Břevnovské srnky

Príprava na karnevalový sprievod nás trošku zdržala. Museli sme sa teplo poobliekať, zababúšiť, namaľovať si nosy a Otesánkovi aj srnčekovské oči, aby sme ho poriadne zamaskovali. Chcel sa predsa len fotografovať, jáj, to ale musíš byť načisto na nespoznanie, díťa drahô!






Keď sme boli už konečne všetci v richtigu, naklusali sme ku synovi do jeho izby. Sedel za stolom a čosi montoval. Kukaj, akí sme nádherní! 
"Krásni ste. Také tri milé břevnovské srnky" ubezpečil nás Salámista a ani nezdvihol zrak od rozrobeného diela.
Srnky?! Aké srnky??? Ja mám sobíkovské rolničky a dcéra dokonca žirafí chvost! Taaak sme sa snažili... Salámista nás mal ale očividne i naďalej na saláme, a tak sme sa s mávnutím ruky radšej pobrali.


Otesánek berie svoje dokonalé zamaskovanie mimoriadne zodpovedne. V jednom kuse zuby cení tak jako krokodýl. Ani vlastná mater ho nejde spoznať.


Valíme sa Nerudovkou hľadať fašiangový sprievod. Masky sme vyrobili umiernené, aj tak si nás fotia všetci turisti.
"Jsme atrakce!" poskakuje radostne Otesánek.

Malostranské masopustní veselí


Karnevalový sprievod, ogranizovaný MČ Praha 1 a rôznymi malostranskými spolkami, zbormi a združeniami, začínal na Loretánskom námestí. Podľa plagátu sme vedeli, že bude mať päť "aklimatizačných" zastávok v miestnych krčmách, niekde ho teda dohoniť musíme. Na prvé masky sme narazili až na Malostranskom námestí. Dôchodkyne, vyštafírované za lesné divožienky a s panákmi v ruke, na nás radostne mávali:
"Holky, kde jste?!"
Ani sme netušili, že sme tak túžobne očakávaní. Veď o nás nik nevedel.
"Prepáčte, trochu nám trvalo, kým sme dobehli zo susedného chotára. My sme totiž břevnovské srnky!
Babče sa išli popiškať. Máte rozkošné nosy, milé srnky. Vy musíte byť rodina, takéto nošteky sú dedičné.

Malostranci privítali posilu z druhej strany Petřína s otvorenou náručou. Rýchlo sa utekajte doraziť svařákem, nabádali nás. Doraziť?! Veď sme triezve ako Kristovo ľavé oko! Ach, jo... srnky. Spod Strahova. Vyrehotané od ucha k uchu. Rozprávajúce írečitou slovenčinou. Toto sa ani inak vysvetliť nedá.😊



Sprievod, už veľmi roztrúsený a zdatne rozveselený, sa pomaličky poberá cez Karlov most na námestie Na Kampě. Väčšina masiek je tradičná, nájdu sa však i benátski cudzinci. Všetci (aj my, haha) pózujú rozbujdošeným turistom, ktorí sa mylne domnievajú, že je to atrakcia len pre nich.


Na námestí je už hlava na hlave a bude hůř. Som sklamaná, že diváci nedorazili v maskách, ako je zvykom v nemecky hovoriacich krajinách. Malostranci sa však vytešovali, že nás je z roka na rok čoraz viacej.


Král masopustu je ten s cibuľovým klobúkom. Veselie ešte len začne. Vyhrávať bude kopec kapiel, najviac sa teším na skupinu s ozaj bujarým názvom Vrať se do hrobu.



Veľmi som bola zvedavá na českú formu fašiangov. Ešte som ich tu nikdy nezažila. Počas švajčiarskeho Fasnachtu sa popíja Holdrio (sladký šípkový čaj so slivovicou) alebo Cafe Zwetschge (riedka sladká káva so slivovicou), ani nechcite vedieť, aké je to hnusné a aká je z toho na druhý deň opica. Je sa rizoto, ktoré sa kľochní v obrovských kotáloch, bleee.

Môžu sa dať vypchať, Švajčiari! Na nás čaká zabíjačka. Jitrnice, jelita, prejt, pečená krkovička, klobásky. Sme v raji, v učinenom Božom koši. Mimochodom, milé dámy, jaternice patria medzi veľmi zdravé jedlá, ktoré obsahujú množstvo vitamínov, bielkovín a kolagénu, ha.

 "Babí... a proč se masopust jmenuje masopust???" kladie logickú otázku nevinné dieťa.
Tak toto keby som ja presne vedela. Pôst to rozhodne nie je, skôr čisté obžerstvo. Názov pravdepodobne pochádza zo spojenia opuštění masa. Rovnako ako karneval z talianskeho carne levare = dať preč mäso.

Tak ako, milé Pražandy? Stretneme sa takto o rok na Kampe v maskách? Z celej akcie ma najviac dojala tá súdržnosť a srdečnosť obyvateľov Malej Strany. Keď človek stretne takúto komunitu, hneď sa mu vo veľkomeste lepšie dýcha. I v tom jeho prepchatom srdci.




Baba Slováková

6 komentárov:

  1. Krásné,hned bych tam chtěla být.Mám dojem,že po masopustu začíná předvelikonoční půst.Proto masopust.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To určite začína pôst. Masopust, Fasnacht i fašiangy končia vo všetkých kresťanských krajinách Popolcovou alebo Škaredou stredou (tohto roku vyšla na 14.2.)a potom nastupuje pôst ako remeň až do Veľkej noci. Tiež som si myslela, že to "pust" je od slova "půst". Len to nedáva logiku pri toľkom obžerstve.

      Odstrániť
  2. Jste krásné stádečko Srnek. Jen s jitrnicemi opatrně, obsahují taky hodně tuku! I když dnes, jak všichni žijeme zdravě nebo se o to snažíme, tak je i tlačenka netučná :-)) bLeCha

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemastná tlačenka??? To čo je za blivajz, haha? Tlačenku milujem a myslím si, že je tiež veľmi zdravá a kolagénu plná. Isteže by sa nemala pojedať každý deň, ale raz - dva razy do mesiaca si ju dožičím.

      Odstrániť
  3. Masopust je poslední příležitost dát si maso před pustem. Obvykle ho držím, je to zdravý zvyk, ale letos musíme napřed sníst masové zásoby, takže začneme asi o týden později. A toho tuku bych se nebála, horší je v kombinaci se sladkým než v jitrnici. Moc prima akce a povedené masky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, zabavili sme sa, mali sme z toho hroznú srandu. Tiež sa celý život držím toho, že jaternica je oveľa zdravšia ako koláče :D

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram