhrali č. 3 a bodovali aj č.1, myslím, že v pomere 3:1 :D
    Tie prvé sú moje vlastné zo Zary za 500,- Kč. Tie tretie sú nádherné, ibaže cena 6.000,- Kč. Teším sa, že tak či onak prešiel mačací tvar, som spokojná, tie tretie ozaj nemusím už-aj vlastniť.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Nie, nie a ešte raz nie. Ak niečo od K.Lagerfelda, tak od Chanelu. Nanajvýš rukavičky, ale načo by Vám aj boli? V zime bude v nich zima a na jar a leto sú príliš teplé a rozhodne sa hodia jedine k rockerskému štýlu, ináč gýč. Bunda je čo sa kvality a strihu týka fantastická, ale nadpis a tá hviezda - nie, nie a ešte raz nie, tiež aj kabelka. Okuliare nič moc, klasické čierne od Chanelu - to je už iné kafe. Ale, aby bolo jasno, ja rockerské veci môžem aj nosím, bundu mám priam motorkársku, ale prosím žiadne nadpisy a nášivky, aspoň pre mňa je to neprijateľné. Já by som jednoznačne odporučila čiernu bundu, ale podobnú akú nosí Caroline De Maigret - tento štýl je špica. Ak ja niekedy na také čosi natrafím, cena ma nazastaví. Spočítane a podčiarknuté - u Karla niet za čím ľuovať, aspoň za vecami, ktoré ste nám ukázali.
    Teším sa na ďalší článok, pozdravujem, Oľga

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hranica medzi gýčom a vysokým štýlom je často veľmi tenká... záleží vždy na nositeľovi. Minule som videla rozhovor s Coco, ovešaná bola ako vianočný stromček a ešte sa aj rehotala, že je to všetko len bižutéria. Každý iný by v tom vyzeral ako z cirkusu, ale ona famózne. To isté platí pre Karla.
      Čo sa bundy od KL týka, veď to píšem, že škoda, že má na chrbte výšivku, ergo nie je pre mňa. Ale viem si predstaviť mondénnu, vysokú 30-40 ročnú (nijakü šumienku), výraznú ženu v minimalistickom ohoze, ako sa nesie aj s hviezdou na chrbte a všetkým padajú sánky.
      Cestovateľskú kolekciu s nášivkami ani nehodnotím, je určená pre inú vekovú kategóriu, než sme my.
      Nuž a krémová kabelka i klobúčik sa mi veru páčia. Mať všetko len nadčasové a univerzálne je pre mňa ťažká nuda. Kam rukavičky? No, bohvie. Syn ma nahovára na koncert Rammsteinu, ale ten je už dnes, zháňať rukavičky už nijako nestihnem :D
      Tiež pozdravujem, Baba

      Odstrániť
  11. Tohle je přesně můj styl :-) teď ještě doladit tu kvalitu... A ta kabelka ve tvaru foťáku mi učarovala... Děkuji za inspiraci, opět :-) (jediný problém je, že tam, kde teď žijeme, bych se v tom uvařila...)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sa tu smejem, ako sa väčšine páči tá foťáková kabelka. Nuž riadna haluz to je. Neopýtala som sa, čo tá sranda stojí. Teraz som ju objavila na e-bay, stojí £219.50. Okolo 6.600,- našich korún.

      Odstrániť
  12. Milá Babo, díky za další skvělý článek a především díky za můj úžasný kočičí panamák. Asi by mě ani nenapadlo, prošmejdit butik KL. Ale když jsem tu na blogu objevila fotku TOHO klobouku, bylo mi jasné, že bez něho nemůžu žít ;-) Včera odpoledne jsem si ho pořídila (čekal na mě jeden, poslední) a celou cestu ve vlaku se kochala a chovala ho na klíně. Doma v něm vařila a uklízela... Je to věru dětinské, ale raduju se zněho jako blázen, teď tu vedle mě leží v práci na stole :-D
    Musim říct, že ne vše bych nosila, ale stylem je mi nabídka butiku dost blízká. Kožené bundičky a kabelky nosím ráda, téměř denně. Rukavice však jen na motorku, 'funkční', s chráničema. Na tyto "chopperské" do civilu bych asi odvahu neměla. Kabelka s logem Karl je úžasná, ač na viditelně uvedená loga opravdu nejsem. Tato má však šmrnc.
    Máte můj hluboký obdiv za vzhled, vkus, kuráž a talent psát výborně čtivý blog. Jste pravá inspirace i pro mladší ročníky;-) Pěkný den, Kristýna.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jojojóóój, Kristýno!!! Vy ste mi ten klobúk už vyfúkli? A o čom ja teraz budem snívať po nociach???
      Smejem sa, teším sa s Vami. Viem si tú radosť živo predstaviť, ja by som ho hádam aj hladkala :D Ďakujem Vám za túto správu, urobili ste mi vlastne veľkú radosť!!! Pekný deň aj Vám, Baba

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram