Marlboro outfit


Dcérin kufor som prekutrala dokonale. Dostala som síce do daru zbrusu nové šaty (aj na tie príde rad), ibaže to treba aj tak urobiť hĺbkový prieskum. Kým zas neodletí aj s pokladmi v kufri. Medzi samými neutrálnymi farbami zrazu zažiari korálovočervená. Moja farbička, chňap po nej!

Vymyslela som outfit, kukám na seba... čože mi to len evokuje? Ha, vyzerám ako marlborky!

"Ty si tá bosorka z krajiny Marlboro, ktorá sa ukrýva v rockových kláštoroch."

Pospevujem si. Už viem presne, kam to pôjdeme nafotiť. Ja viem, pýtal by sa rockový klub. Mne sa ale viac pozdáva kláštor.





Strahovský klášter


Teraz som sa zasekla. Lebo toto je miesto, ktoré mám v Prahe najradšej. Vidím na jeho veže z balkóna, mám to sem na skok. S vnukom tu máme dokonca svoj betónový obrubník s fantastickým výhľadom na Prahu, kde sedávame a počítame veže. Či ich je ozaj sto. Ešte stále sme sa nedopočítali.


Zasekla som sa, lebo odrazu neviem, či písať o histórii kláštora alebo skôr o mojich pocitoch z tej mystickej atmosféry, ktorá je tu priam hmatateľná. Ani samotný Hrad sa nechytá na čaro, ktoré tu vládne v podvečer, keď konečne vypadnú turisti. Tu je prítomné duchovno.

Pridávam trochu neobvyklý pohľad na kláštor i na Pražský hrad. Z opačnej strany, od Břevnova, z môjho balkóna. Na hornej fotografii je kláštor vpravo, fotku som robila v decembri.
Na dolnom obrázku je pohľad na veže zo Strahovského nádvoria.


História kláštora sa začala písať v roku 1138, keď na mieste nazývanom Strahov bol založený kláštor rehoľných kanovníkov. Veľmi neprosperoval, a tak sem prišli v roku 1143 premonštráti z Nemecka. Kláštor striedavo prekvital i bol plienený (husitmi, švédskym vojskom) a premonštráti sa v ňom udržali až do komunizmu, kedy boli kláštory zrušené. V nasledujúcich rokoch sa v areáli vykonal archeologický prieskum a bola citlivým spôsobom aspoň čiastočne obnovená románska podoba areálu.

V roku 1989, keď sa sem opäť vrátili premonštráti, začala nákladná rekonštrukcia celého areálu, ktorá trvá dodnes.

Strahovská knihovna


Najväčší poklad kláštora, knihovňa, je jednou z najcennejších a najlepšie zachovalých historických biblioték, zbierka obsahuje okolo 200 000 zväzkov. Patrí medzi najkrajšie historické knižnice na svete. Najstaršou časťou je barokový Teologický sál (1674).



Hlavným priestorom knihovne je klenutý Filosofický sál (1794), ktorý svojou výškou presahuje dve poschodia. Sálam dominujú nástropné fresky Siarda Noseckého a Antona Maulbertscha.

© Jorge Royan / http://www.royan.com.ar / CC BY-SA 3.0

Knižnicu som isteže už dávno navštívila. Bola som trošku sklamaná, lebo do sál sa v skutočnosti nedostanete, môžete nakúkať len cez dvere a aj to skupinkách s obmedzeným počtom ľudí. Je to ale pochopiteľné, stredoveké knihy si vyžadujú svoju mikroklímu. Takže fotografie si požičiavam z dostupných zdrojov. Kliknite na fotografie, to zväčšenie stojí za to!

Do kláštora sa dostanete i od Malej Strany, hlavný vstup je však na strane od Břevnova.

 Pri vchode objavíte torzo barokových Mariánskych hradieb. Tu končila v stredoveku Praha.



Ja sa vkrádam do kláštora tajnou chodbou, o existencii ktorej turisti netušia. Vstup je na námestí Pohořelec a vyzerá ako všetky bežné vchody do domov. Pokiaľ sa vydáte do kláštora od Hradu a prídete na Pohořelec, toto je najkratšia cesta.



Strahovské nádvoří je uzavreté kláštorným komplexom a domami na Pohořelci.

Všimnite si paniu vľavo. Červené šaty letia!


V sprievode dvoch blonďatých turistických pážat.


Na kláštornom nádvorí je obyčajne tichšie ako pred kláštorom. Turistom asi stačia pohľady na veže.



 

Teba raz pristihnú, usvedčia, odhalia. Vyhlásia za svätú alebo upália...

 

Keď ma fotí Fairy, nemôže to dobre dopadnúť. Dve bosorky pokope, to už je poriadna koncentrácia i na kláštorný dvor. Smejeme sa, blbneme. Dcéra ma provokuje a ja pózujem. Do toho komínový veterný efekt na nádvorí a vznikajú prapodivné fotky. Ajhľa... A tak pekne sošne to začínalo.




Bosorka z krajiny Marlboro.


Vytiahnem aj tie malborky, ale tu si nezapálim. Akosi to nejde - vypaľovať zobák v kláštore. Fajčiť chodievam na spomínaný obrubník pod ním.




V čase fotenia outfitu som ešte netušila, že šaty sú už moje. Fairy napokon usúdila, že som dobre varila, prala, starala sa, zaslúžim. Kam v nich poleziem? Hádam do nejakého alternatívneho divadla, večer ku Vltave, vyskúšame ešte s čiernou, krémovou...

Outfit:
Šaty: Asos
Tričko: Promod
Šlapky: Zara
Kabelka: ručná práca z hrubej kože, filcu a bavlneného lana od poľskej dizajnérky
Šperky: striebro, korál + drevený náramok zo sekáča







Baba Slováková

8 komentárov:

  1. Milá Babo,
    šaty Ti hrozně sluší. Je to velmi ženské oblečení. Hezké budou i s hladkým černým tričkem. Moc se mi líbí fotka hradu z Tvého balkónu, zaujala mě, už když jsi ji publikovala poprvé :-) Ostatní fotky jsou samozřejmě taky dokonalé. Jsem Tvoje pravidelná čtenářka a už několik měsíců se chystám Ti napsat obdivný e-mail. Tak teď už to budu muset udělat.
    Měj se krásně a rozhodně pokračuj v psaní, bLeCha.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milá Blecha :D
      Ani neviem, že som už tú balkónovú fotku na tomto blogu publikovala,oje,začína starecká zábudlivosť :D Je ale ozaj krásna, to tu to fantastické hmlové divadlo trvalo niekoľko hodín. Ďakujem za milý komentár a naozaj sa veľmi teším, že ma čítaš! Zdravím, Baba

      Odstrániť
  2. Nejsem zrovna fanynka nošení dlouhých šatů, ale vy je nosit umíte. Celek působí velmi mladistve, moc vám to sluší! Fotky jsou moc pěkné, ta prosincová je přímo magická. Diky za hezkou virtuální procházku.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Dášo. Ja by som vlastne mala byť natiahnutá v dlhých šatách každý boží deň. Pridávajú opticky na výške :D

      Odstrániť
  3. Moc povedený komplet. Obdivuji jak to vždy dokážete doladit a propojit detaily. Šárka Š.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Baba, very lovely Marlboro outfits. And the sandal flats are perfect - they look so comfortable. Greetings from Texas.

    Heike
    (also a Marlboro woman)
    https://marbwomen.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram