Holešovická Marina


Spomínate si, ako som citovala názor jedného architekta, že Frank O. Gehry by kvôli pražským Holešoviciam ani len nevstal z postele? Nuž, pred dvadsiatimi rokmi určite nie. Dnes by sa mal ale rýchlo unúvať. Všetko je inak a ja iba valím oči.




Tiež som kvôli Holešoviciam vstala od počítača len preto, že tam idem navrhovať rekonštrukciu bytu. Ale poznáte ma - vždy treba spojiť užitočné najmä s príjemným. Pokukala som na nete, čo je v blízkosti zaujímavého... a našla toľko dobrých adries, až som nevedela, kam skôr skočím. Hneď za spomínaným bytom je holešovický prístav, presvedčím klienta, že pôjdeme na pivo! Klient je môj priateľ, takže to hádam až tak ťažké nebude :D

Holešovice


Bývalá priemyselná štvrť Prahy, plná továrenských komínov, je dnes vyhľadávanou rezidenčnou štvrťou. Mnohé industriálne objekty boli veľmi citlivo zrekonštruované a dostali novú funkciu. V Holešoviciach rastú v starých továrňach ako huby po daždi kultúrne centrá a malé divadlá (o La Fabrike som už písala). Zároveň sa okolie holešovického prístavu zapĺňa modernými novostavbami s novými bytmi.

Štvrť sa zmenila natoľko, až sa dostala podľa britského denníka The Independent do rebríčka najviac cool, najbezvadnejších štvrtí na svete a predbehla dokonca štvrte parížske či madridské! Kto takýto rebríček zostavoval? Známi blogeri, cestovatelia. Hlavným kritériom bolo, ako je daná štvrť obľúbená medzi jej obyvateľmi, aká je tu kvalita života. Hodnotila sa kultúra, tvorivosť, celkové prostredie. Nezávislé kaviarne, galérie, neobyčajné obchodíky, reštaurácie s pestrou ponukou európskej kuchyne... Originalita, nijaké siete typu Starbucks. Holešovice získali 15. miesto na svete. Štvrť, ktorej veľkú časť kedysi zaberali mestské jatky, je dnes výborným miestom pre život.

Na obrázku dole sú moderné domy, za ktorými je už prístav. Ich obyvatelia môžu každodenne pozorovať čulý ruch na rieke. V podvečer je tu ticho-tichúčko, na Prahu nevídaný jav.


Fúka a poriadne. Mastný chvostík je upravený na chvostík umytý, z frizúry aj tak len nič nebude...






Ešte jedna fotka, ktorú som sem ani pôvodne nechcela dať. Zapadajúce slnko vykresľuje, sviňucha, všetky vrásky.  Po konzultácii s Fairy, pre ktorú mama bude asi navždy krásna, ju teda dávam. Páčila sa jej...


Moje najväčšie prekvapenie v prístave. Celé roky pátram, kde na Vltave kotví tento konkrétny hausbót. Bol už ospievaný v mnohých architektonických časopisoch a furt som ho nevedela nájsť. Tentokrát bol štýl môjho detektívneho pátrania excelentný - á la slepá kura zrno našla. Vytrepala som sa na hrádzu a on bol rovno podo mnou!


Pivovar a restaurace Marina Holešovice


Samozrejme, že mám vytipovanú i nejakú tú neobyčajnú stavbu ako ukážku toho, čo sa to v tých Holešoviciach vlastne deje... Staručkú budovu, ktorá bola zrekonštruovaná len pred pár rokmi (2013).


Bola to hotová ruina, bývalá prevádzková budova prístavu. Varenie piva má v Holešoviciach tradíciu už od roku 1897, budova sa teda po oprave zmenila na pivovar s dvomi reštauráciami. Prvá ponúka stredomorskú kuchyňu, druhá je typicky česká.

Stredomorská reštaurácia je luxusnejšia, na interiéri si dali majtelia záležať. Bar bol privezený z hotela Four Seasons a je nad ním automaticky hrajúce piano, prosím pekne!


Kedysi bola fajčiarska časť od nefajčiarskej oddelená vertikálne - fajčiari sedeli o poschodie vyššie pod strechou. Od 1. júna to už neplatí, našťastie má pivovar dostatok sedenia i vonku.


Výrobná technológia je od priestorov českej reštaurácie oddelená sklenenými stenami, takže hostia môžu pekne vidieť, či sa sládek nepoflakuje. Posedenie je tu veľmi príjemné, celodrevený interiér dodáva priestoru mäkkosť, ktorú ešte umocňujú zelené retro svietidlá, vytvárajúce kúzelné odlesky na medenom povrchu varných nádob. 


Holešovický ležák 12°. Výborné pivo, super cena. Skutočne fajné, mohla som zložiť kompliment samotnému sládkovi. Pekný deň je za nami a ja ďakujem vrchnému Tomášovi za sprevádzanie celým objektom i za zaujímavý výklad!


Ako opísať dojmy z tejto časti Prahy? To ste ako v inom svete. V nejakom letovisku, na dovolenke. Holešovice sa skutočne zmenili na nepoznanie a určite sa sem ešte vrátim na podrobný prieskum. Symbióza novej a starej architektúry s holešovickými typickými tmavými tehlami na fasádach ma fascinuje.



Outfit:
Chinos: Zara
Tričko: Atmosphere
Kardigán: Street
Náhrdelník: Promod
Taška: H&M Home (je to taký ten úložný košík do skrine a či čo, ja v ňom inak skladujem panamák)

Šatka: Christian Dior
Boats: Tommy Hilfiger


Výskum spred dvoch rokov: Ako nosiť mokasíny?

Ak sa chcete dozvedieť o Marine viacej (napríklad, ako prebiehala rekonštrukcia), tu je odkaz: http://www.pivovarmarina.cz/



Baba Slováková

13 komentárov:

  1. Pekné, svieže, elegantné, letný esprit a radosť zo života. Eva Č.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Opravdu pěkné,svěží a ty boty!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Sofie. Mokasíny mám už dávnejšie, len na blogu ešte neboli :D Hodia sa len ku vyložene mariňáckym outfitom a jedine so širšími nohavicami. Sú pohodlné, celkožené, aj tie šnúrky sú kožené. Len, ako vravím... napr. ku úzkym džínsom mi nesedia...

      Odstrániť
  3. Ta sklenice piva s Vámi báječně ladí. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mam na dovolené slabé připojení, tak jen dávám :-) :-) :-) :-) :-)!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vždy mě potěší zpráva, že jsme v něčem na světě lepší. Holešovice si to zaslouží. Budu se opakovat, ale Vám to velmi sluší. Kabelka je in. Dnes je docela vedro, tak Vám tu sklenici dobrého piva docela závidím. Děkuji za zajímavý článek. Ro

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj mňa to vždy poteší... aj keď vlastne v mene Čechov. Za Prahu kopem ale ako za vlastnú :D Veľmi som sa o jej rozkvet osobne nepričinila, tak o nej budem aspoň písať. Veľa písať, milujem to tu všetko. Ďakujem za kompliment!

      Odstrániť
  6. Diky za inspiraci, botky mam take a poradne k nicemu nesedi, pritom samy o sobe jsou krasne. Tak vyzkousim k sirokym kalhotam. Vrasky jsou krasne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak som kukla na blogu, že som už pred dvomi rokmi písala článok Ako nosiť mokasíny. Takže mám tieto botičky už dva roky... Tu je odkaz, bolo že to vtedy googlenia a študovania!
      Vložila som link pod článok. A vrásky? Vďaka, ale krásne nie sú. Ibaže sú moje vlastné, nikomu som ich neukradla :D Jedna vráska krajšia ako druhá? Asi hej, toto je vpísaný do tváre celý môj život.

      Odstrániť
  7. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram