Lovec dizajnu: Dyzajn market jaro, Praha


Sľúbila som malú reportáž z jarného Dyzajn marketu, tu je. Organizátori i vystavovatelia mali tentokrát naozaj smolu - v deň otvorenia sa šialene ochladilo, mrholilo a fúkal silný vietor. Počasie doslova pod psa. Napriek tomu bola piazzetta Národního divadla (po novom premenovaná na náměstí Václava Havla) plná nielen stánkov, ale aj návštevníkov.




Novinkou a pre návštevníkov i skrýšou pred besnejúcim počasím boli okrem stánkov na piazzette i kryté priestory na prízemí Provozní budovy Národního divadla, kde boli umiestnení tí najlepší dizajnéri.

Dyzajn market jaro v Prahe, 18.-19.3.2017, foto Tomáš Polák, zdroj DM

Štyria z nich sú nominovaní na prestížnu cenu Czech Grand Design - grafické štúdio Take Take Take, šperkár Hanuš Lamr, šperkárka Eliška Lhotská a dizajnérska skupina Lípa. Sekcia v prevádzkovej budove bola nazvaná Topdyzajn a bolo do nej vybratých 15 dizajnérov.

Eliška Lhotská, foto DM

Ja som sa - ako vždy - sústredila na moju obscesiu, na dizajnérske šperky a bolo veru čo obzerať. V sekcii Topdyzajn to boli predovšetkým šperky z drahých kovov. Eliška Lhotská odliala do zlata "chlebové odrobinky", doménou Lubora Bauma je kombinácia netradičných materiálov so striebrom.

Lubor Baum, foto DM

Miroslava Nana predstavila šperky z drahých kovov s názvom Souljewellery.


Miroslava Nana

Tu je môj favorit! Šperky Hanuša Lamra som videla po prvýkrát, aj sme pokecali, aj som sa veru zasmiala. Vyobdivovala som najmä zaujímavú brošňu s raritnými šutrami... a jej cena ma ovalila po hlave. To viete..., vysvetľoval mi šperkár. Ja tú brošňu milujem a vlastne ju ani predať nechcem. Tak som premrštil cenu, no. Obaja sme sa smiali. Chápem ho.

Hanuš Lamr
Hanuš Lamr
Hanuš Lamr
Vonku na piazzette boli šperky o poznanie lacnejšie, ale nie nezaujímavé! Mimoriadne sa mi páčili najmä nerezové šperky Lucie Zemanovej i plastové architektonické laserom rezané šperky Kateřiny Vocelovej.

Lucie Zemanová
Lucie Zemanová

Najprv som sa domnievala, že toto sú farbou nastriekané normálne konáriky. Nie sú. Je to tvarovaný plast. Suprová haluz, čo?!

Kateřina Vocelová
Kateřina Vocelová
Lovec dizajnu vo vetre a v akčnom nasadení...


... a v cibuľoidnom oblečení.


Že som si tentokrát nič nekúpila, už viete, veď trebalo nové tenisky. Dyzajn market však bude i na jeseň a už presne viem, čo si radostne pridelím :D

Súčasťou akcie boli i sprievodné programy a akýže by to bol market bez stánkov s občerstvením? Pri pohľade na holku so zmrzlinou som okamžite dostala zimnicu. Asi starnem, dievčence...

Na obrázku celkom hore je opletená socha Josefa Malejovského s názvom Znovuzrození. Pletený odev v podobe Zlatej Adely Gustáva Klimta jej vtipne dodala Eva Bláhová. No čo, tej je tiež zima!


Fotografie: B. Slováková, tlačová správa Dyzajn market

Súvisiace články: Dyzajn Market v Prahe
Staré tetky, nenoste sivú!




Baba Slováková

4 komentáre:

  1. Paráda! Taky bych si uměla vybrat, líbí se mi hlavně Hanuš Lamr a Lucie Zemanová. Hned jsem vytáhla ze šuplíku svůj dizajnový prsten s porcelánovým "očkem", co mám z dizajnového koutku na Colours of Ostrava, abych si ho nezapomněla zítra vzít na prst. A vám to sluší i v té zimě a větru!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa páčili všetci, ktorých som nafotila, joj, isto by som si vybrala! Dobrých vecí tam bolo viacej, ale o mnohých som už písala v článku z jesenného Dyzajn marketu. Teším sa, že som Vás nabudila ku vyloveniu dizajnového prsteňa!

      Odstrániť
  2. Tá reminiscencia na Gustáva Klimta ma dostala. Pôsobivé, nápadité, most do minulosti, výborné. Ešte by ma zaujímalo, či tá socha (bez odevu) je tam umiestnená ako stála expozícia, ak áno, tlieskam o to viac. Ja by som asi nevedela odísť bez zlatých "omrviniek" do uší E.Lhotskej a tiež náhrdelníku na poslednej fotke H. Lamra. Je to fakt radosť byť svedkom toľkých talentov a naviac ma teší, že mladí sú tak nespútane nápadití. Nie raz som sa zamýšľala nad našou dobou a práve absenciou slobodnej a všetečnej fantázie a krásna. Je mi to ľúto, lebo keby tak nebolo, že každý, kto vytŕčal svojou kreativitou, dostal vzápätí po hlave, aby sa zaradil do davu, tak by sme boli duchovne a esteticky na vyššej úrovni. No, čo už, aj taká bola doba. Som veľmi rada, že k životu potrebujete krásu, kreativitu lebo aj ja tiež bez estetiky neviem žiť.
    Budem rada, ak nás aj naďalej budete sprevádzať podobnými udalosťami v Prahe, aby sme hoci aj na diaľku, boli v obraze o súčasných trendoch.
    Pozdravujem Oľga

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, tá socha je tam stále a najnovšie takto oblečená. Veľmi sa mi to páči! Ďakujem Vám za krásny komentár, toto ma naozaj potešilo... umenie a architektúra sú mojím svetom a teším sa, že návštevníkov blogu nezaujímajú len tie handry.
      Udalosti určite budú a aj krásy Prahy, ja tu stále chodím očarená ako Alenka v ríši divov... Tiež pozdravujem, Baba

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram