Luterák a či talár?

V ten istý deň, čo som sa vytešovala zo záchrany blúzky s plisovaním na chrbte, som objavila toto čudo. Vesta to je a zase s celým plisovaným zadným dielom. Chňapla som po nej, natiahla na seba a pobrala sa hľadať nejakú fakt dobre vyzerajúcu a vysokánsku predavačku. Vo veľkých predajniach dievčence nepodozrievam, že budú neúprimné len preto, aby dačo predali...

Je to fantastický kúsok, dozvedela som sa. Len berte, ozaj kúlová vec. Potešila som sa, ale stála som ďalej ako Lótova žena s nevyslovenou otázkou v očiach. Slečna pochopila a rozosmiala sa. Neriešte vek, preboha! Sluší vám to.



Tak teda dobre. Vesta sa mi páči prenesmierne, len ten plisovaný chrbát so sedlom mi sakra niečo pripomína... čo? Talár? Keby len talár! Spomenula som si. Luterák to je. 

Luterák


Čierny luterák dostal názov z nemeckého výrazu "Lutherrock" (Lutherov kabát) - čiže od talára, širokého kabáta, ktorý bol civilným odevom Martina Luthera a ďalších stredovekých univerzitných vzdelancov. Buď bol pod sedlom naberaný alebo plisovaný. Dnes je to bohoslužobné rúcho evanjelických kňazov - a nielen ich. To len ja som si spomenula na toho nášho farára, bo som luteránka. Pre mňa bude teda moja nová vesta luterákom a basta.

Pánská pasáž


Som sa tak zamyslela, kam by sa taký evanjelický farár vo voľnom čase asi pobral a vyšlo mi, že určite do nejakej dobrej vinotéky. A možno by ta šla i evanjelická farárka... Ideme teda do prvej obchodnej zóny v ČR, orientovanej primárne na mužov, kvalitné vína tu predávajú. Pánská pasáž spája ulicu Na Příkopě s Ovocným trhom. 

Priestor je to veľmi moderný, chlapský, naozaj sa mi tu páči. Navyše je vtipný. Logom pasáže je štylizovaný pánsky motýlik a tento prvok sa opakuje v celom interiéri v nespočetných zaujímavých detailoch. Len lavičky v tvare rakvičiek som celkom nepochopila, ale ma veru bavia. Najmä v spojení s luterákom je to nečakaná a dosť morbídna sranda.






Hra s trojuholníčkami ešte aj v mojich okuliaroch.


Pôvodne som chcela outfit nafotiť len v pasáži a skončiť na nejakej ochutnávke vínka. Ibaže horšie ako v pasáži sa fotografuje už len v pivnici. Na Ovocnom trhu pritom čaká nielen slniečko ale aj čosi oveľa-oveľa zaujímavejšie, a tak sa ide ďalej. Predajňu značkových vín som síce našla, ale omšové víno aj tak nemajú...


Vstup do pasáže z Ovocného trhu je zdobnejší a oveľa krajší, než ten z opačnej strany.




Karolinum


Vľavo od pasáže uzriete ozajstný skvost, reprezentujúci českú vzdelanosť i architektúru, historické sídlo Univerzity Karlovy a jej symbol - Karolinum. Opis tohto komplexu by zabral aj niekoľko článkov. Dnes vám ukážem len jednu z najkrajších architektonických častí budovy - gotický arkier bývalej univerzitnej kaplnky, ktorý je súčasťou Veľkej auly a smeruje práve do Ovocného trhu.



Výstavnosti arkiera z obodobia okolo roku 1370 sa môže v Prahe rovnať už len arkier Staroměstskej radnice.



Pred mohutnosťou a majestátnosťou gotiky som takáto maličká.



Už sa necítim ako farárka, lež ako stredoveký učenec. Žeby predsa len talár?


Fontána pred čestným dvorom novej vstupnej budovy Karolina je oproti arkieru mladučká (1975). Žulovú kruhovú nádrž s vodotryskom uprostred zdobia tri figúry levov z tmavého granitu.


V tomto prostredí si nemožno nespomenúť na kňaza inej cirkvi - rímskokatolíckej. Na Univerzite Karlovej predsa prednášal a bol i rektorom Majster Jan Hus, jeden z prvých reformátorov cirkvi. Takmer o jedno storočie predbehol Luthera, Kalvína a Zwingliho. Po jeho upálení bolo práve na pôde tejto inštitúcie centrum revolučného husitského hnutia. Ale to už dávno viete. Čo neviete, je skutočnosť, že kostolík v mojej rodnej obci na južnom Slovensku prestavali a zmenili na protestantský práve českí husiti. A priniesli so sebou i revolučné myšlienky.

Zaujímavá súvislosť. Náhodou mi prišiel na um náš starý farár a odrazu stojím na mieste, kde sa písala história, ktorá má pravdepodobne osudový dopad i na tak súkromnú vec, akou je moje luteránstvo.


Dosť bolo rozjímania. Kuk na moje reformátorské náušnice. Jedna sa volá Jan a druhá Martin :D


Outfit


Len stručne. Luterák mienim nosiť v lete s niečím bielym alebo krémovým, ale nevydržala som. Keďže je ešte chladno, natiahla som podeň šaty z hrubého úpletu, ktoré sú tak obtiahnuté, že som doteraz nemala odvahu nosiť ich bez "kamufláže". Luterák či talár, to je jedno, v skutočnosti som sa inšpirovala rebelským štýlom 63-ročnej univerzitnej profesorky a blogerky Lyn Slater (blog Accidental Icon), ktorá nosí zásadne čierno-biele minimalistické kreácie, športové topánky a ku tomu veľké visiace dizajnérske náušnice. Tá sa veru nebojí extravagantného vzhľadu.

Jana a Martina som kúpila pár minút pred fotografovaním a sú to moji prví "viselci". Zdá sa, že ich budem oboch milovať!

Vesta: Zara
Šaty: Rainbow
Kabelka: Zara
Topánky: Mustang
Okuliare: dm Sun Dance
Náušnice: Mango



Baba Slováková

18 komentárov:

  1. Já bych si na "Luterák"netroufla,ale Vám sluší a ve velkoměstě proč ne.A díky za tipy ,zase máme co objevovat.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No áno, je to extravagantný kúsok. Na druhej strane to ale ako inšpirácia byť môže a nielen do veľkomesta. Stačí nejaká menej nápadná vesta s bočnými prestrihmi a ozvláštni inak veľmi tuctové oblečenie /leginy + dlhý pulóver/ a ešte aj zakamufluje prípadné nedostatky postavy.

      Odstrániť
  2. Zase tak nápadité a moc vám to sluší. Tu vestu by mě nenapadlo koupit a přitom ta vaše kreace je bomba.
    Iva Š.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Ja som si veru tiež nebola ístá, preto sa v takýchto prípadoch idem radšej opýtať úplne cudzích ľudí.

      Odstrániť
  3. Perfektní outfit, opravdu se mi líbí. Vypadáte dobře! Ro

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jsme moc ráda, že jsem Váš blog objevila (díky Módnímu peklu, které bohužel už není to, co to bývalo). Moc se mi líbí, jak spojujete módní blog s architekturou a kulturou vůbec. Těším se na každý Váš nový příspěvek a inspiraci. Vybízíte mě tím, abych se zamýšlela nad svým šatníkem, který se snažím řešit minimalisticky a oživovat doplňky.
    Jana S.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Vám, pani Jana, každé ocenenie ma povzbudí. Rada spájam oblečenie aj s nejakou inou témou, nebavilo by ma písať len o handrách, nemám pätnásť a čitateľky blogu tiež nie. Najviac ma poteší, keď mi niekto napíše to, čo Vy, že prehodnocuje svoj šatník, že som ho "nakopla". Presne preto som začala písat blog, lebo som mala pocit, že začínam na svoj šatník kašlať, že mi je to už akosi jedno. V súvislosti s blogom si uvedomujem, že moje rovestníčky už majú každá svoj vyhradený štýl a osobitý vkus. Pokiaľ im môj blog poskytne okrem zábavy aj inšpiráciu v tom, že to tiež nevzdajú, budem šťastná ako blcha.

      Odstrániť
    2. Zdravim Vas a musim rici, ze u me se Vam to povedlo. Jsem sice asi o 10 let "dospelejsi" nez Vy, ale i tak si myslim, ze bychom to nemely vzdavat v zadnem veku. A prave Vy me inspirujete ci posilujete hodne. O Vasem blogu take vim z Modniho pekla a vzdy nedockave cekam na kazdy dalsi prispevek. Bydlim v Praze, Vami popisovana mista prochazim dost casto, a presto spoustu detailu uz ani nevnimam. Po precteni blogu si tak popisovana mista prohlizim jiz s otevrenyma ocima a moc me to bavi. Jen bych se chtela zeptat, jak porizuje sve fotky. To mate sebou vzdy nejakou dobrou dusi? Jitka B.

      Odstrániť
    3. Dobrý deň, pani Jitka, tak Vy ste ma potešili dvojnásobne, ďakujem! To by mi ani nenapadlo, že sprevádzaním Prahou zaujmem Pražákov. Mám naozaj radosť!
      S fotkami je vždy problém, s výnimkou mladšej dcéry, ktorá je ale v Dubline, ma fotografuje celá rodina, kto je po ruke alebo koho poprosím... a všetci sú amatéri. Mladšia je profesionálna fotografka, naučila ma princípy kompozície a úprav fotografií. Takže je na mne vybrať miesto fotenia, pozadie a následne i uhol atď. a potom sama tie fotky upravujem, orezávam... je to dosť drina. A tiež som len amatér. Profesionálny fotograf by sa mi zišiel, ale takto majú zábery aspoň ten punc autenticity a spontánnosti. Okrem rodiny mám ešte v Prahe tú "dobrú dušu", čo spomínate :D Vtipné je, že to ja učím Pražáka vidieť mesto v tých najkrajších detailoch... malo by to byť presne naopak. Ale viem, že to je dar, ktorý som dostala zhora - vidieť veci inak a v kompozíciách.

      Odstrániť
  5. Také jsem se chtěla zmínit o krásných záběrech, paní Jitka to však už napsala ještě lépe, než bych to vyjádřila já. Teď už sice v Praze nebydlím, ale dlouhá léta jsem na Starém Městě bydlela i pracovala a spoustu těch detailů jsem také nevnímala. Vaše fotky mi to alespoň připomenou. Díky za to! Teď už jsem v důchodu a protože už nemusím nikam pospíchat, snažím se ty detaily kolem sebe víc vnímat. Takže to je od Vás další inspirace. A kompozice mě taky moc baví, ať už jde o sladění barev nebo vytvoření motivu. Jana S.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne. Ako píšem - fotografovať a pracovať s fotografiami sa len učím.

      Odstrániť
  6. Tak to je gol, zrovna jsem narazila na ten blog Accidental Icon a chtela jsem vam ho poslat :D :D :D no koukam, ze jsem to nestihla :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fajná je, čo? Skutočne štýlová. Také biele vlasy ja nebudem mať nikdy a pre takýto typ je black&white ako stvorený. Od čiernej som utiekla ku farbičkám, ale sa mi to akosi stále nedarí :D Pri tomto outfite som cítila, že ku tej tvrdej kontrastnosti musím pridať aspoň kúsok teplého akcentu (okuliare, lak na nechty, rúž)... Nikto sa nedá do bodky okopírovať.

      Odstrániť
  7. Všetky Vaše outfity sú veľmi pekné. Sledujem Váš blog už dlhšiu dobu a neprestal ma baviť hlavne preto, že dokážete do svojich príspevkov zahrnúť zaujímavé mestá a miesta a podujatia... Ale hlavne sa mi veľmi páči ten nadhľad a sebairónia, a akou dokážete všetko okomentovať. Neviem, či sa takýto prístup dá naučiť, alebo to človek musí mať dané zhora, ale bodaj by bolo takých žien ako Vy oveľa viac. Som totiž generačne vo veku Vašich detí a všetky ženy Vášho veku v mojom okolí, vrátane mojej mamy zvolili prístup "však už nejako dožijem" a veľa z nich by oslovenie "Striga" od vnúčaťa na smrť urazilo a to sú tie skutočné "staré bosorky"... Tiež oceňujem ľudí, ktorí Vám tu píšu a komentujú, že sú pozitívni, lebo haterov je plný internet, človeku sa nechce čítať tie nenávistné kecy. Váš blog aj komentáre sú milé, vtipné a oblečenie veľmi inšpiratívne - neviem, či to súvisí s Vašim povolaním, asi áno, ten farbocit je super! Ten od Vás "odkukávam", lebo moje farebné cítenie dosť pokrivkáva. Takže dúfam, že Vás písanie a fotenie neprestane baviť a Váš blog bude v takomto duchu fungovať ešte veeľmi dlho:))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milá neznáma mladá čitateľka, ďakujem za povzbudivý i inšpiratívny komentár, donútil ma zamyslieť sa. Po pravde sa sama čudujem, že komentáre sú len pozitívne a to nemám nastavené ich schvaľovanie, len ochranu voči spamu. Dobre poznám anonymné a agresívne prostredie internetu. Vyšla mi len jedna odpoveď - moje čitateľky sú moja krvná skupina! Pravdepodobne tie ženy, ktoré spomínate, sa nikdy na môj blog ani nedostanú, pretože ich táto tématika absolútne nezaujíma a nehľadajú informácie. Že mi ešte ani nijaký mladý hater nenapísal "vrať se do hrobu!", si vysvetľujem tým, že hádam prevládne úcta ku "šedinám" alebo mávnutie rukou, nech si stará robí, čo chce :D :D :D Ale vážne: veľmi sa teším, že sa tu postupne vytvára komunita optimisticky naladených a inteligentných žien 50+ a ako čítam, i tých mladších. Mňa tá spätná väzba veľmi obohacuje, ten pocit, že v prúseri starnutia nie som sama... Určite teda nie som jediná žena, ktorá má v tomto veku nadhľad. Mám trošku navrch len v tom, že ma moje dobré deti naučili celkom slušne pracovať s počítačom, so sociálnymi sieťami, s fotoaparátom a s programami... a že ja sama jednoducho rada píšem. Takže hodlám pokračovať, asi to má význam nielen pre mňa...

      Odstrániť
  8. Opět perfektní outfit, moc vám to sluší. Líbí se mi, jak ta vesta - luterák na vás vlaje, mám ráda oblečení v pohybu. Váš článek vyšel přesně v okamžiku, kdy mi z e-shopu dorazil černý kabát. Trochu jsem se trápila tím, jestli to s tou černou už trochu nepřeháním, ale uklidnila jsem se. Lyn Slater má taky plno černých kousků a vy asi taky. Zatím mám vlasy v barvě studené blond, ale až mě to barvení přestane bavit, budu mít na hlavě studenou šedivou. Akorát to chce dokonalý sestřih a styling, a na to jsou mé vlasy příliš neposedné a já nejsem zvyklá trávit úpravou účesu spoustu času. Abych nezapomněla, brýle jsou také perfektní a ty šaty si podle mě můžete klidně dovolit nosit i samotné, postavu na to máte. A taky mám radost, že jste luteránka, já jsem též protestantka.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Dášo! Z čiernej si nič nerobte, aj keď nám všade radia, že by sme ju nosiť nemali. Je to jednoducho trendová farba a veľmi záleží na strihu. Ak je moderný, mladistvý, tak je to s nejakým farebným doplnkom určite viac šik, ako nemoderné handry v predpísaných farbách.
      Tie šaty sólo nosiť nebudem. Vyzerám v nich OK len keď stojím a som dokonale vystretá. Nechce sa mi už strážiť každý faldík.

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram