Pozvánka na výstavu


Nielen módou je moderná žena živá. Nežije predsa len vo svete fyzickom ale i vo svete symbolickom. Môj život by bol prázdny bez umenia, vlastne si také simplicitné bytie ani neviem predstaviť. Blízke sú mi všetky druhy kumštu, všetky tie prejavy kreatívnej schopnosti ľudskej duše.




Dnes to bude o umení výtvarnom, pozývam vás na výstavu. Vlastne rovno na výstavy dve.
Prvú pozvánku som dostala na vernisáž, ktorá sa konala už minulý piatok a z nej vám prinášam i fotografie. Na tú druhú idem v piatok nasledujúci.

1. Josef Hampl: Ohlédnutí 

Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových
U Sovových mlýnů 503/2, Praha 1 - Malá Strana

Tvorba Josefa Hampla (1932) kladie dôraz na proces hľadania. Odvíjala sa od grafiky (množstvo techník tlače je jeho vynálezom), cez koláže a zavesené šité koláže, ktoré sa stali od osemdesiatych rokov pre neho charakteristickými. V roku 2010 začal pracovať s materiálom osích hniezd. Museum Kampa predstavuje prierez tvorbou umelca v priestroch bývalej koniarne. Súčasťou výstavy je dokumentácia inštalácií v prírode zo sedemdesiatych rokov, ktoré zachytila svojím fotoaparátom fotografka a partnerka autora Hana Hamplová.

Výstava potrvá do 8. 5. 2017
Josef Hampl. Instalace velkých šitých koláží, foto Hana Hamplová, CC BY-SA 4.0

Pri návšteve Prahy určite toto múzeum nevynechajte. Samotný objekt Sovových mlýnů, kde sa nachádza, s átriom plným sôch, stojí za prehliadku. Od júna ku komplexu budov pribudne i neďaleká Werichova vila, ktorá je momentálne v rekonštrukcii. Na tú som už veľmi zvedavá, neviem sa dočkať!


Átrium Musea Kampa a atmosféra otvorenia výstavy. Vernisáže sa tu konajú vždy vonku, aby mohlo prísť čo najviac ľudí.




Na fotografiách z vernisáže som veruže zdatne vyjukaná. Sledujem pozorne siahodlhé preslovy kurátorky, kunsthistorika i všetkých ostatných rečníkov. Ja totiž už viem, čo ma čaká budúci piatok. Kurátorkou tej nasledujúcej výstavy budem totiž ja...

Ako sa mi len takéto nešťastie mohlo prihodiť?! Nuž ako nič. Brat mi to oznámil ako hotovú vec. Ideme robiť predajnú výstavu a ty tam prednesieš nejaké to teplé ľudské slovo. Povyšujeme ťa na kurátorku výstavy!

Ach, jaj. Vystupovať pred ľuďmi viem, trému nemám, aj tú vrelú reč dajakú napíšem. Rečnila som na Slovensku už na mnohých otvoreniach výstav. Aj som ich organizovala. Nikdy však nie tie s umením. Nikdy som kurátorku nerobila. Veď to nie je len tak - to je zodpovednosť aj za podobu výstavy, za rozmiestenie artefaktov, hádam aj za réžiu celej vernisáže... Taký kurátor musí byť predovšetkým akýmsi tlmočníkom, má nesmiernu zodpovednosť vybudovať most medzi umeleckým dielom a verejnosťou, musí ponúknuť ľuďom možnosť porozumieť tomu, čo im bolo doteraz cudzie!!!
"Dobre sme my vedeli, že na teba sa môžeme spoľahnúť." - spokojne môj prejav zaklincoval bráško.
"Budeš mať na starosti všetko."

Tak poďme ku tej druhej výstave:

 

2. Ján Rakytka (1960) a Tünde Rakytková (1968): Hluboko z dílny

Sklepní galerie Ecce Terra - Konzervatoř Jana Deyla
Maltézské náměstí 14, Praha 1 - Malá Strana


Ján Rakytka sa keramike intenzívne venuje od roku 2004. Najprv si urobil kurz klasickej keramickej výroby v pražskom stredisku pre nevidiacich Dědina. Potom absolvoval lektorský kurz hmatového modelovania (tzv. Axmanovu techniku) v Tasove. Od r. 2005 pracoval ako lektor pre nevidiacich v spomínanej Dědine, zároveň aj ako arteterapeut mentálne postihnutých v Nouzove pri Unhošti.
V rodnom Kalinove sa spolu s manželmi, akademickými sochármi, Šickovcami spolupodieľal na šiestich ročníkoch keramického sympózia L´art pour la santé (umenie pre zdravie). Skúsenosť s organizovaním sympózií preniesol aj do Nouzova, kde usporiadal bienále akcie Hrádky s hlínou. Modeluje artificiálne plastiky, sochy a reliéfy, vyrába však i praktické svietniky, lampy, misy... jednoducho - úžitkové umenie.
Tünde Rakytková je keramický elév, jej prítomnosť v živote Jána je ale neprehliadnuteľná. Ich dom, dvorček aj priľahlá stráň ožili zvončekmi, lucernami, vílami a črepmi antických váz. Predovšetkým ale tvorí originálne rudimentárne šperky.

Obaja používajú širokú škálu hrubých aj jemných hlin, glazúr, skla a farbítok, rovnako ako rozličné techniky a vlastné zlepšováky.     

Výstava potrvá do 3. 4. 2017            
Ján Rakytka: Zázrak stvoření. Šamotová hlina a porcelán.

Outfit je vytvorený v rámci môjho povýšenia. Plním si vzorne funkciu kurátorky a predstavujem vám jeden z exponátov. Ako? Oblečenie na predchádzajúcu vernisáž som mala dopredu premyslené. Sivá so sivou a ešte aj so sivou. Na to pôjde výrazný šperk z Tündinej dielne. Keď som ho bola vyberať, mala som tieto šaty rovno na sebe. Skúšala náhrdelník za náhrdelníkom. Tento obrovský som ale stále obchádzala, domnievala som sa, že bude nevýrazný. Opak bol ale pravdou. Keď som si ho konečne zavesila, náhrdelník doslova ožil. V symbióze s oblečením i s osobnosťou nositeľky.

Takto kurátor nakladá s umeleckým dielom, interpertuje jeho obsah a inštaluje ho v priestore, haha. Aj keď ide o umenie úžitkové, v tomto prípade o keramický šperk.

Tünde Rakytková: Náhrdelník a prsteň Bubliny, keramická hlina, bronzová a biela glazúra, koža.

Na záver propagačná fotka zo schodiska Musea Kampa ako pozvánka na obe výstavy. Všimnite si tú koexistenciu výtvarného diela na stene, náhrdelníka i odevu. Ja som tu len za taký ten reklamný nosič a ani za to nič nedostanem. Len kopec roboty ma ešte čaká. Tak nám všetkým, prosím, držte palce!


Outfit:
Kabát, skuňa, kabelka: Zara
Pulóver: Mango
Topánky: Apepazza
Šperky: TündeR

Odkazy:  http://www.museumkampa.cz/,
http://www.keramikarakytka.cz/


Baba Slováková

21 komentárov:

  1. Nebojte sa, všetko dobre dopadne. Držím všetkým palce! Máte šikovného brata aj švagrinku. Oblečenie ste si vybrali naozaj veľmi vhodné, kurátorky hodné... :D Eva z HE

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem pekne, pani Eva.
      Toto je oblečenie na tú prvú vernisáž, kde som len návštevník a chodiaca reklama :D
      Na tú druhú si obliekam ten vínovočervený outfit, šperky ideme inštalovať na vínovočervený zamat... ale to už predbieham.

      Odstrániť
  2. Půjdu se na páteční prodejní výstavu šperků podívat. Zajímavé kousky. Sluší vám to, jako vždy. Ro

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za kompliment, pane Ro.
      Pozvaný ste, už len zobrať hrubú šrajtofľu :D :D :D

      Odstrániť
  3. Do Prahy jedu až na velikonoce za synem.Nevím jestli ta výstava bude ještě i v tu dobu. Pusobí na mě fotky velmi uklidňujícím dojmem.U nás v rodině všechno umělecke cítění podědila sestra a ani nevím vlastně po kom. Já jsem spíše přes sport, ikdyž teď už jen turistika a zajímám se o zdravou stravu a podobně. Proto se chystáme v Praze na výstavu lidskeho těla. Ne každý by tam asi šel, ale mě to vždycky zajimalo, jak to u nás funguje:-) Vám se výstava určitě povede , budu na Vás myslet :-)), pusobíte velmi sympatickym a uklidňujícím dojmem, ikdyž vlastně záříte

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Vám veľmi pekne, Jitko. Vernisáž dopadne určite dobre, je to zorganizované. Príde tiež veľa dobrých priateľov, bude to fajn.

      Odstrániť
  4. Tak teď se dívám pozorněji a máte tam i datum, dokdy výstavy potrvají. Tak jen tu na Kampě stihnu, určitě tam zavítám:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S Museom Kampa nemám nijaké vzťahy. Ja to tam jednoducho len milujem. A preto odporúčam na návštevu. Je to taká oáza v úplnom strede veľkomesta.

      Odstrániť
  5. Vidím, že celá rodina ste dosť akčná. Už samotný fakt, ze ste sa aj s bratom presťahovali do virvaru života, nasvedčuje tomu, že v živote treba ísť šťastiu a úspechu naproti a nečakať doma za pecou kedy už konečne sa to stane. Sny a nápady sú na to, aby si ich človek plnil hlavne vlastným pričinením. Len tak ďalej, takýto štýl života omladzuje a prosprieva po každej stránke. Ja nemám možnosť ísť do Prahy, hoci veľmi rada by som sa osobne zúčastnila pripravovaného eventu. Preto dúfam, že fotkami nám aspoň čiastočne priblížite atmosféru zážitku. A že Vy si poradíte bravúrne, o tom vôbec nepochybujem.
    Držím palce
    Oľga

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Akční... to sme. Ale rovnako akčná bola aj naša mama v dedinke na juhu Slovenska. Až do smrti bola aktívna v obecnom zastupiteľstve.
      Do Prahy sme sa nikto cielene nehrabali. Brat sem prišiel v pätnástich rokoch, lebo tu bolo jediné gymnázium pre mládež s vadami zraku v celom Československu. Zostal, založil si českú rodinu. Rovnako dopadla moja staršia dcéra, ktorá prišla študovať na Karlovu univerzitu.
      Ja som statočne budovala Slovensko do svojich päťdesiatich rokov, potom som sa vydala do Švajčiarska. Manželstvo nedopadlo dobre, chcela som sa vrátiť na Slovensko... ale všetci už boli v Prahe. Syn sa mi medzitým prihlásil na ČVUT. Mala som 55 rokov, keď som sem prišla. Praha nebola môj vysnívaný cieľ. V každom ohľade som však napokon šťastná, že som na staré kolená práve tu. Je to magické miesto.
      Fotografovať sa bude určite! Ďakujem za priazeň. Baba

      Odstrániť
  6. jé, tam kousek jsem chodila každý den do práce... krásné místo... a ta Vaše výstava bude kde? Sedmi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Celá kampa je moje najobľúbenejšie miesto v Prahe... a mám to na skok od bytu. Chodievam tam najmä v lete často.
      Výstava môjho brata s manželkou bude tuto: Sklepní galerie Ecce Terra - Konzervatoř Jana Deyla
      Maltézské náměstí 14, Praha 1 - Malá Strana

      Odstrániť
  7. Včera jsme si zašli s dcerou a vnukem na picu.Dívám se na dceru a říkám si ten šedý kabát už jsem někde viděla. Že ho má ze Zary. Hned mi došlo, že je to asi ten Váš.U nás široko daleko Zara není, ale koupila si ho přes internetový obchod od jedne holky. Je jako nový.Měla k němu světle růžove tričko, hodně upnute :-)) protože každým dnem čeká druheho chlapečka. Růžová pěkně k šede sedne, ale asi jen pro mladší ročníky.Chtěla jsem se zeptat, kde je v Praze Zara, potřebuji nějake rifle a u nás jsou jen roztrhane a nebo slim a to už asi opravdu ne:-)) O Zara jsem se vlastně dozvěděla až od Vás a od te doby na ni slyším samou chválu

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zara nie je bohvieaká značka, je to jeden z obchodných reťazcov, ktoré chŕlia handry na bežiacom páse. Ale promptne reaguje na najnovšie trendy, hoci kvalita trochu pokuľháva... Je ale cenovo dostupná a keď človek hľadá, nájdu sa dobré veci. Ja som so Zarou začala džínsami, netuším prečo, ale od nich mi vždy sadnú.
      Inak majú aj internetový obchod, môžete objednávať z domu: https://www.zara.com/cz/cs/d%C3%A1msk%C3%A9-c616506.html
      Ja si tiež najprv popozerám v kľude doma, či vôbec majú niečo, čo by sa mi páčilo a až potom idem do mesta.
      V Prahe majú tieto kamenné obchody: Na Příkopě 583/15 /dole vedľa Václaváku/, OC Nový Smíchov, Plzeňská 300/8, Na Pankráci 1727/86
      Ružová so sivou je skvelá pre všetky vekové kategórie. Keďže najkrajšia je v tejto kombinácii cukríkovoružová, cyklámenová, ergo všetky studené ružové, je to super kombinácia pre studené farebné typy :D Noste!

      Odstrániť
  8. Tak držím palce nech sa vaša kurátorská premiera podarí. Janina

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Nech mi všetci umelci odpustia, ale tie sochy... to sú mimozemšťania? Tak asi takýto je môj pohľad na niektoré umelecké diela... NUž, nemám asi správne cítenie a videnie, hoci som ryba :-) Ale ten náhrdelník je krásny ! :-)A držím palce :-)
    Katarína V.
    P.S.... Jitka, ružová so šedou... super, nosím a vyprosujem si tie "mladšie" ročníky... mám 57... ! Síce je rozdiel ružová a ružová :-)To je pravda.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Já to mám zažite už od mala, nikdy jsem na růžovou nebyla, a teď se mi hodně líbí šedá světlá se světlou pudrovou růžovou, dcera to hodne nosi a koupila si i tenisky takove kombinace, ja prece jen zvolila svetlou pudrovou modrou se šedou na teniskách, ale je to prave asi proto, že nejsem moc romantický typ.Kamaradka nosí celý život růžovou i teď po padesátce a sluší ji.Tak s tím věkem jsem to asi přestřelila, je to o mě a ne o věku:-))

      Odstrániť
    2. Hehe, tie sochy sú náhodou fantastické! Nie všetci máme rovnaké videnie sveta a už vôbec nie umenia, čo je ale dobre. Preto existujú mnohé štýly, aby si každý prišiel na svoje...
      Ďakujem za držanie palcov :D

      Odstrániť
  10. Do Prahy se během konání výstavy bohužel nedostanu, takže doufám ve fotoreportáž včetně výstavního outfitu. Jinak přeji dnes všem ženám, ať jsou zdravé, veselé, kreativní a inspirativní. Krásné jsme pochopitelně všechny.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Outfit som už dávnejšie dopredu predstavila, ten nebude nijakým prekvapením. Oblečiem si tú vínovočervenú kombináciu. Skôr musím rozmýšľať, čo poviem, nie čo si oblečiem :D
      Fotoreportáž ale bude.
      Aj Vám všetko naj k MDŽ.

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram