Francúzsky feeling v talianskom paláci


Apríl sa nám zdatne vyzuruje a je poriadne studený, ale v posledný aprílový deň predsa len svitlo slniečko. Dobrý dôvod vyštartovať dole do centra. Prešívanú bundu nechávam nepovšimnutú v predsieni, už mi vážne lezie na nervy. Obliekam si úpletový hrubší kardigán v nádeji, že privolám teplé jarné dni.

Taliansky palác Adria


Nikdy som tu ešte nebola. Fotografie na internete sľubovali luxusný, priam opulentný interiér, ale skutočnosť človeku doslova vyrazí dych. Bohužiaľ, ani moje fotky nedokážu verne zobraziť nádheru a majestátnosť tohto priestoru.



Palác Adria bol v rokoch 1923 - 24 postavený pre taliansku poisťovaciu spoločnosť Riunione Adriatica di Sicurta, ktorá na tomto mieste kúpila pôvodný storočný dovojposchodový palác... a ako inak - dala ho zbúrať. Architektonický sloh stavby má odkazovať na talianske renesančné paláce, posledné poschodia sú stvárnené ako mohutné veže s cimburím, takže palác pôsobí skôr ako pevnosť. Nie je to príjemný pocit, dívať sa nahor na fasádu. Budova sa tvári hrozitánsky, ako keby sa zberala padnúť vám každú chvíľu na hlavu.

Autorom fasády v štýle rondokubizmu (český oblúčikový kubistický sloh) je slávny český architekt Pavol Janák.


Pravouhlo lomená pasáž smeruje do Jungmannovej ulice a na Národní třídu. V mieste ohybu oboch krídel je kruhová galéria. Bože, ten interiér! Nosné stĺpy a steny sú obložené ružovým a hnedným rakúskym mramorom, výplne otvorov i celé plochy stien žiarivou mosadzou, zrkadlá majú brúsené fazety. Na podlahe je mramorová mozaika, tak toto je ozaj veľmi talianske!
 

Na galériu nadväzuje presklená dvorana. Tu sa ukrýva klenot, na ktorý som sa tešila najviac. Orloj.
 

Orloj s vyobrazením Slnka, Mesiaca, Dňa a Noci a dvanástich znamení zverokruhu. Bez davov turistov. V nedeľné popoludnie tu niet ani nohy, vládne tu len posvätné ticho.
Všetkých domorodých návštevníkov odchytí hneď na začiatku pasáže (od Národní třídy) preslávená kaviareň Adria.

Zrejme je tu najhlučnejšie večer, sídlo tu má Divadlo Bez Zábradlí.


Aby nebolo tých rarít, na ktoré podchvíľou natrafím, málo, máme tu ďalší svetový technologický unikát, ktorým sa pýši Praha - najväčšiu galvanoplastickú sochu na svete, 5 metrov vysoké bronzové súsošie Adrie (Moreplavby) od Jana Štursu. Vidno ho z Národní třídy, je nad vstupom do kaviarne.


Francúzsky feeling


Do tak trochu francúzskej nálady ma priviedol kabátik, ktorý síce nemožno priamo označiť za chanelovský, ale isté znaky tohto štýlu (nijaká fazóna, kontrastné lemovanie) predsa len nesie. 

Konec-koncov nachádzam sa v paláci, v ktorom mala svoj módny salón česká Coco Chanel Hana Podolská.


Kabátik ukrýva košeľovú blúzku so zaujímavým detailom na chrbte - plisovaním. Blúzka kedysi patrila mojej mladšej a za ten svet mi ju nechcela prepustiť. Kým som ju raz nenašla vo vreci s handrami určenými do zberu. Prepálila do nej žehličkou dieru! A akurát na takom blbom mieste, pod prsníkom, to sa tam ani vrecko nedalo našiť.

Blúzku som zachránila. V galantérii som kúpila hotovú výšivku na monofile, odpárala z nej nevkusné flitre a ponechala len pár drobných čiernych korálikov, podobných tým na golieri. Stredný kvet výšivky presne zakryl dieru po žehličke. Práve výšivka zmenila tak trochu rebelskú blúzu na dámičkovskú, ovešiavam sa teda perlami a hľadám dávno zabudnutú rokajlovú kabelku.

Outfit je čierno-čierny. Tak veru.




Topánky som vytiahla v štýle Inés de la Fressange. Vyššie podpätky by pasovali lepšie, ale pôjdeme ešte nakupovať... a skutočné Francúzsky aj tak na štekle zvysoka kašľú.

Hrám sa. Bez ozajstného Chanelu to nepôjde. Tak aspoň ten parfém, nooo.
No. 5.



Ešte kuk na jedno z dvoch hlavných schodísk a ide sa na nákupy. Jajáj... všade biely carrarský (toskánsky) mramor. Všade! Kúska omietky nevidno.


Španielska Zara


Hm... mramor nahradený gresovou dlažbou, mosadz vystriedala lakovaná a nerezová oceľ, namiesto fazetovaných zrkadiel dymové tmavosivé. Ide ma z nich vždy šľak trafiť, rozmiestnené sú všade po predajni a nikdy sa v nich nevidím poriadne.

I outfit tu pôsobí inak, korálikovú kabelku odkladám, ideme pohľadať niečo modernejšie. Vtipné je, že všade majú práve korálikové kabelôčky. Koráliková kabelka á la pizza, s vyšívanými banánmi a tak podobne. Šialené kabelky ovládli trh. Tento ananás je ešte celkom striedmy a aj by mi bol!



Vídíte tú kabelku v strede? Nuž tak po tej som pásla, našla som ju na webových stránkach predajne. A figu borovú mali. Ananásová je bombová, ale len na túto sezónu, také somariny nerobím. Biela shopperka s prúžkovaným vnútrom je pre mňa to pravé orechové, už si ju aj láskyplne pritískam, ibaže po pripnutí hrubšieho popruhu mi z pleca stále padá... Blbo sa bude nosiť.


Napokon odchádzam s niečím, po čo som sem vôbec neprišla. Však normálka. Odnášam si takúto minimalistickú kabelku. Dá sa nosiť aj ako ľadvinka na páse. Áno, ľadvinka, horúci to trend!!!

Ktorú by ste si vybrali vy?
Keď kukám na ten ananás, začínam banovať :D


Outfit:
Kabátik: Bruno Banani
Nohvice: Zara
Blúzka: Stradivarius
Topánky: Belmondo
Náhrdelník s riečnymi perlami: ela.k
Kabelka: vintage vyšívaná rokajlová
Parfém: Chanel N° 5
Nová biela kabelka: Zara
Okuliare: dm Sun Dance
Malé praktické tajomstvo: pod tenučkou blúzkou mám sťahujúce termotielko v telovej farbe, inak by som v tomto počasí takto vonku behať nemohla

Súvisiaci článok (kabátik Bruno Banani so šatami): Premiéra filmu Ženy od vedle
Detail náhrdelníka: Päť minút pred chrípkou ako remeň



Baba Slováková

17 komentárov:

  1. Krásný interiér. Outfit se Vám povedl, hodí se tam dokonale. Ro

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Na fotografiách celého priestoru to veľmi nevidno, ale som veľmi rada, že na tých detailných fotkách s outfitom poznať tú krásu a kvalitu materiálov. Najmä z tej mosadze som bola úplne hotová...

      Odstrániť
  2. Blůzka skvělá a vlastně vše.A další pasáž, díky.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Opět skvěle! Vypadá to, že při příští cestě do Prahy mám o program postaráno, ani všechno nestihnu. Je to výborný nápad, provést nas po pasážích a palácích. Ananasova kabelka je vtipná a ke kardiganu se bezvadně hodí, ale pro mě by byla moc malá, taham vždy plno věcí. Boty jsou krásné,máte pravdu, francouzky na podpatky kašlou, až jsem se tam citila nepatřičně v sandálech na podpatku přes den. Ty boty ala Ines jdou k vašemu outfitu perfektně.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Dášo, najmä za pochvalu topánok. Výber obuvi je vždy dilema, lebo v tom skutočne chodím po meste, ale zároveň premýšľam, ako to bude vyzerať na fotkách. Blúzka vyzerala fantasticky s úzkymi džínsami a vysokými podpätkami. Dokonalá postava i proporcie. Ibaže som si uvedomila, že to nevyzerá francúzsky, ale dámičkovsky na ten východný spôsob. Keď už perličky a koráliky, tak asi treba ubrať, došlo mi... a nielen kvôli veku. Topánky samotné sú momentálne veľmi trendové, takýchto podpätkov sú plné obchody, len by ma zaujímalo, či to kupujú aj mladé dievčatá :D

      Odstrániť
    2. Ešte ku tomu ananásu... kabelôčky neboli nejako drahé(nejakých 599,- Kč), ale aj to je dosť na zakúpenie veci, ktorá pasuje len ku jednému kardigánu. Tento kardigán už odo mňa driape moja staršia. Tak mi teraz napadlo, že jej poviem: OK, dám ti ho, ale len keď si ku nemu kúpiš ananás :D :D :D

      Odstrániť
  4. Neviem, asi by sa mi hodila k tebe najviac tá biela shopperka, nadarmo ju nestískaš... :-), ale ja som týmto malým kabelkám, ktoré teraz nejako veľmi vidieť,neprišla na chuť. Pripadajú mi tak detsky. Podobnú, čo si si vybrala, ale červenú, som mala ako gymnazistka... :-) veď všetko tu už bolo :-) Ale s tou blúzkou si to vykúzlila veľmi dobre...! Škoda by bolo takého skvostu :-D
    Katarína V.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, Katko, tá shopperka sa mi ľúbila veľmi. Ale ako píšem, nedá sa nosiť na pleci, má oválne tuhé dno, smiešne odstáva od tela a skĺzava z pleca. V ruke kabelky nenosím, potrebujem ich mať vždy voľné. Tak som ju oželela. Čo sa tých malých kabeliek týka, ja ich milujem. V prípade mini kabelky mám ku nej obyčajne aj moju čiernu shopperku. Maličkú dám krížom cez telo a do nej to, čo vždy márne hľadám vo veľkej - mobil, kľúče a okuliare. Z tejto novej mám napokon veľkú radosť, už mám premyslených pár jarných outfitov a presne čosi takéto mi do nich chýbalo.
      Blúzka bola sofistikovanejšia bez tej výšivky, nuž ale nič lepšieho som nevymyslela. Niekam do divadla bude ale úplne suprová.

      Odstrániť
  5. Váš blog mám jako nápovědu. Tento outfit jsem dnes okopírovala.Jenom místo Chanelu jsem použila Kenzo:-)
    Iva Š.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Normálne som sa rozosmiala :D
      Aj jedna moja kamoška na Facebooku mi v letku poslala svoje podobné kúsky, vraj okamžite prerušila prácu a vrhla sa do skrine. No, áno... toto je taká čierno-biela klasika, ktorú máme v skrini asi každá. Ďakujem za milý komentár.

      Odstrániť
  6. Príjemný článok, veľmi rada sa nechám sprevádzať po zaujímavých miestach s patričným odborným slovom, hoci aj virtuálne. Tak sa mi marí, že ak ste si Prahu vzali na paškál, máte o materiál na blog postarané na najbližších minimálne päť rokov. Je to proste skvost.
    Outfit premyslený, topánky sú na jednotku, kardigán Vám veľmi pristane, skúste si ho obhájiť a dobre, že ste tie kabelky nekúpili, podľa mňa trochu na hranici s gýčom. Tá posledná malá biela je najlepšia.Hoci, dovoľte otázku - načo Vám toľko kabeliek? :D Ja len, že je to veľmi nepraktické stále prenášať obsah z jednej do druhej, ale napokon ak je to pre radosť, tak prečo nie. Veru v tomto ohľade si musíme zobrať príklad od Francúzok, ak niečo kúpia, tak je to najvyššia kvalita, akú si môžu dovoliť. A je to aj praktické - aspoň tých vecí nie je toľko. Boli časy, keď som životný štýl Francúzok preskúmala do najmenších podrobností a veru je čo odkukať.
    Zdravím Oľga

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. O Prahe sa dá písať do konca života, ja ju milujem. Pochodila som kus sveta, aj tak sa mi zdá najkrajšia. Hotová učebnica architektúry!
      Načo sú mi toľké kabelky? Je to obscesia, podobne ako náhrdelníky, topánky, okuliare... Ak by som mala mať len jednu drahú nadčasovú kabelku, ozaj neviem, akú... no čiernu asi, len by ma rýchlo nudila. Mala som kedysi ozaj drahé značkové kabelky - popredala som ich. Ako vintage kúsky, holt, vyšli z módy, nebavili ma. Nechala som si len jednu vuittonku a vôbec ju nenosím, lebo tá značka je už prefláknutá. No a ešte jednu značky Mollerus, ako nostalgickú spomienku na môj pobyt vo Švajčiarsku. Tú občas nosím, pretože tú značku tu málokto pozná. Ak by som ale mala mať ozaj len jednu-jedinú poriadne drahú, asi by som si ju dala ušiť u dizajnérky. Z hrubej hnedej kože :D

      Odstrániť
  7. Čo povedať:))...v čarovaní z "minima maximum" ste majsterka p. Evka!! Ten perlový náhrdelník je presne to, ako si predstavujem využitie perál vo veľmi šik a mladistvom prevedení. Topánky "ala Inez" sú krásne a veľmi k oblečeniu sedia, ten širší opätok je zvláštne tvarovaný a topánky (aj keď sú nižšie) sú elegantné a zaujímavé. Inšpirovali ste ma,lebo momentálne riešim kúpu spoločenských topánok, musím si niečo podobné pozrieť. Milujem klasické lodičky na štíhlom vysokom opätku, ale kvôli úrazu nohy ich nemôžem nosiť.
    (Neodolala som a tie Vaše - od Baťu s červenou podrážkou a zvieracím vzorom som si objednala, doma som v nich pochodila pár metrov, pokochala som sa a vrátila na predajni:)))! Boli pre mňa strašne vysoké, aj keď som dúfala, vzhľadom na širší opätok, že to ustojím:(()
    Je úžasne, ako veľa informácií máte o Prahe. Už som si založila dokument, do ktorého si ukladám zaujímavé info, aby som ich využila pri návšteve Prahy. Ďakujem a teším sa na ďalšiu časť:))
    Zdraví Sivet

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Do článku som dodatočne vložila odkaz na detail náhrdelníka. Urobila ho moja sesternica, sú v ňom veľké riečne perly, koráliky a celé to visí na hodvábnej šnúrke, veľmi pekná práca.
      Kúpa baťoviek ma ozaj pobavila, nuž vysoké sú veru, nosím ich len na významnejšie akcie a aj si ich šanujem. Chodí sa v nich dobre (už som ich rozchodila), len to nesmie byť pridlho. Inak s tým rovnako bojujem, čo si vlastne obuť. Oba bederné kĺby mám po luxácii a už to nie je v tomto veku žiadna sranda. Ibaže také tenisky sa tiež nedajú nosiť ku všetkému. Nuž a tak mi pribudli do botníka tieto a ešte lakované gaborky.
      Ku Prahe... celý život som banovala, že som sem nešla študovať. Napokon som ale predsa len tu, lebo tu mám deti. Tak si ju dodatočne vychtnávam!

      Odstrániť
  8. Ještě k botam - co říkáte na sněrovací polobotky, kterým se teď říká oxfordky? Já jsem si pořídila jedny na cca 4 cm vysokém podpatku a dost je ke kalhotám vynosim. Nehodí se sice ke všemu, ale jsou pohodlné. Podpatek je široký, "pánsky".

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Oxfordky sú super topánky a vlastne všetky šik šnurovacie v tzv. pánskom štýle. Také čosi ešte veru plánujem zaradiť do botníka.

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram