Dosť, stačilo!


Návyk nie je možné len tak vyhodiť oknom. Musíme ho láskavo zviesť zo schodov, odprevadiť ho ku vchodu a vypoklonkovať z dverí…   Mark Twain

Fajčím rovných štyridsať rokov!!!


S prestávkami počas tehotenstiev, ale to sa ani nepočíta, dohnala som potom všetko ako nič. Som tuhý fajčiar. Žiadne také, že sem-tam s kamoškami pri kávičke.







Statočných najmenej dvadsať. V poslednej dobe štyridsať. Strašné.
Neter kozmetička mi vraví, že som výsmechom všetkým ženám, ktoré sa snažia, dodržiavajú správnu životosprávu. Humpľujem svoje telo, svoju pleť, ale veľmi to na mne nevidno. Takmer zázrak, ale zázraky sa nekonajú.
Priateľka Veštica z Bujakova sa so mnou neserie. Ak neprestanem HNEĎ, umriem, oznámila mi bez okolkov v pondelok.  A veru nie niekedy, ale čoskoro. Presne tak, ako umrel môj otec, rovnako tuhý fajčiar.
Našla som túto fotku z minulého víkendu. Joj, či sa len rehocem! Pohoda, klídek, tabáček. Za chrbtom mám, prosím pekne, cintorín. Aké signifikantné!

Takže Veštica ma vyplašila, ale okrem nej plašia už aj moje pľúca a to už pekne dlhú dobu. Zle sa mi dýcha, kašlem, atakďalej, atakďalej. Nefajčiar teraz krúti hlavou, fajčiar VIE.
Vlani o takomto čase som mala vážny zápal dolných dýchacích ciest, pokúsila som sa s húlením prestať, no nevyšlo, ostatne ako vždy. Na jeseň to isté, zabrali antibiotiká, jáj, to mi bolo hneď šeja-hoja, kto by sa oštaroval s odvykaním?! Dnes ma zase pľúca bolia. Vlastne pália. Pália ma kdesi na chrbte, ozývajú sa.

Prestať fajčiť je najľahšia vec na svete. Sám som to vyskúšal najmenej stokrát. /Mark Twain/

"Tabak sa zaraďuje medzi drogy so silným potenciálom závislosti, podobným ako napríklad kokaín alebo heroín," dodáva doktor Baska. "To vysvetľuje, prečo je odvykanie od fajčenia také ťažké."

"Jednoducho si nezapáliš a hotovo." Takúto radu dá najskôr človek, ktorý nikdy nebol silný fajčiar. Odvykanie od cigarety ‑ to sú pre závislého fajčiara galeje. 

Toto sú úryvky z veľmi dobrého článku, ktorý si sem vlastne odkladám. Sú v ňom opísané dva prípady odvykania mužov v mojom veku, ktoré ma veľmi povzbudili. Jeden to dokázal metódou "cold turkey", t.j. naraz za prítomnosti krutých absťákov, sprevádzaných studeným potom. Druhý /mimochodom - lekár/ to vyhral pomocou metódy "reduction to stop", čiže zníženia na polovicu a postupného znižovania až do abstinencie.

http://www.stopfajceniu.sk/index.cfm?module=ActiveWeb&page=WebPage&DocumentID=5262

Idem na to, neviem ako...


Čo ma čaká? Nuž, nič príjemného, viem. Absťáky už dobre poznám, niektoré prejavy sa dajú v pohode vydržať. Tu si zhrniem tie najhlavnejšie:

  • veľmi silná chuť na cigaretu (nikotín)
  • nervozita
  • zhoršená schopnosť sústredenia
  • zápcha
  • úporný kašeľ

Tie prvé tri sa na začiatku odvykania dajú hravo odstrániť nikotínovými žuvačkami alebo náplasťami. Mám vyskúšané úplne všetko, funguje to.  Ten predposledný ma vždy napokon dokopal ku zapáleniu si. Áno, zápcha. Fajčenie spôsobuje rýchlejšiu pasáž jedla tráviacou sústavou a častejšiu defekáciu. Ak je telo zvyknutné na rannú kávičku, cigaretku a následný okamžitý odchod na záchod, začne štrajkovať.

V pondelok som začala. Povedala som si, že na to idem najprv metódou postupného znižovania, zmením jedálny lístok a potom to dám na "cold turkey". Zníženie počtu cigariet šlo hneď na 15 denne. Oproti pôvodnému počtu viac ako o polovicu. Hovorím si, fajn, každý deň menej, toto dám. Takto som ozaj spievajúc išla dva dni. Nijaká nervozita, zmenila som návyk, fajčím len na terase. Dnes je deň tretí. Odhodlanie veľké, žujem normálnu žuvačku, nepotrebujem nikotínové náhrady, nikotínu mám v sebe asi ešte dosť a či čo. Ale... už včera nič. Ešte večer som spráskala veľký pomaranč aj mandarínky. Ráno kávička a cigaretka na dva ťahy. Nič. O tri hodiny druhá cigareta. Nič. Vypila som za lyžicu kokosového oleja. Teraz sú štyri poobede, tretia cigareta a furt nič. Brucho ako balón.
Veď ešte fajčím!!!


Študujem všetky možné zaručené recepty proti zápche. Bohovská téma pre blog! Vyrážam do obchodu. Držte mi palce!

Užitočné odkazy:
http://www.uspesna-lecba.cz/obcasna-hladovka-je-klcovou-strategii/


 

Baba Slováková

4 komentáre:

  1. Objevila jsem Váš blog až dneska, s chutí pročítám... Nejsem kuřačka, ale stejně by mě zajímalo, jak to dopadlo? S kouřením i zápchou :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vitajte! No... akoby to malo dopadnúť? Fajčím ďalej ako donský kozák a stolica, ehm... pravidelná. Vôbec nič mi nie je, telo spokojné, však je závislé. Smejem sa, ohromná téma, fakt.

      Odstrániť
  2. Jsem příležitostný kuřák. V létě kouřím poměrně dost - je dost příležitostí. V zimě velmi zřídka. Vlastně jen v hospodě/restauraci u vína... ale to pak klidně krabičku či dvě za večer. Ač si nemyslím, že je to semnou nějak nahnuté, občas se najdou tací, co se mě ptají, proč vlastně kouřím, co na tom vidím a proč nepřestanu. Na to já, po vzoru mé báječné tety odpovídám, že musim mít alespoň nějakou necnost. Jinak bych byla až nesnesitelně dokonalá. Nema smysl rozebírat pravdivost toho tvrzení. Důležité je, že to vždy ukončí nesmyslnou diskuzi hned na počátku ;-)
    Váš blog jsem objevila celkem nedávno, ale od té doby jsem přečetla mnoho Vašich článků a vždy se těším na další. Podle Vašeho vyprávění a Vašich fotografií soudím, že Vás od té dokonalosti také dělí jen těch pár cigaret denně. Proto doporučuji nepřestávat, byla byste nesnesitelně dokonalá :-)
    Pěkný den. Kristýna

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram