Tajomný dom v kláštornom areáli

Poznáte ten pocit, keď vás nejaké miesto priam magicky priťahuje? Neviete prečo, ale čosi vás núti neustále ho navštevovať, pristaviť sa? Pre mňa je takýmto miestom v mojom blízkom okolí Strahovský kláštor. A v jeho areáli jeden špeciálny dom, ktorý ma naozaj vždy pritiahne ako magnet.

Dom s magnóliou

Stojí hneď vedľa hlavnej brány do kláštora, ktorá je z "našej", břevnovskej strany, takže väčšinou do areálu vstupujem cez ňu. Celý rok na seba púta pozornosť svojou výraznou oranžovočervenou fasádou a na jar jedinou magnóliou v okolí. Taký rozprávkový domček to je a ja som si vždy kládla otázku: "Domček, domček, kto v tebe býva?"

 

A už to viem! Bola som konečne vo vnútri a stretla som sa aj s jeho majiteľom. Som to ja tušila, že to nebude dom len taký ledajaký, zaujímavú históriu má a veru aj príťažlivé dnešné využitie. Ale pekne poporiadku...

Na tomto blogu ste ho už videli - takto vyzeral na jar 2020 (viacej fotografií s rozkvitnutou magnóliou uvidíte TU).

 

Na jar 2021 plôtik náhle zmizol. Nasledujúce fotografie mám z archívu pána Mira Smoláka, majiteľa domu. V tom vedľajšom odsvätenom kostole sv. Rocha bývala 28 rokov jeho slávna Galerie MIRO

Nuž a keďže v kostole premonštráti plánovali zriadiť infocentrum pre celý kláštor, presťahoval galériu do domčeka s magnóliou.

 

Dom je teda verejnosti prístupný. Galérii chcem venovať samostatný článok, dnes teda čosi o samotnej stavbe s poriadnym odtlačkom histórie:

Postavil ju v roku 1677 taliansky architekt a staviteľ Giovanni Domenico Orsi (autor Kolowratského paláca, Teologickej sály Strahovskej knihovne a mnohých iných stavieb) na žiadosť vtedajšieho opáta Strahovského kláštora. Dom slúžil (aké prekvapenie!) "světskému vrátnému". Hm, kláštor mal teda vrátnika. A vrátnik mal vzadu aj takýto utešený dvorček.


Zdá sa, že pôvabná budova nepriťahovala len mňa: od polovice 20. storočia v nej žil divadelný režisér Otto Haas, neskôr herečka Kateřina Macháčková. Od roku 2012 tu maľoval svoje obrazy spevák Karel Gott, ktorý v roku 1993 stál pri zrode Galerie MIRO. Spomínaná galéria sídli spolu s Medzinárodnou cenou TREBBIA v dome od roku 2021.

Aké poklady môžete v Galerii MIRO vidieť, vám ukážem nabudúce. Tak ešte jedna fotka, ktorú mi poskytol pán Smolák - magický pohľad na areál kláštora počas splnu mesiaca. Aj s rozkvitnutou magnóliou... 


Neviem, či ste si to všimli: v minulom článku som sľúbila, že budem písať svoju "prerušenú blogerskú pieseň" chronologicky. Nakoniec som sa rozhodla, že veru áno, ale odzadu. Takže galériu sme navštívili s Bernerom nedávno, počas vianočných sviatkov. Boli sme v kláštore fotografovať a nedalo nám to nenakuknúť.

Takto spomínaný dom vyzerá od hlavnej brány (presne za mojím chrbtom).


Brána patrí k domčeku a vedie do jeho zadného dvora.


A toto je outfit, ktorý sme boli fotografovať.






Outfit:

Sukňa a mikina: Zara (jarná kolekcia)
Košeľa: Enliststyle
Čiapka a náušnice: Zara
Kabelka: Parfois (staršia)
Kabát: Mango (vlaňajší)
Šál: je z tuho tkaného kašmíru a ulovila som ho v sekáči


Baba Slováková

1 komentár:

  1. Outfit jsem ti už asi pochválila na instagramu. Já v zimě bílou moc nenosím (kromě svetrů) a je to chyba. Už jsem vyhrabala z archivu jedny smetanovo bílé kalhoty.
    Děkuji za milou reportáž z kouzelného místa a těším se na pokračování.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram