Dámska jazda

Najprv sa pochválim. Pragmatická má vysokoškolský diplom z parížskej Sorbonny i z pražskej Univerzity Karlovej. Vyzerá to wow a cool a aj to tak je, ale boli to naše najťažšie roky.
Do Paríža sa dostala z UK cez program Erasmus. Bola som vtedy na ňu veľmi pyšná, veď jediná, ktorú vybrali. Znamenalo to však úplnú opustenosť v tom obrovskom meste. Dostala síce štipendium na štúdium, ale inak nič, musela sa o seba  postarať sama, vrátane zabezpečenia strechy nad hlavou. Bývala ako väčšina zahraničných študentov v najmenšej kutici vo veľkom parížskom byte spolu s ďalšími podnájomníkmi.



Štipendijný rok úspešne skončila a dostala možnosť zadarmo študovať ďalej. Zadarmo, ale bez štipendia. Musíš sa vrátiť, povedal jej vtedy otec. Prestalo sa mu dariť a celkovo bol už na dne. V tom čase som viac-menej živila celú rodinu len ja a doma ešte dve deti...
Dcéra si ale postavila hlavu. Nevrátila sa. Živila sa prácou pre rôzne cestovky, pomohla jej vtedy znalosť ruštiny. Pracovala a študovala. Pretĺkla sa. Paríž ju veru naučil po kostole hvízdať.

Čo vám budem? Mala som o ňu vtedy hrozný strach. Našla si však okruh priateľov a veľkú oporu - starostlivú spolubývajúcu - Francúzku Sandrine. Silnú osobnosť, vždy optimisticky naladenú herečku, o niečo staršiu od nej. Dnes je Sandrine režisérkou, pracuje vo Švajčiarsku a po mnohých rokoch zasadla u Pragmatickej doma na gauči.

"Mamiííí, Sandrine je tu! Musím vás určite zoznámiť! Kde sa stretneme? Vymysli niečo bombové!"

Si piš, že vymyslím. Atómovú bombu.

Tančící dům


Tančící dům patrí medzi najrozporuplnejšie pražské stavby. Priaznivci ho milujú, kritici mu vyčítajú, že sa nehodí do okolitej zástavby secesných domov. Ja patrím ku tej prvej skupine. Vždy keď idem okolo, priam sa kochám jeho odvážnym tvarovým riešením. Faktom totiž zostáva, že ide o jednu z mála moderných českých stavieb, ktorej sa dostalo svetového uznania na poli architektúry. Je to dom so silným príbehom a s vlastnou osobnosťou.

Dom si vysnívali architekt Vlado Milunić a vtedajší disident Václav Havel, keď spolu popíjali vo vedľajšom dome, v ktorom obaja bývali. Nárožný dom totiž zničila americká bomba a od vojny na parcele nebolo nič. Po revolúcii začal architekt dom skicovať a v roku 1991, keď parcelu kúpila holandská poisťovňa ING, poverila ho projektom. Milunić si ale uvedomil, že aby odvážna stavba mala vôbec nádej na realizáciu, potrebuje spoluprácu so silnou osobnosťou. Oslovil amerického slávneho architekta Franka O. Gehryho, nositeľa Pritzkerovej ceny. Gehry dom projektoval v programe pre navrhovanie automobilov. Tančící dům je prvou stavbou na svete, ktorej projekt nebol odovzdaný na 2D výkresoch ale rovno v 3D programe.

Milunića inšpiroval tanečný pár Fred Astaire a Ginger Rogers. Železobetónová veža "Fred" má statickú polohu na nároží, veža "Ginger" ju dynamicky dopĺňa štíhlou oceľovou konštrukciou s prehnutými stĺpmi a skleneným plášťom.


Domáci architekti dodnes vedú búrlivú polemiku, či sa dom do historického centra hodí a či nie. Za všetky uvediem jeden obhajujúci a veľmi racionálny názor:

V takých priemyselných Holešoviciach by holandská spoločnosť neinvestovala ani gulden a Frank Gehry by sa ani neunúval vstať z postele. Práve lukratívne miesto dalo šancu vzniknúť tejto bombastickej stavbe a mňa hrozne štve len to, že nikdy takýto dom nepostavím!!! A zrejme aj všetkých vás...

Dom stojí a dostalo sa mu svetového uznania. Taký Gehry sa s ničím neondie. Keď si pozriete jeho portrétne fotografie, na väčšine z nich ukazuje "fakáča". Vztýčený prostredník. Holt, výstredný génius.


Reštaurácia na poslednom podlaží Freda. Tu sa ale zdržíme len krátko, valíme sa hore na strešnú terasu.


I v luxusnej reštaurácii nájdete drzé prvky. Tejto stoličke sa páči môj štýl.



 Časť reštaurácie vo veži "Ginger".



Dámska jazda



Sandrine je veľmi milá a bezprostredná. Z miesta stretnutia je nadšená a kým sa zbadáme, temperamentná Francúzka prináša drinky. Jajáj. Myslela som, že ideme na kávu. No nie, toľkú udalosť musíme zapiť a ešte na takomto úžasnom mieste a v nádherný slnečný deň!
Veď práve. Je horúco. Toto nedopadne dobre...




Keď sa stretnú dve pripité bohémky, ani to dobre dopadnúť nemôže. Sandrine sa myšlienka fashion blogu baby v pokročilom veku nesmierne pozdáva a hneď sa ujíma fotografovania. Začína ma dirigovať, štylizovať, iba valím oči.

"Cha, dostala si sa do pazúrov pravej režisérky!" - baví sa Pragmatická.
Tak veru, nemám šancu. Poznať, kto je tu odrazu šéf.








Dorazili ďalšie drinky, to budeme vyzerať, keď každá objedná rundu! Liguére! Zato fotky sú čoraz lepšie.






Článok nazvem "Dámska jazda", osvecuje ma.

"Áno??? Tak si aj zajazdíš!" - zabáva sa Sandrine.
Neverím vlastným očiam. V rukách drží bosorácky dopravný prostriedok. Kde ho len tu, na streche, vypriadla?!

Pochabíme sa. Veselo je, veru veselo, nájde sa aj fotka s fakáčom, ale tú nedám :D


Outfit:


Hodvábne šaty sú jednoznačným odkazom na róby Ginger Rogers, ba i tie červené nechtíky sú od nej. Zvyšok v drzom rockerskom štýle je poklonou dvom odvážnym architektom.


Šaty: Aysen Armagan
Nohavice: Zara
Tričko: H&M
Ruksak: Dior (pôvodne to bol darčekový obal na parfém DUNE)
Okuliare: Pull&Bear
Topánky: Zara 
Náhrdelník: DIY, hodinky po starom otcovi, inšpirácia TU.
Drink: Aperol Spritz
Metla: neznámej značky


Baba Slováková

13 komentárov:

  1. Ty šaty jste k tančícímu domu vybrala geniálně, moc vám to sluší a skvěle se tam hodíte. Myslím, že vás i Francouzka musela obdivovat, a ty se v tom, jak se oblékat, obvykle dobře vyznají. Já nejsem zrovna moc velká fanynka Gehryho, ale tenhle dům mám ráda. Vnáší do nábřeží vtip a dynamiku.
    Náročnost studia v zahraničí si umím představit, moje dcera studovala magisterské v Lyonu v rámci programu Alternance, což znamenalo cca napůl studovat a napůl pracovat. Firma jí hradila školné a minimální mzdu. Někdy na ní bylo vidět, že mele z posledního, ale v listopadu úspěšně promovala a jsem na ni moc pyšná.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi pekne ďakujem, dosť som stŕpala, ako mi tento outfit "prejde" :D Tie šaty sa mi veľmi páčili, ale bez trička a nohavíc to ja už nosiť nemôžem /vzadu je to krátke + holý chrbát/, a tak som vymyslela takúto divočinu.
      Blahoželám dcére ku veľkému životnému úspechu! Moja vonku študovala už pred takmer dvadsiatimi rokmi, to sme ešte tak neboli zvyknutí, že sa naše deti poflakujú po Európe. Ale každé to len posilní, si myslím. Ja by som dnes každé dieťa vydurila do sveta na skusy :D Moji traja to absolvovali všetci.

      Odstrániť
  2. Super,super,super!Čím dál lepší!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobrý den, asi se připojíme ty, které jsme pyšné na své dcery. Mám také jednu takovou, studovala v Paříži, podpora z naší strany nebyla po finanční stránce veliká, ale zvládla to, byť pro ni to bylo velmi náročné. Práce, studium. Tak jak píšete i vy. Jen mě mrzelo, že do Čech se vrátila jen na krátkou dobu. Stačila se zamilovat, přivezla nám představit dnes již našeho zetě a žije v Nice. Dnes už jsem i s tím vyrovnaná, navštěvujeme se, máme moc sympatického zetě a dvě vnoučátka která umí brebentit, víte jak asi, když se dá dohromady čeština a francouzština. A váš článek jako vždy zhltnu jedním dechem. A na takové dny jaké jste všechny tři prožily se nazapomíná. Mějte se moc krásně, Zita.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, pani Zita. Poznám veľa rodičov, ktorým deti v zahraničí zostali. Pokiaľ sa im tam darí a sú šťastné, je to určite OK. Aspoň môžete každý rok chodiť na Francúzsku riviéru :D
      Mne sa dvaja vrátili /no... vrátili... do Prahy sa "vrátili", sťahovala som sa za nimi ja/. Mladšia dcéra zostala v Írsku, beriem to pozitívne, už mám ten ostrov krížom-krážom schodený.

      Odstrániť
    2. Jako bych tam byla s vámi! Krásné!

      Odstrániť
  4. Skvelé a veľmi originálne. Bohémstvom kypiace srdce Bohémie :D
    Eva Č.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ten drink Ti veľmi pristane, zaradiť ho treba do doplnkov :)
    Eva M.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram