Ako sa obliecť na koncert klasickej hudby

Napísal mi priateľ z Banskej Bystrice. Ideme s manželkou na koncert do Rudolfina a máme jeden voľný lístok. Nevieš o niekom, kto by rád hudobný zážitok? Hm, ktosi mi spomínal, že by šiel s radosťou na koncert práve do tohto kultúrneho svätostánku, odpovedám. Raz si ale neviem spomenúť, kto... Ups, už som si spomenula. Ja???


Rudolfinum



Viacúčelový dom múz, sídlo České filharmonie, Galerie Rudolfinum a konzervatória postavila v roku 1885 banka. Najstarší peňažný ústav v Čechách Böhmische Sparkasse (Česká spořitelna) rozhodnutím vybudovať kultúrny stánok, ktorý vo svojej dobe nemal obdoby, demonštroval svoje sebavedomie i presvedčnie o výsostnej úlohe umenia.






O význame investora a stavby svedčia samé zvučné mená staviteľov tej doby, ktorí boli vyzvaní na účasť v súťaži. Súťaž vyhrali architekti Josef Zítek a Josef Schulz.


Novorenesančná budova sa kúpe v lúčoch západného slnka.



Vstupná chodba so šatňami i ostatné priestory koncertnej časti budovy sú bohato umelecky zdobené. Na rozdiel od najväčšieho priestoru Rudolfina - Dvorany - v galerijnej časti. Dvorana je obeťou národnostných sporov. Českým umelcom sa nepáčilo, že sa všade pchajú Viedenčania, a tak sa súťaže na jej výzdobu nezúčastnili. Polia Dvorany sú dodnes prázdne, bez umeleckej výzdoby.


Svetoznáma Dvořákova síň. Stánok České filharmonie od 4. januára 1896, kedy tu pod vedením Antonína Dvořáka vystúpila po prvýkrát.




Ako sa obliecť na koncert vážnej hudby?


Aký býva v Rudolfine dress code? Obkľúčil ma zákernou otázkou priateľ. Vraj mám informovať cezpoľných. Black Tie, odpisujem roztržito, lebo už horúčkovito rozmýšľam, čo na seba. Ja asi dám Creativ Black Tie, pridávam po rýchlom vymyslení outfitu. Aj mi je divnô, že sa pýta, bo obaja veľmi kultivovaní ľudia. Až po chvíli ma osvieti, že sa len ubezpečuje, či aj do pražských kultúrnych ustanovizní nedorazila módna vlna riflí a mikín, však sa tu v mikinách občas preberajú i štátne vyznamenania...

Nuž hej, poznám ten pocit, keď sa oblečiete primerane udalosti a ostatní sú nahodení neprimerane. Národní divadlo a Rudolfinum našťastie ľudia ešte stále ctia a dávajú to najavo i svojim oblečením.  

V čom teda do Rudolfina? Oblečte sa tak, aby ste sa cítili čo najlepšie, vo svojej koži, pohodlne, idete za umeleckým zážitkom a nie sa predvádzať. Neznamená to ale natiahnuť si hocičo. Povolených možností je niekoľko a vždy ide o spoločenský odev:

Black Tie


Kedysi sa na koncerty chodilo výlučne v tomto dress code, zvlášť, keď samotní umelci sú dodnes odetí vo White Tie (páni vo frakoch, dámy v opulentných večerných toaletách). Ani dnes však v takomto slávnostnom oblečení nebudete v koncertnej sieni vyzerať čudne, skôr naopak. Znamená to smoking pre pánov s čiernym motýlikom a lakovkami, pre dámy dlhé, jednoduché, najlepšie jednofarebné večerné šaty.

Creativ Black Tie


Dámy môžu zvoliť okrem dlhých šiat napríklad i dlhú sukňu alebo nohavice s luxusnou blúzkou, luxusné dlhé úplety, či svetríky s korálkami, overal z luxusnej látky a tak podobne. Pánske smokingy bývajú ušité zo zaujímavých štrukturovaných čiernych látok. Klasické smokingy doplnené čiernou košeľou, prípadne dizajnérsky stvárnenou bielou košeľou bez motýlika.

Formal


Pre mužov tmavý oblek s bielou košeľou a s kravatou, dámy môžu siahnuť po krátkych koktejlkách i po kostýmiku, po nohaviciach či krátkej sukni so spoločenskou blúzkou.

Pri voľbe dámskeho večerného oblečenia sa nemusíte strikne držať čiernej farby. Vhodné sú všetky tmavé tlmené farby, metalické materiály, ale i svetlé decentné farby, akými sú napr. krémová či holubičia sivá. Veľkou módou je momentálne vychytená červená farba, v hľadisku som napočítala zo tridsať vkusných červených koktejliek a musím skonštatovať, že pôsobili veľmi slávnostne.

Pohľad do foyera Dvořákovej siene:


Počas koncertu je neslušné čokoľvek jesť a žuvať a šušťať papierikmi, rozprávať sa, ďalekohľadom sledovať hľadisko, nakrúcať počas predstavenia a fotografovať. To posledné pravidlo porušujem aspoň počas búrlivých standing ovation. Kade chodím, na blog myslím.


Čerstvé stredoslovenské šesťdesiatničky v lóži Rudolfina. To ešte nevieme, že nám počas scénickej kantáty Carmina Burana od Carla Orffa bude naskakovať husia koža a tisnúť sa slzy do očí.


Outfit


Nie je tiež veľmi slušné sa v Rudolfine vykrúcať, pózovať, robiť photoshooting. Outfit nebude. Mám na sebe čierne nohavice a blúzku s dlhým plisovaným chrbátom, v "civilnom looku" je to zobrazené TU.

Do spoločenskej formy som osvedčenú kombináciu povýšila pridaním hodvábneho tielka, topánok na vysokom podpätku, koženej metalickej kabelky (do ktorej mi vliezlo všetko vrátane ďalekohľadu a foťáku). Nové sú len náušnice, ktoré som prispôsobila korálikom na golieri blúzy.


ako sa obliecť na koncert vážnej hudby | spoločenské oblečenie | ako sa obliekať po päťdesiatke

Outfit (ja):
Blúza: Stradivarius
Hodvábne tielko: Betty Barclay
Nohavice: Zara
Kabelka: Zara
Topánky: Caprice
Náušnice: Mango 

Outfit (priateľka):
Čierne spoločenské nohavice s fantastickou hodvábnou blúzkou, na ktorej som mohla oči nechať. Viem o nej len toľko, že je z Kolína nad Rýnom.

Ďakujem Jurajovi a Kataríne za pozvanie i za veľmi milú spoločnosť!





Baba Slováková

15 komentárov:

  1. E5E62Elliana1AC9714. apríla 2024 o 15:07

    5B826
    ----
    ----
    ----
    ----
    ----
    ----
    matadorbet
    ----
    ----

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram