Z tej doliny na tú preložím si latu...


... a tak si ja zájdem k švárnemu dievčaťu.
Túto si obyčajne pospevujem, keď sa cez údolie trieskam ku bratovi. Bývame v rovnakej štvrti asi tak 10-15 min. od seba, ibaže vzdušnou čiarou. Električky chodia poriadnou okľukou, navštevujeme sa teda pekne pešky.
Brat býva na jednom kopci, ja na druhom, medzi nami údolie. Dole zbehnúť je brnkačka, ale potom začne úmorný stupák a naspäť je to presne to isté. A ja stále rozmýšľam nad nelogizmom v pesničke. Ako sa dá z doliny na dolinu preložiť lata? Z kopca nad kopec by sa zišla - pekne ponad údolie, či?




Nové conversky majú premiéru. Túru parádne zvládli, moje zlaté! Outfit je pohodlný, taký sobotňajší prechádzkový, idem neterke blahoželať ku narodeninám.



Úzke džínsy


Nosím ich rada, široké gate mojej krpatej postave nepristanú. Navyše ma nimi hojne zásobuje mladšia dcéra. Takéto nohavice sú príma, len dve chyby majú. Predok a zadok. Aj keby som si neviem aké vyšponované a elastické natiahla, zadok do polohy, kde býval v dvadsiatke, už nezodvihnú. No a niektoré s elastanom dokážu prekrásne vykresliť predok priam do reálnej anatomickej podoby. O vydúvajúcom sa trojdetnom bruchu škoda aj hovoriť, to poznať vždy.

A tak sa snažím ku úzkym džínsom nosiť kadejaké kacabaje, ktoré milosrdne zakryjú všetko spomínané, čo je ale zaručený boj s proporciami. A najviac pri svetlých farbách nohavíc!



Zlatý rez a ako opticky predĺžiť nohy


Na zlatý rez ma v komentári ku minulému článku upozornilia Katarína V. Tento pojem sa používa v matematike, v umení, v architektúre, dizajne... a jeho princíp ba sa mal rešpektovať i v odievaní, ak chceme dobre proporčne vyzerať.

Čo to je? Iracionálne číslo - 1,618034. Geometrické tvary odvodené od tohto čísla sa v európskej kultúre považujú za esteticky veľmi príťažlivé a i mnohé geometrické proporcie v prírode sú od tohto čísla zázračne odvodené.

Nebudem vás trápiť, kto chce, kukne napr. Wikipédiu. V princípe to znamená, že nášmu oku najviac lahodia asymetrické proporcie v pomere  3:5 alebo 8:13. Kto by toto už len prepočítaval, že? Zásada je aspoň intuitívne použiť rôzne dĺžky oblečenia tak, aby sa nevytvoril nežiadúci pomer 1:1. Dobrý je aj pomer 1:2.



Na fotografii v strede som pôvodnú dlhšiu blúzku vyfarbila na antracitovo sivo vo farbe pulóvra. Peknô to je, ale postava sa rozdelila na presné dve polovice. Aj vám sa zdajú tie nohy kratšie? A že niečo nesedí?

Tak už viete, prečo sa najradšej obliekam monochromaticky. Na treťom obrázku sa predná dĺžka trička síce posúva smerom ku asymetrii, ale zacapiť ku tomuto svetlé okrové džínsy, ako som mala v pláne, by bola pre moje nohy čistá vražda.

Trik pre malé ženy: rovnaká farba obuvi a nohavíc opticky na výške pridáva. Netreba sa toho zase až tak striktne držať, dnes je trend mať výrazné topánky. Záleží však na celkovom outfite. V tomto konkrétnom je ústredným prvkom veľká kohútia stopa.







Outfit:
Pulóver s dvomi dĺžkami: PULL&BEAR
Blúzka: H&M
Džínsy: Zara
Tenisky: Converse
Taška: Handmade by Brahmin / Fashion by Night, NYC
Okuliare: Zara

Súvisiaci článok (vínovočervený outfit z fotky): Nový šlafrok

Baba Slováková

19 komentárov:

  1. Poučná rada pro zakrslé, děkuji za ní.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Predok a zadok :-) to mě pobavilo. Taky to tak mám. A tak díky za vysvětlení pojmu zlatý řez, to bude možná důvod proč se někdy cítím v outfitu velmi spokojená a někdy už po hodině v práci vím, že to není ono. Akorát nevím proč. Už jsem si několikrát v polední pauze kupovala něco v sekáči a pak se do toho rychle převlékala - ach, mít tak tu jistotu hned ráno! Tento blog mě nejen baví, zdá se že bude i užitečný. Pěkné jaro všem. Bibi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Užitočné je to aj pre mňa, doteraz som sa riadila intuíciou, blogovanie ma núti viac študovať. Peknú jar aj Vám! Baba

      Odstrániť
  3. Opět moc vtipně a výstižně napsane.Tentokrát bych si oblekla uplně všechno.I barvy se mi líbí, ale uzke kalhoty už si kupuji jen tmave. Mám stejne zkušenosti jako Vy.Hlavně mi zvýrazní fotbalistická lýtka:-)) U tmavých se to všechno tak nějak slije.Svoji výšku jsem nikdy neřešila, mých 165cm mi vyhovuje. Ale jsou další části těla, ktere by mohly mít jiný tvar:-)),

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež radšej nosím tmavé nohavice. V svetlých mám ale odrazu to, čo v sktuočnosti nemám. STEHNISKÁ. Páči sa mi český názov KYTISKÁ.

      Odstrániť
  4. Opět moc vtipně a výstižně napsane.Tentokrát bych si oblekla uplně všechno.I barvy se mi líbí, ale uzke kalhoty už si kupuji jen tmave. Mám stejne zkušenosti jako Vy.Hlavně mi zvýrazní fotbalistická lýtka:-)) U tmavých se to všechno tak nějak slije.Svoji výšku jsem nikdy neřešila, mých 165cm mi vyhovuje. Ale jsou další části těla, ktere by mohly mít jiný tvar:-)),

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Až na tu výšku - měřím pouze 165 cm, bych mohla být příkladem inverzního typu postavy k vám. Prsa nevýrazná, zato zadek výrazný. Celý život jsem s ním bojovala usilovným cvičením, aby se z něj nestala obrovská p..... Jeniffer Lopez ani nikdo podobný za mých mladých let nebyl idolem. Také nožky nemám útlé a rovné, ale svalnaté a nerovné (nahoře, uprostřed a u kotníků se potkávají, ale jinak si dělají, co chtějí. Úzké kalhoty nosím jako Jitka raději tmavé a ten fór s botami stejné barvy jsem už také objevila. Co říkáte na trend "všechno zastrčit do kalhot/sukně"? Pochopila jsem, že to řešíte fikaně zastrčením pouze přední části horního dílu (outfit na vernisáž), máte ještě nějaké tipy?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To máte ozaj postavu na tmavý spodok a svetlý vršok. Trend "všechno zastrčit do kalhot/skuně" mi nijakovsky nehrozí. Boky mám užšie ako plecia a pás nikde. To len ak nejakú tenučkú blúzku alebo tričko do sukne s vyšším pásom a cez to ešte nejaké sako. Do nohavíc nehrozí, že by som niečo zastrčila. Obyčajne majú pás nižšie, než je pás na postave, na mne to vyzerá hrozne. Ale len tak niečo zastrčiť vpredu, to sa mi celkom páči. Moja najhoršia partia je presne pás a brucho a dúfam, že sa mi to darí úspešne kamuflovať.

      Odstrániť
    2. Můj oblíbený typ kalhot jsou formální kalhoty úzkého střihu s puky, do nich si troufnu zastrčit i volnější košili a myslím, že to nevypadá špatně (břicho je celkem OK, i když je to dřina udržet). V mládí jsem mívala i útlý pas, ale ten už odnesl čas. Na druhou stranu přes zadek už roky nepřibírám a stále držím velikost 38, takže mohu být ráda za to, co je. Ale stejně si myslím, že s postavou, jakou máte vy - štíhlé nohy i boky, se lépe "pracuje". Chantal Poullain je také tento typ.

      Odstrániť
    3. Jáj... to bude asi tak, že ani jedna nie sme so svojou postavou spokojná. Ja som nemávala útly pás ani v mladosti a čo by som za to dala - mať tenký driečik a boky! Nemyslím si, že sa s mojou postavou "pracuje" lepšie, len som si už na ňu zyvkla a naučila sa nedostatky korigovať a prednosti zdôrazniť. Do päťdesiatky som nosila aj celkom slušne vykrojené dekolty, mám na tej mojej chlapčenskej postave pricapené dosť dobré prsia :D Teraz sa aspoň snažím mať vždy dobrú podprsenku, aby boli tam, kde majú byť :D

      Odstrániť
    4. Ona i ta nedokonalá postava je k něčemu dobrá. Já jsem měla vždycky hrůzu z toho, abych neměla břicho větší než prsa (což se lehce mohlo stát) a tak jsem chodila pravidelně cvičit už v době, kdy se ještě aerobic jmenoval džezgymnastika. Taky jsem musela dávat pozor, abych moc nepřibrala, protože by se mi to vrazilo do zadku a při následném hubnutí by se pro změnu zmenšila prsa. Takže mě moje nedokonalé tělo naučilo disciplíně, což se mi na stará kolena hodí.

      Odstrániť
  6. Veľmi tlieskam... super! Veľmi vám ( ti, by bolo jednoduchšie... prosím aj naopak...) to pristane!!Už som tu niekedy spomenula, že čistá Sarandonka :-))
    Závidím úzke boky!... Moje bledé, úzke nohavice zvýrazňujú zas celulitídu... zrazu ju vidím... aj na stehnách!??
    Katarína V.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, Katarína, áno - tykajme si :D
      A zas tie úzke boky! Vždy som túžila mať postavu ako gitara... Mimochodom, bol s nimi problém najmä pri pôrodoch. Na počudovanie som vynosila tri takmer štvorkilové deti. Prvé som v dvadsiatke pobiede porodila, druhé dve už išli na svet cisárskym rezom. Niet čo závidieť.

      Odstrániť
    2. No vidíš, tak toto mi nenapadlo... A teraz si spomínam, že sestra, tiež štíhloboká, si vyberala strihy,šiat, nohavíc, sák... tak, aby tie boky nejako vytvarovala... riasenie. prestrihy.... voľakedy sme si šili háby... :-)
      K.V.

      Odstrániť
  7. Tak presne toto možem. Praktické a originálné. Vy nám mládnete. Biele džíny milujem, dokonca aj zadok v nich ukážem, len predok sa snažím schovať :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, haha, nemladnem. Len úspešne klamem telom len taký fukot!

      Odstrániť
  8. Conversky zahájili svoju sezónu, sú perfektné a na dobrej ceste stať sa najdôležitejším kúskom budúcej jarno/letno/skorojesennej sezóny. Tak, tak dokiaľ sa iní módia, ja ležím v posteli a otrávene čakám kedy ten kašeľ a nádcha ráčia odísť. Tak sa zdá, že v Prahe je už pekné počasie a bývate na veľmi dobrom mieste, kde nemáte šancu zabudnúť ako vyzerá príroda. Vo veľkom mesto je to ozaj vzácnosť. Na fotkách Vám to pristane, úzke nohavice sú pre Vás ako stvorené. Také štíhle nôžky treba pravidelne ukazovať. Kedže mám teraz čas, začínam sa zamýšľať nad nejakými novými krémami, mám rada, okrem iného, francúzsku lekárenskú kozmetiku a ako tak pozerám na internete v USA, VB a v Ázii je hotové šialenstvo za týmito produktmi. Nový rúž som si už zaobstarala, teraz zostáva už len prevetrať šatník a tešiť sa z pekného počasia.
    Pozdravujem Oľga

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V Prahe je veľa parkov a ja mám v pešom dosahu hneď tri lesoparky, najznámejší je Petřín. Bývam v Břevnove, hlavná obchodná a dopravná tepna s gaštanovým stromoradím tu vyzerá ako okresné mesto :D
      Želám Vám skoré uzdravenie a radostné vykročenie do jari! Baba

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram