Zürišské jazero


Keď priletíte do oblasti Zürichu, stihnete sa ako-tak upraviť, čiastočne preobliecť a zachránia vás wienerschnitzlom od smrti vyhladovaním, očakáva sa od vás, že neodkladne pôjdete ku jazeru. Pokloniť sa mu ako miestnemu božstvu. Hneď.
Božstvo sa ale netvári vôbec prívetivo, ba vyzerá priam hrozivo. Od Zürichu sa valí búrka.




Zürichsee


Alpské ľadovcové jazero má tvar banánu a leží až v troch švajčiarskych kantónoch (Zürich, St. Gallen a Schwyz). Ľadovcové jazerá majú vodu veľmi čistú a tak trochu problém... tá voda je príliš čistá. Studená a neživá. Jazerá vo vyšších polohách sa umelo zarybňujú a "znečisťujú" planktónom a čo ja viem, čím ešte, len aby v nich život bol.  

Toto jazero je na tom lepšie, je živé. Oblasť okolo jazera je totiž tak teplá, že sa tu dnes pestujú figy a palmy. Naposledy zamrzlo Zürichsee počas zimy 1962/63 a to už je pekne dávno.

Zürišské jzero, screenshot NASA, zdroj: commons.wikimedia.org

Napájané je ľadovcovou riekou Linth. Vidieť ľadovcovú rieku je zážitok sám o sebe, lebo nemôžete uveriť vlastným očiam. Voda je mliečne-tyrkysová, opalizujúca, samozrejme, že šialene studená a bez známok života. Pre našinca, zvyknutého na mútne zabahnené rybníky plné rýb, úplné čudo-judo. Vyzerá to, ako keby sa valila plazma.

Jazero ešte ukáže počas môjho pobytu svoju prívetivejšiu tvár. Teraz sa kochám jeho divokosťou a hrou svetiel bleskov a blikajúceho majáku.



Urobila som asi desať záberov, kým som zachytila tento okamih. Bliknutie majáku a odraz svetla na hladine. Dažďu už ale visia nohy...


Z môjho plánu nafotiť ďalší outfit s blúzkou, ktorá inklinuje ku švajčiarskym národným farbám, sa stali skutočnosťou len tri fotografie. Všetky tri sú tu, viac nemám. Utekajme, bo už ide!


Búrka to bola ozaj besná, my sme to stihli do sucha ešte pred hlavným infernom, ale čo tie nebohé kačky? Dívala som sa na ne, ako sa slastne ukladajú na brehu ku spánku. To akože moknú teraz?

Pokračovanie nabudúce. Všetko sa bude odvíjať od Zürichsee.  Jazero je skutočný fenomén. Ovláda celú okolitú krajinu. Veď uvidíte. Je to učinený hromovládca.


Outfit:

Boyfriend jeans: Zara
Blúzka: Gant
Šatka: Lindex
Kabelka: Zara
Tenisky: Converse
Námornícka bunda, ktorú zas len vôbec nevidno: Tom Tailor



P.S. Neviem sa vynadívať na tú titulnú fotku. Nie je natiahnutná, nie je upravovaná, v porovnaní so všetkými ostatnými mám na nej hádam dva metre. Netuším, ako toto vyšlo. Zázrak sa stal :D




Baba Slováková

4 komentáre:

  1. U jezera musí být krásně i za špatného počasí, ale věřím, že se zlepšilo a teď je ještě krásněji. Opět vám to moc sluší! Ráda nosím obdobný cestovatelsky tmavě modrý outfit s prouzkovanym tričkem, jenom tenisky mam červené kožené od bohužel již zaniklé české firmy Popro. Ještě jsem si stihla koupit jedny do zásoby, jsou to mé nejmilejší boty na cesty. Ať se vám dovolená vydaří!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Dášo! Tmavomodrá je ku vode ako stvorená, škoda len, že na fotkách všetko vyzerá ako čierne :D

      Odstrániť
  2. Příspěvky jsou čím dál lepší!

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram