Slová, ktoré by sa mali tesať do kameňa


Tento krátky článok píšem kvôli jednému-jedinému komentáru, nájdenému na internete, chcem si ho uchovať. 



V súvislosti s nedávnymi francúzskymi voľbami sa idú médiá pretrhnúť v komentovaní prvej dámy, madamme Brigitte Trogneux (Macron), v krútení hlavou nad kurióznym manželstvom a najmä v krutej kritike vzhľadu starnúcej ženy. Mnohé sa pritom odvolávajú na článok anglického vydania Vogue, kde sa vraj uvádza poriadny sprdung jej neprimeraného opálenia, peroxidových vlasov a krátkych sukien.

Článok som si vyhľadala (odkaz uvádzam dole). Angličania sa stále radi škodoradostne navážajú do Francúzov, ale aj tak mi to hlava nebrala. A presne. Časť článku vytrhnutá z kontextu. Áno, píšu to tam, analyzujú jej štýl, rozoberajú jej nekonvenčnosť, jedným dychom však oceňujú jej kvalitný šatník, podporu francúzskych značiek, francúzsky šik. A tak Vogue napokon konštatuje: "Stručne povedané: vyzerá skvele"

Do manželstva francúzskeho prezidenta ma nič nie je. Že sa do neho obuli médiá, ma neprekvapuje, toto je tučné, prachy nesúce sústo. Všade sa citujú nejakí experti, ktorí skúmajú, či má 64-ročná žena umelý chrup, nadrobené vlasy a plastiky. Hotový hon na starú čarodejnicu. Mňa to teda dosť štve, lebo nech je madam taková nebo maková,  má štýl a z jej šatníka by som ja brala hádam všetko. O tom, že zo svojho muža urobila prezidenta, ani nehovoriac. Šťavnatá dvadsiatka by ho možno akurát tak pripravila o peniaze.

A sme pri tých šťavnatých. Články, tváriace sa ako strašná senzácia, sú jedna vec. Komentáre ku nim úplná katastrofa. Najmä muži sa idú predrapiť v predvádzaní svojho maskulínneho šovinizmu a predovšetkým sexizmu, ako keby sa čo len jedinému z nich spomínaná pani núkala. Bicykel by o nich neoprela. 

Nejaký pán Jaroslav:
"Na střední to mohla bejt samice ale v 64 letech hrůza fuj."

Takejto odpovede sa mu dostalo. Od muža. Idem tesať do kameňa!
"Tak takhle ne, Jardo! Dámy nejsou FUJ jenom proto, že ve službách mužům zestárly. I stará dostihová herka se zchromlými kopyty zasluhuje úctu a pohlazení, natož žena, která se stala manželkou, matkou a patrně také milenkou nezjistitelnému počtu chlápků, například takových, jakým jste vy nebo já. Každá ženská má život nesrovnatelně těžší než jakýkoli chlap, proto bychom je měli ctít bez ohledu na jejich věk, vrásky a pokleslá poprsí. Ostatně jsou vaše matka nebo babička také FUJ, protože zestárly, anebo je máte rád i takové, jaké jsou a jaké budou za rok nebo deset let?"
Že to celé pán Jaroslav vidí aj tak a furt len cez ten sex (... ať se snažím jak se snažím mladé masíčko je vždy chutnější než stará a tuhá kuže), je holt jeho problém. Asi celé dni nemyslí na nič iného :D

Ospravedlňujem sa, že som sem nedala obrázok pani Trogneux, ale nenašla som nijaký voľne dostupný (autorské práva). Všetky aj tak viete, ako vyzerá. Zato som našla krásny obraz starej dámy. Pozrite si pozorne jej tvár, musela to byť krásavica! A ten úsmev... Jajáj, keby ste vy len tušili, blbečkové, koľkí chlapi mi ležali pri nohách!




Článok Vogue: http://www.vogue.co.uk/article/brigitte-macron-style-analysis
Reprodukcia obrazu: Balthasar Denner - Portrait of an old woman (Eremitage), foto Dmitry Rozhkov , Wikimedia Commons
Citované komentáre sú prevzaté z reflex.cz


Baba Slováková

18 komentárov:

  1. Je to kočka a do jejich vztahu nám opravdu nic není.V každém případě udělala ze svého manžela a studenta prezidenta.Příspěvek oceňuji.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Sofie. Článok vznikol veľmi spontánne, až tak ma prekvapil komentár, reagujúci na hejterské kydy.

      Odstrániť
  2. Také s pobavením sleduju ten poprask kolem Macronových. Věkový rozdíl Trumpových nikoho nevzrušil. Pan Jaroslav asi bude mladíček, tipuju podle toho fuj... Madame Trogneux na mě působí jako typická Francouzka z vyšší vrstvy, hubená, elegantní, někdy trochu diblík. Jak by se oblékala, kdyby vedle sebe měla stejně starého muže? Stejně nebo upjatěji? Co všechno na nás působí? Vy sice nejste paní prezidentová, ale styl máte také skvělý a zajímavější. Moc vám fandím, váš blog si pořád udržuje vysokou kvalitu. Pěkné jaro. Johana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Naozaj ťažko povedať, ako by sa pani Brigitte obliekala pri inom mužovi. Figu my o nej vieme. Môžem sa len domnievať, že približne rovnako, v tomto veku už prevažuje osobnosť ženy nad vonkajšími vplyvmi a ona rozhodne nevyzerá ako zúfalka.
      Mala som priateľa len o rok mladšieho a vždy ma veĺmi zamrzelo, keď prehlásil: "ty vieš lepšie, ty si staršia". Myslel to ako fór, ale aj tak zabolelo. Až kým mi jedného dňa nesvitlo, že je to všetko inak. "Zlatý môj, ale veď ty si odo mňa najmenej o desať rokov starší a ktovie, či už nie aj pristarý!" Užasnuto prikývol, lebo to bola pravda :D Ročník narodenia je jedna vec, mentálny vek druhá...
      Veľmi Vám ďakujem za oceňujúci komentár, pani Johana!

      Odstrániť
  3. Hmm... je to ozaj zvláštne, takému Hugh Hefnerovi s jeho o 60 rokov mladšou manželkou, čo by mu mohla byť pravnučkou sa nedostane toľkej krutej kritiky... ľudia si zvykli a berú to ako fakt!
    Len skúsi byť vo vzťahu žena tá staršia a hneď je na pranieri. Pamätám si ako sa na Slovensku musela ohradzovať pani Studenková, keď začala chodiť so svojim (mimochodom ešte stále) partnerom, pritom vždy vyzerala a stále vyzerá veľmi dobre... Možno je to len slepá závisť ostatných žien, že tak nevyzerajú a všetkých tých kritizujúcich chlapov, ktorí doma také šik ženy nemajú:))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Madam Brigitte je krásná žena s velkým šarmem a zřejmě i s velkou inteligencí (těžko by se jinak stala první dámou). Navíc umí krásně používat ten nejprostší kosmetický přípravek - úsměv. Závistivé, nenávistné a odsuzující komentáře vypovídají víc o tom, kdo je psal, než o samotné Brigitte. Pro mě je krásná ukázka toho, jak se dá také vypořádat s přibývajícím věkem. S úsměvem!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Úžasne a veľmi trefne si to vystihla!!! Dáma, aj keď je staršia, Vždy ostáva dámou, ktorá sa pozerá na svet cez skúsenosti a zážitky svojho života a na kdejakých primitívnych blbečkov ak, tak len zhovievavo zhliadne a vie a myslí si pritom svoje. Život i každý deň i každú chvíľu vníma Inak a Inak ju prežíva.... S úsmevom na perách, aj keď je niekedy smutný trošku .... A môže chodiť v čom chce, kde chce a ako chce.... V značkových šatách, krátkej sukni či rifliach, v ihličkových lodičkách, teniskách i gumakoch, pešo , na somárovi, busom i vo Ferrari. Vždy bude Dáma a Vždy si bude vážiť a milovať hlavne samu seba. A Vždy bude Oporou pre tých, ktorí o to stoja. Elena K.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Vůbec nechápu jízlivé komentáře na adresu paní Brigitte. Je to opravdová dáma - nádherná, šarmantní a navíc velice vzdělaná. A myslím, že právě její "neobvyklý" vztah jen dokládá, že žena může být krásná, přitažlivá a hlavně milována v jakémkoliv věku. /Kéž by názor neznámého oponenta sdílela většina mužů, kritiků /

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Nad věkovým rozdílem kolem 20 let se nikdo nepozastavuje, pokud je muž ten starší. Karel Gott má například manželku mladší o 36 let. Ale naopak – hrůza! Moje kolegyně má přítele mladšího o 11 let, sousedka o 9 let, spolužačka manžela mladšího o 7 let. Rekordmankou je spolužačka mého muže, jejímž posledním manželem je spolužák jejího syna, mladší o 25 let. On je typický introvert, IT specialista, ona milá a pečující žena. Není to sice běžné, ale je to normální. Už jsou spolu více než 5 let k oboustranné spokojenosti. Už v osmdesátých letech jsme se na VŠ v rámci sociologie učili, že trend starší žena – mladší muž je na vzestupu. Dnešní průměrný věkový rozdíl mužů a žen v partnerství o tom asi nic nevypovídá, „kazí“ nám to muži, kteří jako součást svého postavení vymění automobil, bydlení i manželku, nejlépe za nějakou o hodně mladší křepelici. Já Macronovi i jeho ženě fandím a myslím, že mu tento méně obvyklý vztah přinesl sympatie žen, které jsou věkově blíže paní Brigitte.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ďakujem vám, dievčence, za komentáre. Ako píšem, do cudzieho manželstva ma nič nie je, tých ľudí vôbec nepoznám, neprináleží mi ich vzťah hodnotiť. Len som sa pozastavila nad tým, že ten vekový rozdiel využili médiá na kritické hodnotenie vzhľadu prvej dámy, čo by im ani na um nezišlo, keby jej mužom bol starý dedo. Ale OK, to je daň verejne známych osôb za úspech. Zato tie komentáre najmä mladých mužov ma pobúrili. Niektoré boli ozaj husté a vulugárne a len som hlavou krútila, koľká neúcta ku žene, ktorá je už babičkou. Keď som narazila na citovanú obhajobu starnúcich žien, padla mi sánka. Že v našich internetových končinách taký muž ešte vôbec existuje. Len aby to napokon nepísala ŽENA :D :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Docela by mě zajímalo, co by zdejší Tleskanky Sluníčkové říkaly, kdyby jim jejich syn v 15 letech přivedl domů 40letou vdanou ženskou se třemi dětmi?
    Pavla

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím, že by sme si všetky rvali vlasy, ako si ich trhali aj tamtí francúzski rodičia. A nič by sme nezmohli, ako nezmohli nič ani oni. V našej kultúre je už manželstvo každého osobná vec. O čo ide? Dopadlo to dobre - až po prezidentský stolec. Aj horšie prípady nám môže synáčik domov dotiahnuť.

      Odstrániť
    2. :-)
      To je mi jasné, že by s tím nikdo nic nenadělal – spíš jsem to myslela tak, jestli by zůstaly i ty nadšené názory o krásné šik kočce s velkým šarmem a inteligencí, opravdové nádherné vzdělané dámě z vyšší francouzské vrstvy a datum narození nehraje žádnou roli… a tak…
      Pavla

      Odstrániť
    3. Keby bolo keby... isteže by sme ani jedna neskákali radosťou. Ibaže je to irelevantné. Téma článku je o tom, ako sa médiá obuli do vzhľadu ženy po šesťesiatke, pričom dáma o seba dbá a navyše nie je nijaká tupka. Nie o tom manželstve. A ako vravím, aj horšie sa môže stať. Napríklad, že nám syn predstaví nepestovaného štyridsaťročného chlapa...

      Odstrániť
    4. Memu priteli sice neni 15, ale 30 a mne je 37 a mam tri deti. On uz rodice nema, ale zbytek rodiny proti mne urcite nic nema. Urcite ho nevyuzivam, ani financne a mame fajn zivot s beznymi problemy. Ja jsem urcite klidnejsi a vyrovnanejsi nez pred deseti lety, vzhledove myslim rozdil zatim videt neni. Takze proc ne, kdyz jsou oba spokojeni.

      Odstrániť
    5. Sedem rokov nie je v dnešných časoch až taký dramatický vekový rozdiel. Skôr tie tri deti by mnohým mužom prekážali, viem o čom hovorím, stačí jedno, aby chlap zutekal.
      Tuho Vám držím palce, asi ste našli spriaznenú dušu. Veľa šťastia!

      Odstrániť
  10. Dlho som tu nebola, tak teraz čítám všetky vaše príspevky a študujem outfity. Tento článok ma zaujal tým ako je napísaný, ale aj sama som si pre seba chcela na to urobiť názor. Mám mladšieho manžela a keď som prvý krát videla tento pár, tak moja reakcia bola že do toho by som neišla. Nikdy som na mladších nebola. Zoznámili sme sa a ja som ho považovala za staršieho a on mňa asi za mladšiu. Ukončiť vzťah keď máte partnera ktorý nepochybuje o vás, je pozorný a každu minutu vám dokazuje ako vás miluje, je sakra ťažké. A že som sa o to párkrát pokusila. Nepochybujem o tom, že u Macronových to bolo podobné, počítať isto vedia. 20 rokov som mala partnera primeraného veku (manžel 2 roky starší) ale vzťah to ideálný nebol a posledné roky bol udržovaný kvoli deťom. 13 rokov mám partnera a manžela mladšieho o 9 rokov a som šťastná že som sa na svoje pochybnosti ohĺadne veku a toho čo na to povie okolie vykašlala. Myslím, že u Macronových to bude podobné, vyzerajú spolu český spokojeně. Janina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som toho názoru, že existujú spokojné manželstvá a vzťahy, kde je na prvom mieste intimita v tom zmysle slova, že tí dvaja si jednoducho hlboko rozumejú. Vzhľad, vek, sexualita sú až na druhom mieste. Domnievam sa, že takéto vzťahy sú oveľa šťastnejšie a trvácnejšie. Veľa šťastia, pani Janina, nič netreba riešiť.

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram