Škandalózne odhalenie!

Jasný korálovočervený rúž ku bordó farbe.

Dnes som prišla na niečo neuveriteľné. Našla som celebritu, ktorú môžem s chuťou takmer do bodky  kopírovať. Ako som len na ňu mohla zabudnúť?!

Celé to začalo jedným dávnym komentárom, v ktorom sa ma čitateľka pýta, prečo nosím čiernu a sivú, keď dobre viem, že som jesenný farebný typ. Odpovedala som, že jednoducho preto, lebo sa v týchto farbách akosi cítim lepšie a kompetentnejšie ako v hnedej a v zelenej. Kombinujem ich ale s teplými jesennými farbami.
Tá otázka mi ale neustále vŕtala v hlave. Kombinovaním farieb sa predsa živím, mala by som mať na to nos. Čo ak robím chybu a všetko je zle??? A ešte to aj púšťam do éteru kamsi.



Napokon som cielene začala pátrať po farebnej typológii. Vedela som, že jesenných typov je niekoľko a už dávno mi bolo jasné, že s ryšavkami typu Julianne Moore toho veľa spoločného nemám. Moja pleť totiž nie je porcelánovo biela, ale tmavšia s výrazným teplým nádychom. Broskyňovým, ak chcete. Aj v zime vyzerá ako opálená. Oči sú síce olivovozelené, ale ani príliš svetlé, ani tmavé.

Dopátrala som sa, že budem pravdepodobne tmavým jesenným typom a ešte ku tomu i kontrastným. Hľadala som teda pre mňa vhodné farby a našla som toto:

Farby pre tmavý jesenný typ.
Normálne som na to čumela ako puk. Šialenú radosť som mala. Sú tam úplne všetky farby z môjho šatníka! Vrátane čiernej a takzvanej kamennej sivej (to je tá s nádychom do hneda, nie do modra). Je tam aj moja milovaná námornícka modrá, teplá červená i teplá marhuľovoružová.

Ako som správne cítila, nová farba roka Greenery nie je nič pre mňa. Nevedela som prečo, len som to už mala dávno odskúšané, že v nej vyzerám krikľavo. Svetlú zelenú isteže nosiť môžem, ale s olivovým odtieňom. Krátko a dobre - v typických jesenných kombináciách som sa nikdy necítila dobre. A už viem, prečo.

Vo farebnej typológii boli ako tmavá jeseň uvedené príslušné celebrity. Julia Roberts... a Susan Sarandon. Naozaj mi nikdy na um nezišlo pozrieť sa na Susanin štýl, akosi som si ju pamätala s tmavšími vlasmi. Matka sladká, veď ja som našla svoju ikonu!

Telový rúž ku tmavým studeným farbám.

Susan Sarandon som takmer nenachytala na porušení "povinnej" farebnej škály. Ovláda to. Oblieka sa šmrncovne a ešte aj nosí extravagantné slnečné okuliare. Toto je môj človek!

Najväčšiu radosť som mala, keď som zistila, aký rúž použila ku bordovej farbe. U mňa to bolo takto - najprv som si dala teplý brodový rúž, no a raz to nebolo dobre, hoci mi inak pristane. Intuitívne som vytiahla žiarivý korálovočervený, aj keď sa zdanlivo ku bordovej nehodí. A hneď bolo všetko inak. Kuknite horný obrázok :D

Podobne je to s rúžom ku tmavým neutrálnym a studeným farbám. Nemôžem si ku nim dať výrazný červený rúž. Zatiaľ čo Snehulienky v tejto kombinácii vyzerajú fantasticky, na mne je to priam vulgárne. Ku teplej bielej najradšej nosím teplý hnedoružový rúž - a pozrime sa, aj moja nová ikona. Neviete si ani len predstaviť, ako sa tu vytešujem. Ako malé decko. Tak niečo predsa len viem.

Teplý hnedoružový rúž ku svetlým farbám.

Fotky klamú. Ak chcete vedieť, ako vyzerá tmavá teplá pokožka, tak pozrite túto. Presne takto vyzerám ja, keď si zastanem ku svojej bielej dcére.



Škadalózne odhalenie spočíva v tom, že vám je teraz úplne jasné, že som komplet odkopčila štýl Susan Sarandon. Neodkopčila. Kopírovať ho ešte len budem a zdatne!
A už viem, čim presne začnem. Hneď.

Poznáte svoj farebný typ? Alebo ste tie farbičky tiež už dávno intuitívne vychytali?

Obrázky: Pinterest


Baba Slováková

28 komentárov:

  1. Dobréééé... :-) Ja sa zmietam tiež vo farebnej typológii... bolo mi povedané odborníčkou, že som tlmené leto, svetlý podtyp... mammma mia! Potrebujem aj ja svoju IKONU ! :-D
    Katarína V.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ešte som hádam nikdy tak bleskovo článok nenapísala :D Radosťou som bola v úplnom vytržení.
      Dole Vám radí pani Jitka, ktoré baby sú letný typ.

      Odstrániť
  2. Taky už jsem po tom pátrala, já jsem asi taky tlumene leto a tam patří třeba Jennifer Aniston, Sarah Jessica Parker, Britney Spears, Dara Rolinc, myslím taky dobre :-))Jíťa

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Krásná jste Vy i Susan, obě stárnete s noblesou. Opravdu jste si hodně podobne. Mě se vždy líbila Meg Ryan, jeji styl oblekaní, vlasy, usměv. Ale zrovna ona je jedna z tech, co to stárnutí asi neunesla, asi je tlačí i filmový svět.Ale i tam se najdou ženy, ktere tlaku odolávají.Teď je mým takovým vzorem Jennifer Anniston. Jsem snad stejný letní typ a až v loni jsem zjistila, jak mě krásně dokáží zjemnit světle tlumene az pudrove barvy, šedá, bežová, tlumena růžová, modrá. Nemám moc jemne rysy v obličeji, tak mi to zjemnění hodně pomohlo. Chodila jsem hodně v tmavě hněde a khaki a tyto barvy můžu, ale ne u obličeje a nebo zjemnit světle tlumeným šátkem například. Tyto barvy jsem objevila až nedávno a co jsem se zatím dívala po obchodech, tak moc světlých pudrových se tam nevyskytuje. Tak snad ještě později, jak se bude blížit jaro..Jíťa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak krásna ako Susan určite nie som, ale to je šumák, nie som filmová hviezda. Pani Sarandon má už 70 rokov a verejne sa hovorí o plastikách. Aj to je jedno, lebo ich má urobené veľmi prirodzene. Pre mňa je dôležité, že mám "barličku" na ďalších desať rokov najmä v líčení, z toho mám najväčšiu radosť. A ešte sa teším, že mojou ikonou je žena, ktorá mi je aj osobnostne blízka. Rebelka a neškadalózna.
      Meg Ryan je večná škoda! Vy by ste sa mali vrhnúť na Sharon Stone, podľa mňa. Podľa toho, čo o sebe píšete, je pre Vás ako stvorená. A má skvelý štýl, najmä ten "pouličný".

      Odstrániť
    2. Děkuji moc za doporučení Sharon Stone, už jsem tu jednou psala, že její styl se mi zamlouvá, zvlášť ten,, pouliční ,,. Najdu si jeji další fotky :-)) Jitka

      Odstrániť
  4. Prosim poradiť, vobec tomu nerozumiem.Som povodne jembe pehava brunetka.po 50,sa farbim na medeno-hnedo.KEĎ vyjde slniecko som hneda aj na tvari...nie som ta biela irka.Nerozumiem tvojmu vejariku farieb.Farby som vzdy riesila intuitivne,dedicstvo po mame.Vedela,ze bielou nikdy nič nepokazi,ruzovu nosila k sivej a bezovu k hnedej....SOS..mchcem byt ikona a mat ikonu,Evi...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pozrela som sa na FB všetky Tvoje fotky. Podľa fotiek sa farba pleti určuje ťažko, ale aj tak si myslím, že Ty budeš najskôr teplá jeseň alebo tmavá jeseň ako ja. Ja som si tiež nie istá, možno som aj zmiešaný jesenný typ, ale to je jedno.
      Vyzeráš výborne v tej horčicovej čapici, vo fialovom tričku... vyzerá to, že jeseň si určite. Akej farby máš oči? Tipujem, že orieškovohnedé.
      Nie je ružová ako ružová. Máš tam aj nejaký ružový svetrík a čpaicu. Ak si jeseň, tak je to zle. Tvoja ružová by mala byť teplá, t.t. lososovoružová, marhuľovoružová. Máš tam kdesi prehodený lososovoružový svetrík a ten je super. Ani bielu by si nemala nosiť, ale teplú krémovobielu. Musela by si mi ale napísať viac, podľa fotiek to ozaj neurčím. Pošlem Ti na FB obe palety /teplú aj tmavú jeseň/ a z tej škály treba vyskúšať, čo Ti svedčí. Tá bunda, čo máš je taká tmavá korálovočervená??? V tej si super. Jo... a chválim škoricové tenisky :D :D :D

      Odstrániť
  5. Škoda, že nemám facebook, z mojí fotky u odběratelů to asi není poznat:-))Jitka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak máte nejaké kvalitnejšie fotky, pošlite mi na babieleta@gmail.com
      Za výsledok však neručím, nie som vizážistka :D
      Môže to byť dobre mienená rada, ale odborné posúdenie to rozhodne nebude.

      Odstrániť
    2. Moc děkuji, podívám se jestli něco kvalitního najdu a pošlu Vám

      Odstrániť
    3. Ďakujem za fotografie, vyzeráte výborne a brutálne mlado! Takže teraz len môj súkromný prvý dojem. Asi budete naozaj letný typ, lebo najlepšie pôsobíte v studených pastelových farbách. Výborne napríklad v tom mintovom župane. Aj v tom zelenom tielku, pokiaľ fotky neklamú a ide o takú tú studenšiu sivozelenú farbu. Žltá bunda Vás prebíja, ale na tej fotke máte zase super strih vlasov :D

      Odstrániť
    4. Moc děkuji, i za poklonu:-)), v listopadu mi bylo 53 let, takže už taky chvíli 50+. Vrasek už taky mám kolem očí, ale brýle lecos potlačí. Zjistila jsem, že mnohem starší vypadám, když jdu od holiče, čerstvě vyfoukaná, vlasy si musí ,,sednout,,a taky me zestařuje, když se výrazněji namaluju, takže jen černá linka a řasenka.Žlutá barva mi nikdy neslušela, to je pravda. Vybírala jsem si oblečení spíš, jak se mi barevně líbilo, než, co mi jde k obličeji. Tak moc děkuji za radu, moc mi pomohla

      Odstrániť
  6. Tak sa tu teraz pasujem s tým svojim "Anonymným používateľom". Aj som chcela tento status zmeniť, ale kedže som dosiaľ ešte k nijakým komentárom neprispievala, neviem ako na to. Ale to nevadí.
    S mojou farebnou typológiou mám popravde tiež mierny hokej, ešte že intuícia a zmysel pre estetiku funguje. Áno, pani Sarandon je osoba hodná obdivu a vo farebnej typológii hodná nasledovania, pretože ak sa správne domnievam, je ponechaná v rukách len tých najlepších odborníkov. Ja mám tiež ryšavé vlasy, ale len na jednej polke hlavy - tak mi nadelila príroda a oči zelenošedé. Ostatné vlasy sú tmavo gaštanové. Tak aká Ti farebná typológia.
    Ale, ako som písala v minulom príspevku s tými converskami, ja okrem nich milujem aj biele košele, ktorých mám aspoň 10 a nedám na ne dopustiť pri akéjkoľvek situácii. No a čo, každý má nejakú tú odchyľku, no nie?
    Pozdravuje Vaša vrstovníčka Oľga

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som ešte nepočula, že dvojfarebné vlasy, to musí vyzerať ohromne zaujímavo! Ak píšete, že nosíte bielu a rada, tak v nej určite vyzeráte dobre. Ja keď si dám snehobielu, tak som ako chorá smrť! Musím mať vajíčkovobielu alebo vlnovobielu. Možno napriek ryšavým vlasom vôbec nie ste jesenný typ, ale nejaký jarný, zvlášť, keď sú oči sivozelené. Tým pádom nie je biela odchýlka :D Podobné typy: Nicol Kidman, Amy Adams, Aňa Geislerová, Kristína Frakašová. Veľa záleží aj na odtieni pokožky, mala by byť bledá s jemným broskyňovým nádychom. Ja /jeseň/ ju mám tiež broskyňovú, ale tmavšiu, takmer zlatobéžovú. Baba

      Odstrániť
  7. Taky jsem pár dní bojovala s anonymní uživatelem, těd se mi to nějak konečně podařilo:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Jé, to fakt sedí :-) znám jen čtyři typy, jak se pozná tlumeny a ty další nuance? Žiji v domnění, že jsem zimní typ, ale některé zimní barvy moc nejdou...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tých typov je vraj až 12, či 18. Zimný typ môže byť chladný (Liz Taylor), kontrastný (Liz Taylor za mlada, Megan Fox) a tmavý (Salma Hayek, Penelope Cruz). A ešte sú vraj aj nejaké podtypy :D
      Rozmýšľam, že vytvorím pre každý typ nástenky na Pintereste. Na články pre blog by to bola téma na rok, ale na to sa vôbec necítim byť kompetentná. Mala som čo robiť, kým som zaradila seba a aj to nie som 100% istá.

      Odstrániť
    2. Kouknu :) Jsem spis snehurka, svetla bleda plet, tmave vlasy a oci... neco jako Winona Ryder treba. Liz a Megan maji svetle oci a Salma a Penelope zase tmavou plet... fakt nevim :D
      Sedmikraska

      Odstrániť
  9. Som jasná zima. Pristanú mi tmavohnedé vlasy, žiadné melíry alebo zlatý lesk. Viem ktoré farby možem nosiť. Tiež som hľadala inšpiráciu kvoli líčeniu, nie som ani snehurka s bielou pleťou ani tmavá carmen. V zime mi viac idú ružové pery a líčka v léte som trochu do bronzová. Našla som Penelopu Cruz že je tiež taký chameleon občas s bielou pleťou a občas i s pehami presne ako to mám já. A to sa už posledné roky cielene neopaľujem i keď pobývám u mora. Natieram sa krémom s UV faktorom i keď idem umyť terasu alebo s košom. Inak Susan je hodná následovania. Janina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tmavá zima vraj môže mať pleť slonovinovú, neutrálnu béžovú až po tmavú olivovú. Asi ste sa zaradili správne, ak máte pehy - tento typ má najbližšie ku jeseni. Takže Vám nepristanú ani príliš krikľavé studené farby, ani príliš teplé farby, ani bledé pastely. Trafili ste sa?

      Odstrániť
    2. S pastelovými farbami máte pravdu. Vyzerám v nich flekatá. To že mám najbližšie k jeseni je pre mňa novinka, pozrela som sa na jesennú paletu a došlo mi, že asi preto možem nosiť aj zlato a všetky odtiene džínsoviny. Aspoň si to myslím. Keď nájdem dajakú fotku v riflovině tak vám ju prepošlem. Fotiek je dosť ale vačšinou v horku mám nejako zdvihnuté vlasy a úplne iný než office outfits. J

      Odstrániť
  10. Zrovna minulou sobotu jsem dělala pořádek v kabelkách a v jedné dlouho nenošené našla historickou kartičku s barvami pro můj letní typ (kartička je z časopisu Carina blahé paměti, což byla odrůda Burdy pro mladé). Musím říct, že ty barvy mi fakt většinou sedí a snažím se jich držet, ale občas stejně neodolám a koupím si něco na hraně, co tam úplně nezapadá. Pak to musím řešit šálami a šátky, kterých mám naštěstí slušnou zásobu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Všetky predpisy sú na to, aby sa občas porušili :D Inak by to bola predpisová nuda.

      Odstrániť
  11. Odporúčam stránku www.supervizaz.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Mňa farebná typológia a vôbec svet farieb strašne baví a zaujíma. Čisto zo záujmu a pre porovnanie som absolvovala tri rôzne určovania farebného typu a každý bol s iným výsledkom :D a to chladná zima, tmavá zima a tmavší podtyp tlmeného leta. Teraz Babo raď. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Baba radí (haha): ... a nebude to tým, že ste to absolvovali v rôznom stupni opálenia? Ale to je šumák. Ste jednoducho tmavší studený typ. Na Vašom mieste kuknem paletu všetkých troch typov a vyberiem si tie, čo sa mi páčia a je to.

      Odstrániť
    2. Nie nie, na všetkých konzultáciách som bola rovnako biela ako vždy. :) Bude to tým, že každá ta konzultantka používala iný "farebný systém", lákalo ma hlavne to porovnanie. Jediné čo je podľa mňa blbosť je tá tmavá zima, to mi pani oznámila tesne po tom ako som vošla do dverí, čo sa mi nezdá ako úplne korektný postup.. :D Tmavé farby na veľkej ploche (pri hlave teda) mi nelichotia. Aj keď občas ich aj tak nosím. :) Pôsobím síce tmavo, ale tak "stredoeurópsky", možno niečo ako Katie Holmes alebo Heidi Klum s hnedými vlasmi, nie som tak sýto farebná ako napr. Penelope Cruz. Beriem to presne tak píšete - farby skôr studené, nie príliš žiarivé, ale ani príliš zašednuté a ideálne stredne tmavé. :) A na záver musím dodať, že vyzeráte skvelo! Som síce mladšia veková kategória, ale Váš blog mám moc rada. :)

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram