Baťa Fashion Weekend 2017

Kto by nepoznal značku Baťa? U nás predstavuje synonymum obuvi pre širokú verejnosť, ktorá má trochu hlbšie do kapsy, v zahraničí sa ale teší slušnému renomé. Vo Švajčiarsku ju dokonca považujú za ich domácu firmu (sídlo pre Európu je v Lausanne), obchody Bata sú tam všade a dalo mi to dosť práce Švajčiarom vysvetliť, že ide o značku českú!
Tohto roku spustila značka novú globálnu kampaň a to práve pod vedením globálneho pražského tímu. Jej súčasťou bol i historicky prvý Baťa Fashion Weekend (22.-23.4.2017) v priestoroch pražskej La Fabriky.



Mňa bantovala najmä tá La Fabrika, kultúrne centrum v Holešoviciach, ešte som ju nevidela, ale akcia bola tak ohurujúco dobre pripravená, že prevalcovala aj môj záujem o architektúru.

Počas oboch dní si napríklad mohli diváci vychutnať prezentáciu spolupracujúcich talianskych dizajnérov a štyri módne prehliadky Baťa / Young Designers Challenge 2017 denne. Všade v priestoroch sa popletalo nebývalé množstvo cudzokrajných vystajlovaných ľudí, zrejme zo samotnej firmy z celého sveta.


Jedna z módnych prehliadok. Nezvyčajnou dekoráciou móla boli zásteny, ktoré sa spustili tak, aby bol pohľad divákov zacielený na topánky. Nedajte sa pomýliť "nemodelkovskými" typmi modeliek, je to zámer. Spoločnosť stále razí cestu dostupnosti módnych trendov pre normálnych ľudí, na tejto konkrétnej prehliadke prezentovala obuv pre street style omladiny, aj keď ich hlavnou cieľovou skupinou sú vraj ženy od 30 do 40 rokov. A my sme kde?






Dobre si všimnite tú dámu v bielom klobúku. Nemohla som z nej spustiť oči. Ešte o nej bude reč.


Pohľad do kreatívnej dielne. Všetci tu maľovali lacné biele tenisky a bičovali svoju fantáziu. Tenisky sa predávali za baťovskú cenu 199,- Kč ako teplé rožky vo všetkých veľkostiach od detských až po pánske. Bol to dobrý ťah, lebo ľudia sa do nasledujúcej módnej prehliadky celkom dobre zabavili.



Výstavná hala (Slévárna) s modelmi topánok, ktoré zatiaľ u nás v obchodoch nebolo vidno. Zaujímavejšie však boli ukážky výroby obuvi od samotného strihania kože.



Tieto červené sa mi veľmi ľúbili.


V hale som odchytila aj redaktorku mne neznámej zahraničnej televízie. Cudzinci sa s tým neondejú, žiadne také, že len preboha nebyť nápadným a čo najviac splynúť s davom. Majú to nastavené presne naopak.


S tými plátenkami to vymysleli ozaj šikovne. Najprv som len vyskúšala, či stoja za ten hriech. Však celkom dobré sú! Veru ma tá tenisková hystéria tiež ovládla.



Takže späť do kreatívnej dielne. Takto napokon dopadli tie moje tenisôčky. Sú len pofŕkané zlatou farbou.


Dole na obrázku je priestor baru La Fabrika v industriálnom dizajne. Celé kultúrne centrum bolo koncipované ako viacúčelový priestor, vhodný pre prezentáciu audiovizuálnych projektov, divadelných a tanečných predstavení, multimediálnych expozícií, pre prednášky, wokrshopy, výstavy...  až po koncerty. Komplex vznikol prepojením, prestavbou i dostavbou niekoľkých továrenských objektov zo začiatku dvadsiateho storočia. Autori interiérov ponechali priestoru priemyselný ráz, atmosféru podporuje dunivá hudba, to sa hneď cítite veľmi bohémsky a pohodovo.
Toto sa naozaj podarilo.




V centre pozronosti i záberu sú topánky, ako inak. Svetlo je tu ale dosť nanič...



... a tak ešte urobíme nejaké nejaké tie fotky na prirodzenom svetle.




Človek nikdy nevie, aké šťastie ho hocikde postretne. Pri fotografovaní na vstupnom nádvorí ma oslovil nejaký ten oháknutý zahraničný fashionista. Že mám dobré topánky, čo už je to len za značku? Hahahaha, predsa Baťa, však viem, čo sa patrí obuť si na takúto akciu. Uznanlivo pokýval hlavou, smial sa.

Kto by to bol povedal, že urobím toľkú dieru do módneho sveta s baťovkami?!
Odchádzam náramne spokojná s nosom nahor ako veľká módna star.



Práve takáto akcia dáva príležitosť obliecť sa trošku inak. Vyhútala som taký bohémsko-elegantný look a zo samých starých kúskov.



Narazila som na vystajlovanú Aziatku v tomto istom kabáte. Rovnako malú ako som ja. Usmievala sa na mňa, mávala mi, volala na mňa. Nijaká nevraživosť. Celý Baťa Fashion Weekend bol plný vysmiatych a pohodových ľudí "z iného sveta" a tá uvoľnenosť sa preniesla i na našincov. Myslím, že baťovci budú akciu hodnotiť ako veľmi úspešnú.

Outfit:
Lodičky: Baťa
Taška: Baťa
Nákupná taška a tenisky v nej: Baťa
Kabát: Zara
Jeans: River Island
Pulóver: Pull&Bear
Klobúk: DKNY
Náhrdelník a náramky: rohovina
Prsteň: inkrustovaná rohovina

Súvisiaci článok (ako som topánky kúpila): Keď sa darí, tak sa darí!
Priestory La Fabrika : http://www.lafabrika.cz/lafabrika



Baba Slováková

16 komentárov:

  1. Jste krásná a vtipná. Pro mě velká inspirace.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. K těm botám jste se oblékla dokonale! Jako na módní fotografii, která má prodat ty boty. Mimochodem, za zhlédnutí stojí určitě také muzeum Baťa ve Zlíně, expozice je moc dobře a vtipně udělaná. Jsou tam také ukázky bot z různých historických dob včetně některých předválečných, které by se daly hned nosit a nebyly by vůbec nudné. Když jsem tam byla vloni v létě, byla v přízemí výstava mladých designérů bot. Tam bych si vybrala určitě, škoda, že se nedaly koupit.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka! Odrazu to vyzerá ako reklmný článok, ale nie je. Asi by som na túto akciu ani nešla, keby sa nekonala v La Fabrike. Prišlo mi vtipné obuť si akurát baťovky, keď ich už mám.
      To múzeum v Brne musí byť pecka, starý dizajn musí byť určite zaujímavý! Snáď sa tam niekedy dostanem, aj tak mám naplánovanú Vilu Tugendhat...

      Odstrániť
    2. Ale pozor - muzeum Baťa je ve Zlíně :-)!

      Odstrániť
    3. Jasne, že Zlín, som pako :D To vyzerá na hotovú študijnú cestu na Moravu :D

      Odstrániť
  3. Baťa dělá lodičky s červenou podrážkou? 😍

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru robí. Občas. Pod článok som pripojila link na iný článok, ako som ich kúpla.

      Odstrániť
    2. Uff... musela som sa tým lodičkám opäť lepšie prizrieť, lebo z fotografií vôbec nie je vidno, že sú to baťovky. Sú. Vo nútri majú napísané: Bata - 140 Collection

      Odstrániť
  4. Krásný outfit a překrásná bižuterie. Mohu vědět odkud ji máte? Děkuji Michaela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Náhrdelník a náramky sú z Vietnamu a sú kúpené cez e-bay. Na stránke http://www.ebay.co.uk si zadajte do vyhľadávača CHUNKY FASHION LONG CHAIN DESIGNER DUNCAN BUFFALO HORN NECKLACE JEWELRY HANDMADE. Náhrdelník stojí okolo 30,- libier. Až neskôr som zistila, že dizajn je značne okopírovaný od Hermés. Aj mi bolo divné, že až tak dobrý dizajn... Náhrdelníky z rohoviny tejto luxusnej značky nájdete tiež ma e-bay, zadajte "Hermes Horn Necklace", cena takýchto obrovských náhrdelníkov sa ale pohybuje od 600,- do 1500,- dolárov.
      Prsteň je zo Švajčiarska od výtvarníka, cena bola cca 120,- CHF a je to originálny jediný kus.

      Odstrániť
    2. Děkuji za vyčerpávající odpověď :-)

      Odstrániť
  5. Zjímavá akce. Možná to příště také navšívím. Máte krásný outfit, včetně bot. Ro

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem, čo Baťa plánuje nabudúce... V každom prípade stojí za pozretie La Fabrika! Vďaka za milý komentár.

      Odstrániť
  6. Parádny ohoz. Zasa sa raz potvrdilo ako sú topánky veľmi dôležité. Vedia definitívne zmeniť štýl a tie Vaše sú perfektné a veľmi sa Vám hodia. Myslím, že vyzerajú lepšie k úzkym džínam ako k sukni, reps. šatám. Takýto štýl nosenia lodičiek je veľmi súčasný, mladistvý a ženský. Len neviem ako sa Vám chodilo v lodičkách na boso, veru ja to praktizujem len zriedka a ťapky nosím veľmi nerada, teda vôbec. Aj baťovská kabela je perfektná, presne podľa mojich predstáv. Je obdivuhodné koľko máte energie a záujmu o spoločenské eventy.
    Zdravím Oľga

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Štýl topánok začínam veľmi prehodnocovať a kukám zahraničným turistkám v mojom veku zásadne na nohy :D
      Tieto lodičky sa mi nosia skvelo, lebo sú už roztiahnuté. Tiež nenosím nijaké ťapky, len do plátených tenisiek tzv. neviditeľné ponožky. Outfit má len jednu chybu - na boso mi vonku bola zima. V tomto období nosím punčochy aj pod nohavice, ibaže na takúto akciu som premyslela, že neexistuje, toto musím vydržať :D Nie je to žiadúci detail - silonky trčiace spod nohavíc, ale inokedy na to kašlem, zdravie je prednejšie. zdravím, Baba

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram