Výstava Hluboko z dílny

Tünde (1968, Rimavská Sobota) a Ján (1960, Lučenec)

Milé babenky, vernisáž výstavy môjho brata a jeho manželky dopadla nad očakávanie dobre, prišlo množstvo hostí a manželia mali obrovský úspech!

Dostali dokonca ponuky na vystavovanie v ďalších priestoroch i na organizovanie workshopov pre širšiu verejnosť. Ešte stále spracúvame dojmy z tohto kúzelného večera, dostávame fotografie od hostí, ich reakcie a poďakovania a vytešujeme sa...
Ján Rakytka: Živly

Prinášam vám niekoľko fotografií a keďže už viete, že som bola kurátorku tejto výstavy, aj svoj kurátorský príhovor:




Dámy a páni, vzácni a milí priatelia,

stretávame sa na vernisáži výstavy keramikov - manželov - Jána a Tünde Rakytkovcov, ktorá sa vám tu, v priestoroch podzemnej galérie Ecce Terra, predstavuje pod názvom Hluboko z dílny.
Byl jsem stále hluboko zalezlý v dílně, v úplné tmě, někdy jsem musel dokonce hádat, co držím v ruce, ale přesto jsem za každý špatný steh dostal od mistra pohlavek.

Citát Franza Kafku celkom výstižne charakterizuje situáciu v dielni manželov Rakytkovcov - skoro slepý a takmer v úplnej tme tvoriaci Ján a neskúsená debutantka Tünde. Napriek tomu ich dielňa funguje a rozvíja sa. On je znalý a ostrieľaný, ona odvážne objavujúca... a obaja rozhodne nezaprú radosť z tvorby.

Výsledkom ich produkcie sú artificiálne plastiky a sochy, ale aj praktické lucerny a lampy, misy, vázy či zvončeky, krátko to smíšené zboží, ktorému hovoríme úžitkové umenie. Táto pestrosť diela ukazuje, že to nie je nejaký akademický ateliér, ale skôr renesančná bottega - dielňa a obchodík umeleckých remeselníkov, ktorí nepohŕdnu nijakou zákazkou. Práve takto vnímajú sami seba aj Ján a Tünde. 

Sú pripravení s chuťou a s fortieľom spoločne vyrobiť snehobielu abstraktnú sochu na cintorín, desaťkilovú gýčovú žabu do záhrady, ako aj lyžičky či šperky s paleolitickým designom. Obaja autori používajú širokú škálu hrubých aj jemných hlín, glazúr, skla a farbítok, rovnako ako rozličné techniky a vlastné zlepšováky. 
 
Vstup do galérie Ecce Terra. Maltézské náměstí, Praha1 - Malá Strana
Názov výstavy Hluboko z dílny odkazuje ešte na jednu skutočnosť: exponáty sú naozaj vytiahnuté hlboko zo suterénu dielne. V nej niektoré plastiky čakali vyše desať rokov pod prachom a pavučinami na svoj čas. Práve na túto hviezdnu hodinu, kedy budú vyzdvihnuté na svetlo sveta, aby vzápätí zase zapadli do prítmia pod zem, sem do týchto priestorov. Pripomínam, že táto galéria nesie meno Ecce Terra  (Ajhľa, zem!). A tak osudovo putovala človekom vypálená hlina z hĺbky dielne do hĺbky galérie.
  
Z břevnovského sklepa do malostranského sklepení Prahy magické…
 
Výstava Hluboko z dílny v podzemnej galérii Ecce Terra
Vážení hostia, dovoľte mi predstaviť oboch autorov a ich dielo:


Ján Rakytka sa keramike intenzívne venuje viac ako 13 rokov. Najprv si urobil kurz klasickej keramickej výroby v pražskom stredisku pre nevidiacich Dědina. Potom absolvoval lektorský kurz hmatového modelovania (tzv. Axmanovu techniku) v Tasove. Od r. 2005 pracoval ako lektor pre
nevidiacich v spomínanej Dědine, zároveň aj ako arteterapeut mentálne postihnutých ľudí v Nouzove pri Unhošti.

Ján Rakytka: Zázrak stvoření II.
V rodnom Kalinove na Slovensku sa spolu s manželmi, akademickými sochármi, Šickovcami spolupodieľal na šiestich ročníkoch keramického sympózia L´art pour la santé (umenie pre zdravie). Skúsenosť s organizovaním sympózií preniesol aj do Nouzova, kde usporiadal bienále akcie Hrádky s hlínou. Od r. 2015 tvorí ako samostatný keramik. V minulom roku navyše nadviazal spoluprácu so svojím priateľom,  košikárom Janom Výletom, aby spoločne vytvárali neobvyklé a skutočne originálne úžitkové predmety, v ktorých sa snúbi keramika s prútím.

Ján Rakytka: Nebezpečná
Ján Rakytka vo svojej umeleckej tvorbe prešiel cestou hľadania možností stvárnenia priestorových artefaktov, podotýkam - na základe hmatu a svojho vnútorného zraku, od realistických sôch až ku abstraktným reliéfom a plastikám. Svoje dielo ku dnešnému dňu završuje sériou abstraktných reliéfov štyroch základných prírodných živlov a reliéfmi Jupitera, Slnka a Mesiaca… paralelou vesmíru, priestoru pre fantáziu aj poznanie, túžby dotknúť sa hviezd, ale aj prostého želania len tak ležať na lúke a môcť pozorovať oblohu...

Ján Rakytka: Živly, Jupiter
Ján Rakytka: artificiálne sochy, Tünde Rakytková: zvončeky, misky

Tünde Rakytková je keramický elév, ale jej prítomnosť v živote Jána je neprehliadnuteľná - ich dom, dvorček aj priľahlá stráň ožili zvončekmi, lucernami, vílami a črepmi antických váz. Najprv pomáhala manželovi s glazúrami, neskôr si skúsila výrobu jednoduchých misiek a postupne i náročnejších tvarov. Keramika ju chytila za srdce a už nepustila. Dnes vyrába predovšetkým originálne rudimentárne šperky. 

Tünde Rakytková: keramické šperky

Tünde Rakytková: keramické šperky
Nápad vyrobiť keramické šperky bol svojho času pôvodne myslený ako milé darčekové prekvapenie pre ženskú časť rodiny. Hrubé rustikálne šperky sa však nielen v rodine stretli s takým nebývalým úspechom, že sa povzbudená Tünde rozhodla v tejto tvorbe cielene pokračovať. Pod vlastnou značku TündeR, čo je spojenie krstného mena so začiatočným písmenom priezviska. V istom stredoeurópskom jazyku (v maďarčine :D) tündér v preklade značí víla. Tündéri zase čarovný, rozprávkový, bájny, čarokrásny, nádherný...  Víla, v tomto prípade čarujúca z hliny.

Tünde Rakytková: keramické šperky

Prírodná matéria, hlina pretavená do podoby šperku, prastarý výtvarný materiál evokuje kódy a mýty predkov. Pravekých žien, našich pramatiek, strážkyň ohňa. Mnohé šperky Tünde Rakytkovej na nás pôsobia tajuplne a záhadne, ale kódy a kľúče ku ich dešifrovaniu má v rukách autorka.

Ján Rakytka: plastiky, Tünde Rakytková: lucerna, keramické šperky
Ján Rakytka: plastiky, Tünde Rakytková: lucerna, zvončeky, misky

Dámy a páni.

Keramický artefakt je mágiou živlov. Zeme, ergo hliny, vody, ohňa a vzduchu (aj vzduch tam má svoje nezastupiteľné miesto, stačí malá vzduchová bublinka, ktorá znehodnotí celú prácu). Predovšetkým je však hlinený artefakt zhmotnením práce ľudských rúk a kreativity. Je pomyselnou bránou k hlbinám zeme, možno bránou k poznaniu sveta, pre tvorcov určite bránou ku vlastnému vnútru a ku sebapoznávaniu.

Autori vás pozývajú vstúpiť touto bránou do toho ich sveta.

Kurátorka výstavy


Ešte niekoľko záberov z atmosféry vernisáže... 


Outfit som mala pripravený už dávno a aj som vám ho už ukázala, nájdete ho TU.
Tentokrát som mala na starosti dôležitejšie veci :D

Čerešnička na torte: manželia v pomerne vysokom veku spečatili svoj vzťah spoločným dieťaťom.
Sofie - najkrajšie spoločné dielo Tünde a Jána :D
http://www.keramikarakytka.cz/

Dúfam, že sa vám obrazová reportáž z výstavy páči!





Baba Slováková

17 komentárov:

  1. Jedním slovem Nádhera, moc krásně napsane, krásne fotky a ta holčička,,společne dílko,, moc mě to všechno dojalo.Celý pátek jsem na Vás a celou rodinku myslela a vůbec jsem nepochybovalo o tom, že výstava bude mít velký spěch

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujeme, Jitko! Ste milá.
      Asi ste chceli napísať "úspěch"... ale bol to veru aj poriadny spěch :D

      Odstrániť
  2. Veľký obdiv Tvojmu bratovi!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka... aj ja ho obdivujem. Raz ma učil vnímať priestor hmatom (so zaviazanými očami). Nijakovsky som to nezvládala...

      Odstrániť
  3. Byl jsem tam. Skvělá vernisáž, výborná atmosféra. Děkuji umělcům a paní kurátorce za hezký večer. Ro

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Aj takto verejne musím zložiť kompliment, že kurátorský text bol naozaj skvostný. Teším sa, že sme sa dohodli na jeho uverejnení v našom časopise Slovenské dotyky... Vladimír Skalský

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj my súhlasíme. Povídání výstižné, vtipné, milé. Děkujeme. j+k

      Odstrániť
  5. Dobrý deň,
    ďakujem Vám za krásny umelecký zážitok, ktorý aj takouto formou sa dá precítiť. Prajem všetko dobré. Anita

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja ďakujem Vám, že ma pravidelne čítate! Všetko dobré, Baba

      Odstrániť
  6. Mohu jen litovat, že jsem u toho nemohla být, ale obdivuji vás všechny tři - oba vystavující umělce i kurátorku - umělkyni.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D :D :D Akáže som ja už len umelkyňa?!
      Ďakujem aj za "bráškovcov". Baba

      Odstrániť
  7. Nadherne, pozdravujem. Tu jednoznacne poznat, ze srdce sa stalo ocami. Iveta M.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Je to uzasne a nadherne, urcite to bol velký uspech, blahozelam obidvom Jankovi a Thunde nech sa im dari aj nadalej, Nie vsetci manzelia maju to stastie, ze si rozumeju aj v praci a zaujmoch. Drahuša

    OdpovedaťOdstrániť
  9. DĚKUJEME VŠEM, KTEŘÍ SE PŘIŠLI PODÍVAT NA VÝSTAVU. POVEDLO SE TO A BYLO S VÁMI KRÁSNĚ!!! Tünde R.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram