Cesta do pralesa


Mažem fotky vo foťáku a odrazu nachádzam nejaké celkom zabudnuté z mojej novembrovej cesty do Švajčiarska. Outfit turistický, to jest absolútne o ničom, zato výlet neobvyklý, škoda je tie fotografie len tak zahodiť.
Pozývam vás teda do pralesa. V strede Európy a v strede novembra. Do horúčavy až 30 stupňov Celzia a vlhkosti nad 80%. Vstúpite doň... a neborákom s okuliarmi sa hneď zarosia sklá a mne nebohej celý fotoaparát.


Prvé fotografie sú teda s náležitým džungľovým oparom a ani nebadať, že ide o záber z obrovského skleníka (10.856 m2), zvaného Masoala Regenwald. Tropických skleníkov je na celom svete nepreberné množstvo, tento je však výnimočný. Nachádza sa totiž v zoologickej záhrade a je určený najmä na chov živočíchov. V umelo vytvorenom pralese ich žije vyše dvesto druhov. Bez predátorov, majú sa tu ako v bavlnke.




Zoo Zürich je na tento svoj projekt veľmi pyšná. Podarilo sa jej vytvoriť takmer identický madagaskarský biotop (Masoala je poloostrov na Madagaskare) a chovať po prvýkrát v umelých podmienkach i niektoré ohrozené druhy z tohto ostrova. Veľká časť zisku zo vstupného ide na podporu tamojšieho národného parku.

Kačky a korytnačky


Zürišská zoologická záhrada sa nachádza takmer na vrchole horského masívu Zürichberg, na úpätí ktorého sa rozprestierajú tie najluxusnejšie rezidenčné štvrte mesta. Hneď si to prekladám ako švajčiarske Beverly Hills a dám krk na to, že je to tu drahšie ako v LA. Keď sa dozvedám, kto všetko tu býva, ba že tu sídli i samotná FIFA, musím si z toho švajčiarskeho prehnaného patriotizmu trošku vystreliť.

"Tak túto vašu celebritu, žiaľ, nepoznám!"



Poďme ale dnu. Do skleníka sa vstupuje nenápadným tunelom, ktorý vedie popod verejnú komunikáciu. Na jeho konci sú geräty na ohriatie okuliarov. Ktoré sme si nevšimili. Kto by už len čosi také od pedantných Švajčiarov očakával?!


Hala bola postavená v roku 2003 a hneď sa tešila obrovskému záujmu návštevníkov. Ibaže sa ukázalo, že zvieratká na nich doslova z vysoka kašľú. Najmä ráno to všetko vyliezlo vysoko do korún stromov a vyhrievalo sa na slniečku. Po desiatich rokoch teda vyrástla v skleníku vyhliadková veža, aby sme fakt o nič neprišli.

Veža má len tri roky a už stihla obrásť lianami.

Objaviť nejakého živočícha je ale náročné, žijú si svoj život, mnohé najmä nočný.
Tento origoš madagaskarský gekkon bol podľa mňa prilepený, celý čas sa ani nehol a fotlili sme ho úplne všetci. V zástupe.

Phelsuma madagascariensis

Čudo podobné opici sa však hýbalo až priveľmi čulo, celá som šťastná, že sa mi podarilo cvaknúť ho. Zveriny sa mi takto podarilo uloviť viacej, ibaže to nechcelo pózovať, takže väčšina fotiek je neostrá, škoda.

Panther Chameleon (Furcifer pardalis)

Zoo myslí na všetko - i na unavených návštevníkov a na kšeft, takže nás na konci haly víta reštaurácia. Napokon je tu najlepšie, nie tak horúco. Papáte a kukáte pekne spoza skla na kino. Volavka loví v rybníčku ryby a podchvíľou čosi vláči do hniezda. Uff... takže predsa len predátor!


Outfit, ako vravím, nijaká hitparáda. Patrí ku nemu ešte kabát, vonku je teplota okolo nuly. Tak ale aspoň šatku s exotickým motívom som z kufra vytiahla!

Viete, čím sa líši umelý prales od skutočného? Podchvíľou na vás čľapká vyzrážaná voda zo sklenenej strechy. Chcelo by to outfit uterákový.

V tejto chvíli sa nám v Prahe sype sňah, tak už len nostalgicky spomínam na to tropické teplúčko. Len jedno ma fakt štve. Že som si až teraz spomenula, že náš Móric Beňovský bol kráľom Madagaskaru. To by Švajčiari kukali. Ako puci. Ale inak - klobúk dole, urobili to priam excelentne.

Šťastný nový rok 2017 vám všetkým!



Outfit:
Jeans: Zara
Pulóver: Promod
Šatka: Zara
Topánky: Vagabond


Baba Slováková

3 komentáre:

  1. Parádny blog! A tento skleník vyzerá úplne neskutočne. Dúfam že až budem v podobnom veku, tak povediem aj podobne aktívny život. Moc vám fandím a ste (určite nielen pre mňa) veľkou inšpiráciou.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram