Maskulínny štýl


Asi by som mala konečne priznať, že Babie letá píše chlap.
Nooo... To len moja duša je dosť mužská a ako na potvoru sa narodila v ženskom tele i so ženskými hormónami. Občas je to na porazenie.
V detstve som s otcom chodievala na poľovačky, strieľala slušne z malorážky, od pätnástich rokov lietala na bezmotorových lietadlách a chodievala celkom sama na dlhé túry do lesa, vyzbrojená len nožom a dvomi jazvečíkmi. Taká malá amazonka.



Narodenie prvého dieťaťa bleskovo zrušilo všetky moje dobrodružné aktivity, ale i tak som potom doštudovala technickú univerzitu, zvolila si mužské povolanie a pracovala najmä s mužmi. Ten ich svet mi bol bližší. Mávali sme kolegu, ktorý nás zásadne zdravil: "Čaute, chlapi!". Do oslovenia "chlapi" som bývala zahrnutá i ja, čo on myslel ako obrovský kompliment. V práci som sa im vo všetkom vyrovnala a v tom inom som ich hooooodne predbiehala o prsia :D

Niet divu, že sa najlepšie cítim v nohaviciach. Pasujú ku mojej osobnosti i ku chlapčenskej postave. Myslím, že aj z týchto fotografií je cítiť, že sa v maskulínnom outfite cítim ako ryba vo vode. S originál pánskou bekovkou na hlave dnes ideme tuto:


Pasáž Černá růže


V rámci mojej najnovšej zábavy - "prispôsob svoj outfit architektúre" - mi bolo jasné, že do tejto pasáže nahodím pánsky štýl. Jednak je tu nebývalý výskyt butikov s pánskym oblečením a druhák - toto je dokonalá mužská stavba. Nadčasová, strohá, čistá, inžinierska.


Ak sa vám zdá, že vzhľad pasáže Černá růže je suchá socialistická uniformita, ste na poriadnom omyle. Ide o geniálne funkcionalistické dielo z rokov 1929-33 s veľkorysou sklobetónovou klenbou, ktorá bola svojho času najväčšia v Európe! Do pasáže sa vstupuje z ulice Na Příkopě cez dom s romantickou fasádou z prvej polovice 19. storočia - o to viac ohúri modernistická dvorana s tromi podlažiami. Výnimočné sú aj presklené ochozy. V čase svojho vzniku sa pasáž pýšila legendárnou kaviarňou a luxusnými obchodmi, z ktorých tu dodnes sídli najvýznamnejší český výrobca skla Bohemia Moser. Momentálne tu nájdete svetoznáme značky, blízke najmä mužom, napríklad G-Star Raw, Pierre Cardin, Bugatti, Guy Laroche, Cerutti, Adidas, Sergio Tacchini a iné.


Počas socializmu sa pasáž zmenila na Dům služeb, stratila svoj lesk a chátrala. V rokoch 1997-99 sa konečne dočkala rekonštrukcie, pričom boli odstránené stavebné prvky z päťdesiatych rokov a pre dnešné potreby nákupného centra boli vybudované eskalátory a výťahy. Pasáži sa vrátil funkcionalistický spirit a je chránenou kultúrnou pamiatkou. Tak ako, už to vidíte inými očami?


Pánsky štýl a proporcie postavy


Sako pánskeho strihu - dlhšie a nevytvarované do ženských kriviek - som potiahla mladšej dcére. Týmto photoshootingom malo mať derniéru, lebo si už naň brúsi zuby staršia :D Sako je to prekrásne, len mi je pridlhé. Nebyť toho vzoru, tak naň rovno kašlem. Vzhľadom na moju nížku nosievam saká tak do polovice bokov. Tentokrát som ale vyskúšala inú kombináciu a neviem, neviem, či ozaj pôjde zo šatníka preč.

Nenosila som ho často, lebo neomylne rozdelilo postavu na presné dve polovice a zabilo ma do zeme. Obliekala som teda čo najužšie džínsy a v rovnakej farbe dajakú tú obuv s podpätkom. Trošku to tie proporcie vylepšilo, ale aj tak to nebolo ono.


Takže: namiesto úzkych gatí som si obliekla voľnejšie nohavice pánskeho strihu s vyšším pásom a do nich zastrčila top vo farbe saka. Strih nohavíc trochu kamufluje brucho (s nabranými záševkami by boli ešte lepšie) a sako vytvára ilúziu štíhlejšieho drieku. Len ho nenosiť zapnuté, bo je hneď po všetkých ilúziách. 


V čipkovanej sukni by som sa asi okolo tyče neovíjala :D


Dlažba galérií zo sklenených tvárnic. To čudo, čo mi visí medzi nohami je môj inak geniálny hodvábny strapcovitý šál. Aspoň ho konečne vidno...


Bekovka patrí ku tým nemnohým pokrývkam hlavy, ktoré mi, dúfam, pristanú.


Pánske detaily ma bavia. Napríklad takéto mini vrecko na nohaviciach. Kabelôčku na krk som vytvorila z originálnej Diesel peňaženky, ktorú som zavesila na šnúrku z korálok.


Neviem, čím to je, ale v každej pasáži na mňa čaká nejaká tá stena, o ktorej vôbec neviem, že existuje, ale ktorá sa ku mne priam pýta. Z tejto s písmenkami som mala besnú radosť. Už sa pred ňu len postaviť.

Outfit je voľnočasový. Ale stačilo by zložiť čapicu a mini kabelku, tenisky zameniť za lakované pánske topánky alebo lodičky, zobrať psaníčko a je z toho skvelý smart casual.


Takže vy stále neveríte, že som ozajstný chlap???


Dokonalý fúzatý chlapík som ja! Přijmeš moji růži???



Outfit:
Sako: Divided
Top: Zara
Nohavice: Zara
Tenisky: Converse
Kabelôčka: Diesel
Šál: River Island
Hodinky: Next
Bekovka: Kenvelo

Súvisiaci článok (sako v inom outfite): Pracovný mundúr a zopár tipov na dizajnérske kúsky
Kuk do pasáže Černá růže: http://www.cernaruze.cz/


Baba Slováková

19 komentárov:

  1. Mużský outfit Vás robí "drsnejšou a nepristupnou" ale ak je to účel potom OK.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, bol to účel :D Okolo štyridsiatky som nosila bekovku bežne do práce.

      Odstrániť
  2. Mě se ten styl líbí. Do toho prostředí je to dobrá volba a Vám to moc sluší. Ro

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Velmi sa mi to páči, ako obvykle,ale na to nemam "gule".....teda odvahu:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka, Inge. Na čo by si nemala odvahu? Na čapicu? Lebo inak je to klasika - gate, sako, tričko, tenisky...

      Odstrániť
  4. Velmi sa mi to páči, ako obvykle,ale na to nemam "gule".....teda odvahu:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Sluší!A díky za další pasáž.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. To sako je moc dobrý kousek, vypadá správně umělecky. Zase Vám to sluší! K pasáži mám malé doplnění, svého času byla vyparáděná do bruselského stylu a náhodou jí to taky slušelo. Myslím, že i taková typická kašna tam byla, a škoda jí, on ten Brusel je dnes zase už ceněný. Eva

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A ejha! Super komentár, vďaka. Veľmi som premýšľala, či ten bruselský štýl spomeniem. Pozrela som si, samozrejme, aj všetky dostupné dobové fotografie. Keby len kašna! Schodisko tam bolo fantastické. Točité v bruselskom štýle, dokonca dvojšpirála. Krásne. Výnimočné. Ale viac som sa nedopátrala. Prečo ho vlastne odstránili??? Keď som si poriadne osobne prezrela priestor, prišla som na to, že schodisko padlo za obeť eskalátorom. Aby pasáž v dnešnej dobe mohla plnohodnotne fungovať, museli sa vybudovať pohyblivé schody a zrušenie bruselského štýlu prešlo cez pamiatkárov asi práve v prospech pôvodného čistého funkcionalizmu. Alebo to bolo všetko úplne inak. Dodnes mi to schodisko vŕta v hlave... a tak som sa tomu v článku radšej vyhla. A viete, čo je na tom najstrašnejšie? Jeden z tých eskalátorov, ktoré nahradili Brusel... nefungoval.

      Odstrániť
  7. Neviem, čo je Brusel... :-) ale nevadí, táto pasáž sa mi veľmi páči,pripadá mi to také čisté... som skôr za takýto štýl, je mi bližší... asi som aj ja niekde vnútri chlap :-)
    A... veľmi ti to pristane ! :-)
    Katarína V.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bruselský štýl je neoficiálny názov pre výtvarný smer v architektúre a úžitkovom umení v Československu. Zažité pomenovanie vzniklo po veľkom úspechu československej expozície na EXPO 58 v Bruseli (ha, v tom roku som sa narodila). Nie je tu priestor na jeho obšírne opísanie, ale v podstate šlo modernu, ktorá nahradila stalinský socialistický realizmus. Začalo sa vo veľkom používať sklo, keramika, umakart, laminát... a pestré farby. Dizajnovou ikonou týchto rokov bola napríklad taká Tatra 603. Spomeň si na všetky tie najmodernejšie veci zo svojho detstva - tak to je "Brusel" :D A... ďakujem za kompliment!

      Odstrániť
  8. Paní Slováková, Vy jste taková kočka, že všechny ty dnešní mladé, nudné a vyumělkované "barbíny" by Vám mohly jen závidět /a věřte, že závidí :-) Hravě je strčíte do kapsy. A to nejen díky Vašemu úžasnému citu pro módu, pro všechno to "krásno", které tak silně vnímáte, ale i vnitřním klidem, který Vás dělá tak krásnou...a věřím, že pro hodně mužů i hodně sexy :-). A ještě jedno by Vám mohly dnešní mladé holky závidět - neberete se vážně a naopak si umíte ze sebe udělat srandu. A za tohle Vám strašně moc fandím a přeji si, abyste inspirovala co nejvíce žen, vlastně v jakémkoliv věku :-). Mějte hezký den.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja ani neviem, ako mám na toľký chválospev reagovať, naozaj...
      Tak len ku tomu humoru - človek sa v tomto už ozaj "požehnanom veku" môže ku starnutiu postaviť dvojako. Buď si začne zúfať, alebo sa slobodne smiať. Aj sám zo seba, to je najlepšie, nikto sa neurazí :D
      Veľmi pekne Vám ďakujem a vážim si Váš komentár. Mám trému, lebo takéto prianie je pre mňa aj dosť zaväzujúce. Budem sa snažiť :D Všetko dobré, Baba

      Odstrániť
  9. Teď jsem si všimla, že moje reakce měla patřit k předešlému příspěvku :-). Nicméně i teď musím konstatovat, nápaditost a kreativita nemá chybu. Pánský styl Vám neuvěřitelně sekne :-). Kačka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To neva, lebo ja mám vlastné články v hlave tak prepletené (popletené), že som na to ani neprišla!
      Ďakujem ešte raz.

      Odstrániť
  10. Bezvadné, hlavně ty fotky s písmeny na pozadí jsou úžasné! Přiznám se, že tuhle pasáž jsem neznala, musím to při nejbližší cestě do Prahy napravit. Asi je zbytečné psát, že vám to opět moc sluší - viz výše, tento outfit je opravdu omlazující a jarně inspirativní.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne, toto je štýl, ktorý mám rada. Tá stena tam na mňa vážne čakala :D Toto si človek nenaplánuje, to sa tak samo...

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram