Čím je víno zrelšie, tým je lepšie?


Veľmi - preveľmi by sme chceli zrieť ako to víno. Naozaj je ale víno lepšie a lepšie, čím je staršie? Vraj je to mýtus. Väčšina vín, takmer 90%,  je určených na skorú konzumáciu, čo znamená, že ich treba otvoriť do dvoch rokov. 

To však neplatí pre vína z niektorých odrôd, napríklad šipčkový Cabernet Sauvignon vydrží aj dvadsať rokov, o storočných madeirách ani nehovoriac. Je zábavné čítať, aké skvelé vlastnosti má také staré víno. Ako dokážu muži ospievať zaprášenú fľašu!

Víno je v krásnej kondíci, má dokonalú rovnováhu a sviežosť. Vôňa je prekvapivo svieža, dôležitejšie sú ale terciálne arómy, čo je v tomto veku úplne pochopiteľné. Sú príjemné, hladké a neagresívne. Ani stopa, či náznak začínajúceho sa rozpadu, alebo žeby bolo víno unavené, staré. Jedným slovom: zážitok.

Smejem sa tu nahlas. Ešte som nezažila, aby nejaký muž takto glorifikoval starnúcu ženu.
A nech. My budeme aj tak starnúť a zrieť ako tie najkvalitnejšie vína. Lepšia voľba, než ostarievať ako mlieko. Kysnúť a kysnúť.


Outfit vo farbe dobrého vína


Hoci som vedela, že mi teplá bordová farba určite pristane, akosi som ju nikdy do šatníka nezaradila. Ani neviem, prečo. Nejako som nenarazila na dobré veci, ozaj netuším. Jej slávnostný nástup do mojej garderóby začal len nedávno, keď som od dcéry fasovala čipkovanú sukňu. Odvtedy som pásla po topánkach bordovej farby a už ich mám.


Pri kúpe šlafroku ku topánkam som už v skúšacej kabínke presne vedela, s čím to všetko skombinujem. Veľmi som sa na tento outfit tešila. Pretože som si hneď vysnívala, že konečne vytiahnem svoj najslávnejší a najdrahší opasok.

To je tak... s opaskami je to ťažké. O drieku sa už nedá ani len to povedať, že nie je to, čo býval. Driek už nie je! Nikdy som nemala štíhly pás, aj keď som bola ozaj chudá. Malé ženy to dobre poznajú. Na páse končí hrudný kôš, pre získanie osieho drieku by som si musela dať vybrať aspoň dva páry rebier.

Krásny značkový opasok som kedysi nosievala posadený na bokoch. Dnes mi je presný na pás, ibaže len lepšie zdôrazní hrubý driek. Ja som však známa vyhutovnica a vyhútala som siluetu s osím driekom ako víno! Takúto:


Milý šlafrok som zastrčila vpredu za pás, takže z opasku vidno iba kúsok. Zvyšok som nechala voľne splývať. Látka sa na bokoch nariasila, z obyčajného dlhého trička je odrazu exkluzívny kúsok. Verím, že toto je dobrá inšpirácia aj pre moletnejšie ženy.


V tomto outfite sa chystám už o mesiac na jednu vernisáž, určite sa budem cítiť výborne. Mám rada plandavé veci, keď nemusím strážiť nijaký ten faldík.

Vytiahla som aj mamin úchvatný klobúk. Pasuje ku šatám ako oné na oné. Nie, na vernisáž v ňom nevyštartujem. Možno ale raz... Kam? Ako matka nevesty?


Švagriná, ktorá toto fotila a popíjala so mnou môj obľúbený Cabernet Sauvignon, sa čudovala, že som jej nakázala priniesť náhrdelník a nedávam si ho. No, nie. V tomto outfite je hlavným šperkom práve ten opasok. Už len jeden výrazný prsteň, nenápadné náušnice a nič viac netreba. Kde skončil náhrdelník, už viete. Tuto.



Sľúbila som ukázať kúsok so svojho bytu. S jeho zariadením je to presne tak, ako so šatníkom. Hodnotné veci vláčim so sebou cez celú Európu ako mačka mačence. Obrazy, knihy, staré milé serepetičky po starých rodičoch. Nábytok potom vždy nejako doladím. Z výpredajov a tak. Nádherné kreslo s taburetkou je originál zo 60-tych rokov, objavila som ho v jednom starom byte a majiteľ ho chcel vyhodiť. Teraz kraľuje v mojom oddychovom kútiku.


Veľa sme toho nepopili, ale na očkách to už poznať. Niet nad dobré víno, to každá hneď opeknie!

Outfit:
Sukňa: Zara - od dcéry
Tričko (šlafrok) a lodičky: Zara - zaplatila som za obe veci spolu neuveriteľných 545,- Kč
Klobúk: Renata Bartolomei  - dedičstvo po mamičke
Opasok: Max Mara - ten stál kedysi okolo 4.000,- Sk, hádam ho nevyhodím!
Prsteň: TündeR - darček od autorky - bratovej manželky

Súvisiace články:
Nový šlafrok
Čipka, tartan a kreatívny záchvat
Čipkovaná sukňa v zimnom outfite
Ako zrelé víno /Wine Fashion/



Baba Slováková

20 komentárov:

  1. Překrásné. Děkuji, že jste ukázala i něco ze svého hnízdečka. Moc vám to sluší, jste mi velkou inspirací. Máte úžasný šmrnc a dokonalý vkus.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďkujem za kompliment! Už som z môjho bytu ukázala viac - pracovný kút i posteľ :D Články Päť minút pred chrípkou ako remeň a Vinočný bojkot. V byte sa ale fotogrfuje s neprofesionálnym digitálom veľmi zle.

      Odstrániť
  2. Moc hezke...myslim, ze na tu vernisaz by jste mohla vynest klidne i ten klobouk :)
    h.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nooo... keďže je zima, budem si musieť ku tomuto obliecť kabát po päty a čižmy. Lodičky do tašky. Klobúk teda neponesiem. Aj tak budem medzi džínsami dosť nápadná.

      Odstrániť
  3. Krásne lodičky. Mám podobný bordový vršok ako vy, na jednom boku k pasu na druhom dlhý až na lýtko, ale k sukni ma nenapadlo ho skúsiť. Ďakujem za inšpiráciu. Slušivý outfit. Janina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lodičky sú z umelého semišu a myslím, že veľa nevydržia. Za tú cenu ma to ale netrápi, nebudem ich nosiť po pražských chodníkoch. Na spoločenské akcie, pekne do tašky a na mieste prezuť.

      Odstrániť
  4. Tak tímto outfitem jste mi vyrazila dech, vypadáte jako nějaká movitá baronka. Mám velmi ráda monochromatické oblečení, bordó Vám ohromně sluší, má to šťávu a jiskru (asi jako to víno). Ráda Vás sleduji a snažím se aspoň trochu být tak chic jako Vy.
    Pavlína

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi pekne Vám ďakujem! Nič nie je jednoduchšie, ako "vystrúhať" spoločenský otfit. S tými na ulicu je to oveľa ťažšie. Aj ja preferujem monochromatické oblečenie, lebo opticky pridáva výšku. Všetko dobré, Baba

      Odstrániť
  5. Perfekt von Kopf bis Fuss! Liebe Grüße - Bärbel

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Moc pěkne, tiše závidím, umíte nosit šaty a sukně a vypadáte žensky. Já jsem chlapecký typ a a ve všem elegantním a ženskem se cítím hodně špatně, proto se mi teď po padesátce špatně hledá styl. Kromě riflí a tenisek se v ničem necítím a přitom bych to tak ráda konečně změnila. Jíťa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Včera jsem v Malostranské besedě viděla na vlastní oči Chantal Poullain, ta holka je pořád chic. Možná byste se mohla inspirovat v jejím stylu, nosí také hlavně kalhoty džínsového typu. Stačí vyměnit tenisky za boty na podpatku, doplnit volnějším topem a sakem nebo kabátkem. K tomu nějaké šmrncovní doplňky, jako tady Baba Slováková.

      Odstrániť
    2. Musím len súhlasiť. Netreba sa do ničoho nútiť, v čom sa necítite dobre. Dobrým príkladom je aj Jana Švandová, ktorá často aj do spoločnosti vyráža v nohaviciach a v poltopánkach pánskeho strihu. Vyzerá to naopak veľmi žensky a rajcovne. Dagur, Vy ste ozaj videli naživo Chnatalku? Aj ja chcem!

      Odstrániť
    3. Ano, bylo to na představení 7 pádů. Je to diskusní pořad, ona byla jedním z hostů a pro mě nejlepší. Videla jsem ji i zblízka potom v kavárně, vypadá skvěle. A navíc to má v hlavě dobře srovnane.

      Odstrániť
    4. Nemala to jednoduché, veď vieme. Sú ženy, ktoré sa po ranách osudu zosypú a potom tie, ktoré to majú "v hlavě srovnané". O to viac ju obdivujem.

      Odstrániť
  7. Moc děkuji za vaše reakce, obě jmenovane dámy už taky dlouho sleduji a take Petru Černockou, ikdyž ta má uplně jiný styl oblekání. Já jsem spíše typ Vandy Hýbnerove i s tím jejim učesem neučesem :-)).Boty na vyšším podpadku asi nezvládnu, ale jak píšete, pěkne polobotky, jako nosí Jana Švandová, si určitě brzy pořídím. Už jsem dokonce podědila po dceři trenčkot a světe div se, cítila jsem se velmi dobře. Dokonce lepe než v mých dosavadních sportovních bundách. Jíťa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vygooglite si aj "Helen Mirren Street Style". A uvidíte, že má väčšinou nohavice a ku tomu nejaké tenisky, baleríny, "tichošlapky". Športový štýl rozbíja svetríkmi, sakami, trenčkotmi... a šatkami. Dokonca som našla outfit, kde má ohrnuté džíny, tenisky a ku tomu ležérne rozopnutú čipkovanú košeľo-blúzku so svetríkom. V našom veku už čistý športový štýl vyzerá tak trochu ťažkopádne a neupravene. Treba ho len niečím "porušiť a už to je...

      Odstrániť
    2. Moc děkuji, už jsem se dívala, určitě mě bude Helen hodně inspirovat. Jak je to nakonec jednoduche, vzít si svetřík, sáčko...a hned působime jinak. To jsem potřebovala najít nějakou nenáročnou nenasilnou cestu ke změně. Ještě jednou moc děkuji.Jíťa

      Odstrániť
  8. Teď jsem si četla Váš článek z roku 2014 Street Style 50+ o Sharon Stone a myslim, že i její styl je mi hodně blízký, zejmena na poslední fotce, kdy má bilou halenu-triko a černe kalhoty uzke a sandalky bežove, pěkne doplňky, i jeji ležerní učes, v tom bych se docela ráda viděla:-))Jíťa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, bežný ležérny štýl Sharon Stone je dobrou inšpiráciou pre ženy, ktoré preferujú nohavice.

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram