Kúsok zeleného Slovenska

Bráško kedysi (už ozaj dávno) kúpil v Prahe dom. Barabizní na spadnutie tu bolo vtedy dostatok a presne ku takej jednej sa dostal i on. Keď to videl náš otec, iba rukami zalomil - bývalá krčma bola skutočná ruina, nemalo to záhradu, len taký miniatúrny dvorček a pri ruine ešte aj verejný chodník i s neverejným smetiskom.




Dom sa zrekonštruoval, ale záhrada veru chýbala. Snaha odkúpiť priľahlý pozemok plný smetí bola márna, chodník pre verejnosť musel zostať. Ten kúsok zeme uprostred Prahy a bratovi rovno pred bránou vyzeral veru žalostne, nikto sa oň nestaral.

Tak teda milý chlap vysúkal rukávy. Postupne vyviezol smetisko, vybudoval oporný múrik a začal sadiť stromy. Pri každej ceste na Slovensko trepal naspäť stromček. Vlakom, prosím pekne. Vláčil stromky dovtedy, pokým nevysadil celý svah. Dnes už sú to obrovitánske opachy a nakúkajú do dvorčeka. Chodník i nový lesík zostali verejným priestranstvom, ale nikomu ani len na um nepríde pohodiť sem odpad.




Doma ste???




Dvorček je to naozaj malý - ale milý. Stromy v pozadí zasadil môj brat.




Pohľad od schodov do domu na bráničku. Aj brečtan sem prišiel zo Slovenska. Zo záhrady našich rodičov.






Ak si spomínate, tieto šaty som si splašila vlani v rámci záchvatu "military look". To som sa zberala do obrannej veže v Dublinskom zálive. Tam som však zistila, že sú nenositeľné, iba ak by som chcela neustále ukazovať tie svoje haxne. Nosím ich teda iba ako vestu.

Odolala som pokušeniu skombinovať ich s maskáčovým vzorom, či s niečím iným vo vojenskom štýle. Capla som ku tomu bielu a veľmi som sa tej sviežej kombinácii potešila.

Len či to bol ozaj dobrý nápad, obliecť sa do bielej na piatkový ópiáš u bráškovcov. Viete mi poradiť, ako dostanem z bielych gatí červené víno??? 

Okydal ma, ten môj brat drahý :D



Outfit:

Šaty: Zara
Nohavice: Zara
Tričko: Zara
Tenisky: Converse
Taška: Fashion´s Night Out (handmade by Brahmin) 





Baba Slováková

18 komentárov:

  1. Skúste obyčajné mlieko. Ale fakt že mlieko, nie to, čo sa ako mlieko tvári. Zaliať a nechať skysnúť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Posypali sme to hneď soľou, skúsim normálne vyprať. Ak to nevyjde, budem skúšať ďalej. Sú to moje obľúbené gate.

      Odstrániť
  2. Moc vam to s bratrem slusi, atmosfera jako nekde v Provence a ne v Praze. Ja jsem cervene vino z bilych gati dostala okamzitym potrenim hygienickym vlhkym ubrouskem (na radu jine zeny) a naslednym vypranim jako obvykle. Z ubrusu Domestosem a vypranim.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som to ratovala vlhkou utierkou a soľou. Idem to vyprať, uvidíme...

      Odstrániť
    2. Poslušne hlásim, že škvŕn viac niet. Takže aj tá soľ pomáha...

      Odstrániť
  3. Tak to je velmi milý příběh a krásně vyšperkovaný dvorek i okolí.A vy jste jako obvykle top.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Znám ten dům, nedávno jsem v té příkré uličce fotila. Už konečně chápu, proč je v tom svahu rozmístěná keramika (a na fasádě a za oknem). Je to moc hezké místo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vážne ste to spoznali? Tá strmá ulička je mord, idem umrieť, kým sa ňou vyšplhám :D Chodím na pešo od Strahova.
      Svah som nefotila, pôvodne bol porastený brečtanom, ale teraz si tam švagrová robí okrasnú záhradku a ešte to nie je rozrastené. Tú keramiku tak dávajú len tak pre "dobrých duchov". Ľudia si to odnášajú (ehm, kradnú), tak sa vyloží vždy nová. V keramickej dielni sa vždy nájde niečo, čo popraskalo. Bráchovci sa vytešujú, lebo spoza plota dobre počujú, že najmä deti z toho majú radosť.

      Odstrániť
    2. Je tak roztomilý, že ho nebylo tak těžké poznat :-) Konec konců, mám ho i na svém blogu tady:
      http://praga-magica.blog.cz/1703/ze-stresovic-k-brevnovskym-usedlostem

      Odstrániť
    3. Pani Hana, ja ten Váš blog poznám! Je skvelý!!! Vy ste skvelá. Vždy, keď niečo o Prahe hľadám, neomylne naň natrafím. Napríklad som hľadala, kadiaľ sa dá dostať do Jeleního příkopu, mám ho pod nosom a už dlhšie sa tam zberám a odpoveď som našla u Vás. Neviete náhodou, či je otvorený? Istý čas ho z bezpečnostných dôvodov pre verejnosť zatvorili...

      Odstrániť
    4. Děkuji za milá slova. Já k Vám na blog taky chodím ráda, jste moc příjemná.
      V Jelením příkopu jsem letos (ze vzteku nad částečným zavřením) nebyla, ale na stránkách Hradu píšou tohle: https://www.hrad.cz/cs/prazsky-hrad-pro-navstevniky/zahrady/jeleni-prikop-10251
      Chápu to tak, že je teď otevřený vstup ze spodní strany z Chotkovy ulice do dolní části a zřejmě i ten horní vchod od Nového světa do horní části. Od Prašného mostu zřejmě ne. Kdyby to tak nebylo, tak mě, prosím, nekamenujte :-)

      Odstrániť
  5. Tá výzdoba je krásna! Ani sa nečudujem, že ju ľudia "odnášajú".
    Hlinené vecičky sú v záhradách super a ešte tak farebne pekne zasadené do okolia... Konečne žiadni plastoví trpaslíci a sadrové bociany:D keby všetci cítili tú hranicu, kedy to zapadá do prostredia a kedy už je to gýč. A vy ste sa s tým dvorom tuším tiež zladili:) Elen

    OdpovedaťOdstrániť
  6. zase perfiš oblečená-výborný outfit- krásne prostredie.....na obliatie červeným vínom okamžite preliať bierlym vínom...funguje to...!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bielym vínom??? Tak to som ešte nepočula. Ďakujem za radu i za pochvalu.

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram