Lovec dizajnu: Debut Gallery

Minulá návšteva Dyzajn Marketu v Prahe ma inšpirovala ku vytvoreniu malého seriálu. Praha je plná galérií, obchodíkov i veľkých obchodných domov s originálnym dizajnérskym oblečením, s autorskými šperkami i s kvalitným nábytokom a interiérovými doplnkami.
Chcem vám predstaviť tie, kam chodievam a i tie, o ktorých viem, ale som sa do nich ešte nedostala. Aspoň bude motivácia na skorú návštevu. Začnem tým možno najmenším obchodíkom, môjmu srdcu milým. Keď idem okolo, nikdy ho nevynechám. Dnes teda nakukneme do Debut Gallery v srdci Starého Města.






Pražské Staré Město je plné obchodíkov s lacným, často gýčovitým tovarom a s prapodivnými suvenírmi. Ktovie, čo si o nich myslia turisti, ale mne srdce zaplesá až pri výklade domu U zlaté lilie - Malé náměstí 12/458. To je ten najužší, žlto-červený dom so zlatou ľaliou v modrom poli.

V tomto pôvodne gotickom meštianskom dome, ktorý bol renesančne prestavaný, bola už koncom 14. storočia lekáreň - a z tej doby sa zachoval i výkladový portál so zlatými polychrómovanými ľaliami, vraj najstarší obchodný výklad v celej Prahe!

Zakaždým, keď človek prejde okolo, má výklad inú atmosféru. Raz sa tu odohráva čarodejnícka scéna, v ktorej na replikách zvieracích lebiek obradne visia zlaté náhrdelníky, inokedy má výklad komornú atmosféru malej dievčenskej izbičky a nežné prstienky vykúkajú z polootvorených zásuviek.

Predajná galéria a designshop predstavuje to najlepšie zo súčasného, predovšetkým českého, dizajnu. Ponúka výber originálnych šperkov, oblečenia, doplnkov i dekorácií od mladých dizajnérov. A je sa veru na čo pozerať!


Zvláštnosťou galérie je skutočnosť, že všetky šperky sú vystavné na dosah a môžete si ich vyskúšať. To sa mi často ruka trasie, mnohé sú veľmi drahé, obávam sa, že ich nedajbože poškodím, ale kto by odolal?



Napríklad táto kolekcia od českej dizajnérskej značky Zorya, už som o nej písala TU. Neprestáva ma nadchýňať. Teraz odkaz pre moje detičky: na šesťdesiatku, milé deti, netreba príliš premýšľať nad darčekom!!! 

No, aha... ako by mi to seklo. Fotka je síce neostrá, ale náramok ako s mojou rukou zrastený.


Najnovšie prišla táto značka i s čierno-čiernymi dramatickými šperkami.


Na šperkoch použité materiály sú ozaj od výmyslu sveta. Zlato, striebro, oceľ a iné kovy, drahé kamene, už zobrazené bavlnené laná s vykryštalizovaným pyritom, koža, drevo, sklo i ultraľahké umelé hmoty.




Samé fajnovinky. Predavačka ma ochotne fotí, netušiac, že idem písať článok. V podobých obchodoch hrám radšej rolu bláznivej starej baby, ktorá tam chodí len pre radosť. Vlastne nehrám nič. Ono to tak je! Dievčina je veľmi milá, spoločne sa bavíme.


K tomuto môjmu obľúbenému prúžkovanému pulóvru sa hodí úplne všetko. Čo si mám vybrať ako darček k jubileu???

Nuž... keď sa tak na seba dívam, ako reálne vyzerám po štrápacii v meste - nenašminkovaná, neučesaná, zmoknutá, strhaná - asi si napokon vyberiem operáciu očných viečok, kurňa!!!


I vy máte takúto dizajnérsku obscesiu? Čo by ste si vybrali?
Popaste si oči: http://www.debutgallery.cz


Baba Slováková

10 komentárov:

  1. Jééé. Posledný slnečný týždeň som bola v Prahe s kamarátkou a obchodík sme navštívili. Dizajnérskú obscesiu nemám, ale náramky by som si tam vybrala. Inak vás ráda sledujem, hľadám inšpiráciu, pretože sa mi vek prehúpol cez ...siat a viac rieším čo sa pre mňa hodí.Ale tiež kvoli vašej slovenčine. Sama som Slovenka žijúca na Morave 30 rokov. So slovenčinou problém nemám, ale s písaným prejavom už je to horšie. Doma máme jazykový galimatiáš, pretože moj druhý manžel je cudzinec a spolu komunikujeme anglický. Čas rozdeľujem pravidelne medzi zahraničie a ČR a práve tam ma vaša slovenčina zahreje na duši. Pozn. očné viečka som si nechala urobiť už pred 2 rokmi a doporučujem. Janina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jejéj. Kompliment na moju písanú slovenčinu som teda ešte nedostala! Som v ČR len pár rokov, predtým som žila vo Švajčiarsku. Moja hovorová slovenčina zostala s krásnym mäkkým stredoslovenským prízvukom, na tú veru komplimenty dostávam, hoci sa na ňu lepia bohemizmy a germanizmy ako muchy na mucholapku :D S češtinou mám problém. Po prvé - prečítala som viac kníh v češtine ako v slovenčine, v mojej hlave funguje len spisovná čeština a z tej reči, ktorou sa tu hovorí, mám guláš. Po druhé - cítim, že by som zničila svoju materinskú reč a po česky by som aj tak nehovorila nikdy poriadne, už je neskoro. Dokonca som počula názor od Čecha, že radšej hovor pekne po slovensky ako nejakou česko-slovenskou zlátaninou. Takže sa aspoň učím vyslovovať "ř" v zemepisných názvoch. Učí ma to najmä môj vnuk a ide sa urehotať :D P.S. Nad tou operáciou viečok naozaj uvažujem. Želám Vám pekný deň a ďakujem, Baba

      Odstrániť
  2. very interesting post, Prague is beautiful and has many charming nooks and crannies. I would have loved for them to hear :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ráda sleduji Váš blog a také pro mě jste stále inspirací. Víčka jsem si nechala operovat už asi před 6 roky u pana doc. MUDr. Měšťáka a byla jsem nadšená. Nejen, že operací jsme prokoukla, ale hlavně jsem poznala milého a okouzlujícího pana doktora. Je to psycholog ženské duše. A pokud se k operaci rozhodnete, není se čeho obávat. Zita

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Docenta Měšťáka som stretla osobne na jednej módnej prehliadke a všetky ženy sme boli z neho paf :D
      Asi naberiem tú odvahu a dám sa mu teda rezať. Ďakujem za povzbudenie, pani Zita!

      Odstrániť
  4. Ještě jednou dobrý den. Nejsem žádný odborník přes plastické operace, jen mám dvojí osobní zkušenost u pana docenta. Při úplně první konzultaci kdy jsem jej osobně poznala jsem byla jak píšete Vy, úplně paf jak úžasný je to člověk. Před druhou operací jsem zkusila spíše ze zvědavosti konzultaci asi u tří plastických chirurgů a i když byli určitě velmi profesionální, charizma pana docenta neměl nikdo. Pro mě je pan docent jednička.
    Hezký den, Zita.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A ja Vám veru verím, aspoň nemusím absolvovať nijaký prieskum, pôjdem na istotu :D :D :D
      Vďaka, Baba

      Odstrániť
  5. Me se nejvic libi ten naramek ;) jinak ja nejradsi nakupuji na internetu, konretne tady https://www.goldeligius.cz/ , a pak netrpelive cekam, az dorazi balicek, ja si ho rozbalim a poprve si vyzkousim jiz muj sperk ;) kdybych nakupovala v normalnich obchodech, tak bych tam nechala vsechny penize, protoze bych nakoupila toho hodne :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Vám za milý komentár. Ja mám radšej kamenné obchody. Najlepší liek, ako tam nenechať všetky peniaze je - nezobrať si peňaženku :D Nie vždy sa to ale darí... Baba

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram