Russian Style


Táto sibírska zima mi už ozaj lezie na nervy. Vytiahla som nielen kapce, ale v zúfalstve som si spomenula dokonca i na svoj kožuch. Nemala som ho na sebe najmenej dvadsať rokov. Popravde - už som z neho chcela ušiť vankúše.

Nosia sa ešte vôbec kožuchy? Táto informácia ma naozaj zaujímala a Google prezradil, že sa veru nosia! Objavila som okožuchovanú Victoriu Beckham, Lady Gaga, Sharon Stone a kopec ďalších - ba i samotnú Iris Apfel. A či som ja teda horšia???

 

Ako sa nosí kožuch?


Kožuštek som kedysi nosievala "na elegantno" s cigaretovými vlnenými tmavohnedými nohavicami alebo s dlhou úzkou vlnenou sukňou. Dnes je už takáto kombinácia pasé, mladé holky to nosia s obtiahnutými, často koženými nohavicami. Takmer som tiež vylovila svoje slávne kožené gate, ale ovládla som sa. Postačia najužšie slimky.






Zvláštny je to pocit, po toľkých rokoch vhupnúť do kožucha. Pripadám si ako Veľká Medvedica, ibaže kožuch je skutočne do tuhých mrazov hádam to najlepšie. Rusi o tom vedia svoje. Z plezíru teda rovno volím Russian Style - značková kabelka s blýskavými retiazkami, kvetovaný šál so "zlatými" niťami a na uši chlpatinu. Keď už šuba, tak pa rusky!


Ako sa teda naozaj nosí kožuch? 


To raz v nejakej televíznej relácii všetkým vysvetlila famózna operná diva Dagmar Pecková. Herečka Bára Hrzánová rozprávala v jej prítomnosti príhodu, ako sa tejto slávnej Carmen nedopatrením pochválila, že hrá hlavnú úlohu v rovnomennom predstavení, ktoré uviedlo Divadlo v Řeznické. A ako ju v návale samochvály pozvala na predstavenie. Dagmr Pecková na údiv celého divadla prišla. S noblesou sebe vlastnou zostupovala zo schodov. V ruke pohár so šampanským a za sebou... ťahala po schodoch kožuch. Všetkým sa z toho obrazu úplne rozklepali kolená.
"Tak sa predsa kožuch nosí!" - s nošalantným úsmevom okomentovala starú príhodu pani Dagmar.

Takže už viete. Takto sa to nosí.

So vztýčenou hlavou a s pocitom divy som vyrazila v kožuchu do pražských ulíc. Medzi čiernymi buřtokabátmi som sa cítila čudne. Ale potom som ju zbadala. Oproti mne šla dáma v dlhom nádhernom kožuchu. Asi tak o desať rokov staršia odo mňa. S výrazom filmovej hviezdy. Ako ma zbadala, šťastne sa usmiala. A sprisahanecky sme na seba žmurkli. Fakt!



Máte kdesi zašitý kožuch? V našich mladých časoch predsa platilo: "Ľúbim ťa, aj kožuch ti kúpim!" A nosíte ho ešte? Mňa asi moja dcéra-vegánka zabije, keď toto uvidí.

Outfit:
Kožuch:  bizam, Kara Slovakia, Trenčín
Slimky: Zara
Pulóver: Atmosphere
Šál: Next
Kabelka: Mollerus
Čižmy: Clarks
Rukavice: Bershka
Chlpatina na uši: No Name...  a ani netuším, kde sa to u mňa vzalo.



Baba Slováková

17 komentárov:

  1. Krásny kožuch, krásny outfit, krásna modelka...:))) Potešili ste ma.
    Sivet

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ozaj? Už dva týždne som bojovala s dilemou, či ten kožuch odfotiť a či nie. Pokým neboli tuhé zimy, ani som si naň roky nespomenula, len mi ho bolo ľúto vyhodiť. Tak má aspoň vo vhodnom čase svojich pár minút slávy :D

      Odstrániť
  2. Moc vám to sluší. Jsem taky malá, ale v kožichu vypadám jako březí bobr. Nejsem štíhlá jako vy, ale úplný kytovec taky ne. Takže vám velká gratulace. Vy vypadáte skvěle. U vás jsou rozpaky s nošením kožíšku naprosto zbytečné.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ten výraz "březí bobr" som ešte nikdy nepočula a s radosťou si ho ukladám do pamäte. Paráda! Nahlas sa smejem.

      Odstrániť
  3. To je ale náhoda. Minulý týden jsem také vytáhla kožich který byl léta schovaný ve skříni. Vůbec jsem neřešila jestli se dnes nosí a s čím. Kalhoty skoro nenosím a tak k němu střídám sukně. Při nákupech jsem také potkala paní dřívějšího ročníku (já jsem asi stejný jako vy) v podobném kožichu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Asi sme si viaceré spomenuli, čo sme nosievali, keď bývali ozajstné zimy :D

      Odstrániť
  4. Milá Babo S...,zase bezva poznání. I mně visí ve skříni téměř nenošený kožíšek.Asi 10let ač rozená lvice jsem toužila po "psí srsti",to bylo tak 35let zpátky. Tehdy podpultovka za mnoho penízků. Až pár let po revoluci se mně úplně náhodou tento sen splnil. Několik zim jsem honila vodu a ejhle ,přišli "zelení" se svejma nápadama,že to je nehumánní. Tohle jsem zcela vyloučila. Chodí snad vegetariáni,vegani a zelení bosí.Nechodí-nosí kožené boty,kožené oblečení,tak v čem jsou tak výborní? Tak tehdy jsem nosila kožíšek spíš v bezpečí vesnice - teda na Štědrý den jsem v něm šla na hřbitov,nasadila jsem si klobouk,kozačky na vysokém podpadku a jednou v roce byla za dámu. Ted už volím spíš pohodlí,tak v kožešině společně se stylovými tepláky do obchodu nechodím,buřťák to jistí,ale kdo ví? Rozhodně jsem v této sibiři pro pravý kožich a ušanku.Co jsem teda v zimě neodložila ani teď jsou různé čelenky z pravé liščí kožešeniny. Ale jinak se dá říct,že celej můj život mě provázely kožešiny - beránčinový fusak,plyšový kabátek,později nastavený kabát po mamince bílou králíčí kožešinou,k tomu odpovídající límec a čepice,no to se v 70 letech honila voda. Později kožíšek zvaný panenka,ten ještě vlastní dcera( šetřila jsem příspěvek při mateřské)pak límce a čepice z lišky a jiných potvůrek. Byla to krása. Rozhodně nic nevyhazovat, vše se vrací a tak i tyhle kožichy,pokud je neprožerou moli, budou nosit možná naše vnučky,pravnučky. Přeju hrdé vykračování Alča

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa tiež prekvapilo, že ten kožuch je predsa len oveľa teplejší ako prešívaný kabát - a to mám kvalitný páperový. Holt, perie nie je srsť.
      Či je to nehumánne? V našich dnešných miernych zimách vlastne áno. Je to luxus, pretože taký kožuch nie je dnes nevyhnutná vec. Kedysi bývali zimy krutešie, obliekalo sa inak. Takí Rusi dodnes neriešia, či je to etické, pre nich je to nevyhnutnosť.
      Aj tak kožuch, ktorý som kedysi kúpila pre zimy v Nízkych Tatrách, rozhodne demonštratívne nespálim. Drahý bol a ako sa ukazuje - občas sa počasie zblázni a vtedy sa veru zíde.

      Odstrániť
  5. A to opravdu hřeje, chlupy ven? :-D já kožichy odmítám nosit z etických důvodů , i když vegetarián nejsem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určitě nemáte kožené boty, kabelku, opasek, rukavice nebo doma koženou sedačku.

      Odstrániť
    2. Áno, hreje, aj zvieratá majú tie chlpy von. Myslím, že je to každého osobná vec, nemal by sa opačný postoj nijako napádať. Napísala mi priateľka, vraj v Prahe si daj pozor. Ju v metre napadli nejakí aktvisti. Že to bola hororová scéna. Má sedemdesiat rokov a ten jej kožuch bol umelý!!! Takže zvieratá chrániť a starých ľudí napádať? Choré.

      Odstrániť
  6. Klidně bych nosila kožich v mrazech. Jenže jsem prostorovĕ výrazná a vypadala bych jako medvěd.
    Vám to přece jen víc sekne :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Krásne spojenie "prostorově výrazná", zase som sa niečo nové naučila!

      Odstrániť
  7. Tak já nad tým mojím ešte nezlomím hůl. Už mám cez padesiat, ale do šesdesiatky ďaleko, tak možno ešte do neho dorastiem ako vy. Posledné roky chudák visí v skrini a uvažovala som nad tým, či by mi ho niekto zúžil, hlavne rukávy a či sa to vobec vyplatí. Pozerám že ten váš má tiež volné rukávy, ale má kratšiu srsť a to ho robí štíhlejší. Inak kľudne ste k nemu mohla vziať tie kožené nohavice. Nožky máte ako 20-tka. Janina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hádam raz príde rad aj na tie kožené gate, keď už o nich toľko píšem. Žeby na oslavu šesťdesiatky???
      Kožuch vám zúžia v kožušníctve, či? Bratova dcéra si zobrala čierny kožuch po mojej mame. Dlhý obrovský. Vraj ho dala zúžiť na moderný šik tvar a chystá sa to demonštratívne nosiť. Má 30 rokov...

      Odstrániť
  8. Myslím, že když už kožich máte a zvířata, ze kterých je ušitý znova neobzivnou, je třeba ho nosit (jinak zahynula zbytečně). Ale vážně, mně kdysi kožich sežrali moli, ale kdyby byl "naživu", v mrazech by byl dobrý.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vôbec som netušila, akú diskusiu vyvolá môj starý kožuch. Zdá sa, že v našej generácii hádam každá kožuch má alebo mala... Kým môj mole nezožerú, tak ho ozaj nevyhodím.

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram