Saigon

Doteraz som sa stánkom v Pražskej tržnici statočne vyhýbala. Vôbec ničím ma nelákali. Aj tak sú pre mňa záhadou. Už som tu po niekoľkýkrát, stánkov je neúrekom, kupujúci akosi nikde. Ak sa aj nejakí našinci objavia, bez zastavenia prejdú okolo a smerujú do "kamenných" predajní v halách.




Myslela som si, že som zakaždým prišla v nejakom hluchom čase. Všetko je možné. Tentokrát som si povedala, že si ten tovar pozriem. Vlastne som si potrebovala kúpiť niečo na obutie. To bolo tak - naplánovala som si na Pražskú tržnicu najprv šatový outfit s topánkami na podpätkoch a potom druhý s nohavicami, ku ktorému som chcela originálne vietnamské šlapky. Áno, rozhodla som sa kúpiť si vietnamky. Také tie s pásikmi do tvaru Y. Predstavovala som si nejaké sofistikované, čierne, možno na hrubšej trendovej platforme.

Idem teda na to. Smer vietnamská tržnica.

V priečnej ulici mimo stánkov to vyzerá celkom usporiadane.


Šaty v ulici ako výkladná skriňa. Obchod je zrejme niekde dnu v hale.


Tak si to teda poobzerám.


Toto je čo? Na omak veľmi príjemná látka, nijaká hryzúca umelina, žeby hodvábny mušelín? Tu?


A tá farba! Pristali by mi?


Nestihla som zistiť, či by mi pristali. Ba ani len to, čo stáli. Od stánkov sa prirútil Vietnamec a okríkol ma, aby som sa tovaru nedotýkala. Prosím? Pôvodne som si myslela, že mi ich ide núkať, že sa budeme zjednávať. Nie. On mi ich predať nechcel. Odišiel so zúrivými nezrozumiteľnými nadávkami. To kde sme? V práčovni, predpokladám.

Foťák. Všimol si fotoaparát, asi tam bol ten problém. Boja sa fotografovania, zaujímavé. Inak až doma som si na fotke všimla záhadné škvrny na látke. Niet za čím banovať.

Horúčava stúpa, je pred búrkou, už by mi nejaké tie šlapky aj bodli, začínajú mi opúchať nohy. V "kamennej" predajni obuvi (rozumej - v hale) je výber úplne zúfalý. Obchádzame pochybné stánky na jednej z dvoch hlavných stánkových ulíc. Nič, všade majú len šialené neónové farby.



"Nebudes skouset!" - sipí na mňa Vietnamka, keď som sa v zúfalstve rozhodla, že napokon kúpim hádam aj plátenky. Ale budem skúšať. Beriem prvé kus normálne vyzerajúce, čo mi sadli, zaplatím a pálime preč. Na nejaký rozsiahly prieskum už nemám vôbec chuť.

Magistrát hľadá pre Pražskú tržnicu rozšírenie náplne. Alternatívne divadlá, ktoré sa tu usídlili, sú dobrým začiatkom. Jedným zo zámerov bolo vytvorenie luxusného obchodného areálu, vrátane novej budovy radnice pre Prahu 7, vybudovanie reštaurácie v budove dobytčej burzy, zušenie nevestinca a vyprášnie Vietnamcov.

Luxusných obchodných centier je v Prahe fúra. Nemyslím si, že by čosi také holešovickej tržnici pristalo. Novostavba radnice navyše neprešla cez pamiatkárov. Tu ťažko niekedy vznikne niečo luxusné. Doteraz som sa domnievala, že vietnamská tržnica celkom vtipne dokresľuje kolorit tohto nepochybne zaujímavého areálu. Už si to nemyslím. V ulici máme až dva vietnamské obchody, tí ľudia tam makajú ako šrauby. Títo tu sú nejakí podivní nemakačenkovia. A ešte aj nezdvorilí.

Areál Pražskej tržnice ma neprestáva fascinovať. Želám mu teda, aby s rozmachom Holešovíc pritiahol serióznych obchodníkov a aby sa stal i obľúbeným miestom stretávania sa ľudí.

Na obrázku dole je zrekonštruovaná budova č. 1 - bývalá vrátnica. Slúži ako hospůdka a gril.


Musím sa ešte predviesť v nových plátenkách. Pri Vltave pod tržnicou. Konečne prší, na nohách mám papuče, bože, to je úľava!




Outfit:

Skrátené kvalitné ľanové nohavice mám už dávno. Nenosila som ich, veď viete - typický ohoz našich dôchodkýň. Odkedy obchody zaplavili plandavé nohavice v trojštvrtinovej a v sedemosminovej dĺžke, začala som nad nimi premýšľať. Pri mojej výške som však nič svetoborného nevymyslela, vždy som bola ako trpaslík. Až teraz, s týmito šatami... Pôvodne som do nohavicovej varianty chcela dať normálne dlhé letné džíny, ale osvietilo ma vyskúšať i tieto. A konečne dobre! Akákoľvek letná voľná dlhá halena rozbije ten dôchodcovský kufroidný nežiadúci efekt. Aj na bokoch, ale hlavne vzadu.


Šaty: Forever 21
Ľanové nohavice: Avenue
Top: Betty Barclay
Náhrdelník: Promod
Košík: H&M
Topánky: Clarks
Plátenky: vietnamská tržnica

Súvisiace články o Pražskej tržnici v Holešoviciach, Praha 7:
Jatka a prase
Pražská tržnica







Baba Slováková

2 komentáre:

  1. Takové zacházení se zákazníkem bych tedy nečekala! Ve vesnici, kam jezdíme "na chalupu", má prodejnu potravin vietnamska rodina, a mají lepší prodejní dobu, bohatší sortiment a také jsou milejší než v samoobsluze, která jakoby zamrzla v osmdesátých letech.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď o tom píšem - my tu máme pod nosom dve také predajne s potravinami i so zmiešaným tovarom a tí Vietnamci sú nielen veľmi pracovití ale i milí. Preto sa mi ten prístup na tržnici nepozdával, niečo tam nie je s kostolným riadom.

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Témy

Instagram