Super kaufy

Neoplývam peniazmi. Som len taká abstinujúca nákupná maniačka. Nuž... abstinent celkom nie som, skôr taký kvartálny alkoholik, ehm... shopaholik. Keď sa teda raz za čas rozhodnem konečne pustiť žilou, musím si veľmi dobre premyslieť, čo kúpim. Neuvážené kúpy neprichádzajú do úvahy. Tu je zopár mojich základných vecí z posledného obdobia, o ktorých si myslím, že sa mi podarili. Že sú univerzálne a donekonečna kombinovateľné. Jednoducho - moje obľúbené.

1. Sivý krátky kabát - Zara


Toto bola napriek studenej farbe láska na prvý pohľad. Vpredu je krátky a dobre vyvažuje proporcie mojej malej postavy, vzadu je dlhší a kryje zadok. Zaujal ma zaujímavý golier, pričom som na začiatku vôbec netušila, že sa dá zmeniť na kapucňu. Studenú sivú farbu väčšinou dopĺňam nejakou teplou - napr. koňakovou, vínovočervenou alebo korálovočervenou. Postačuje na miernu zimu, pri silnejších mrazoch naň dávam ešte hrubé šatky.




Materiál imituje vzhľadom i na omak kašmír, zloženie i cena však hovoria len o 23% vlny. V exponovaných miestach sa začínajú tvoriť žmolky, doteraz ich stačilo "odsať" lepiacim valčekom. Dúfam, že niečo vydrží! Nosím ho totiž veľmi často.

Cena 1999,- Kč / 73,7 €


2. Kožené tmavomodré tenisky - Vagabond


Tenisky sú pre mňa najlepšou voľbou pohodlnej pracovnej i voľnočasovej obuvi.  Na baleríny mám priširoké chodidlo, vyzerám v nich ako kačka. Nízka obuv je pre mňa nevyhnutná, moje nohy sú po obojstrannej luxácii bederných kĺbov a ešte sú aj, však viete, staré. Často ma bolia, tie moje nôžky teľacie. Kdesi v komentároch som čítala, že sa mám, keď mám také štíhle nohy. Nuž... je to daň môjmu ochoreniu, ktoré ma sprevádza od narodenia. Čo by som ja dala za stehniská a zdravé nohy!

Ortopedické topánky nosiť nebudem. Radšej investujem do šik tenisiek, ktoré na prvý pohľad vyzerajú fajne. A omladzujú.

Tmavomodrým vagabondom som sa nesmierne potešila, sú z kvalitnej brúsenej kože a napriek neustálemu noseniu nevykazujú známky opotrebovania. Na zimu som ich vybavila termovložkou s hliníkovou fóliou. Keďže do šatníka namiesto čiernej vnášam viacej tmavomodrej a sivej farby, hodia sa mi takmer ku všetkému.

Pôvodná cena 120,- €, cena po zľave 80,- € / 2160,- Kč


3. Ručne šitý prechodný kabát - Zara


Ani nemusím obšírne vysvetľovať, že kabát vo farbe mojich vlasov mal hneď šancu stať sa hviezdou v mojom šatníku. Veľmi som po ňom túžila a podarilo sa mi ho napokon ukoristiť v zľavách. Musím povedať, že hoci je nepodšitý, je prekvapujúco teplý, zrejme kvôli vysokému podielu vlny. Vždy v ňom mám pocit, že som zabalená v deke.

Výborne sa kombinuje s väčšinou farieb, čo je ale najviac potešujúce, môžem ku nemu opäť nosiť čierno-čierny základ, čiernych vecí mám stále požehnane. Vyzerá to veľmi elegantne.

Studeným typom by takúto službu určite urobil kabát v studenej béžovej alebo vo svetlosivej farbe. Taký univerzál ku všetkému.

Pôvodná cena 4 300,- Kč, cena po zľave 999,- Kč / 37,-€



4. Škoricová kabelka - Promod


Dlho som takúto kabelku nevedela zohnať. Menší rozmer, možnosti nosenia na pleci, ako crossbody i ako psaníčko. Napokon som ju kúpila z druhej ruky cez Vinted.cz. Imitácia kože je veľmi vydarená a kabelka sa zatiaľ tvári ako nezničiteľná.

Nedržím sa zásady, že teplému jesennému farebnému typu, ktorým som, svedčia len teplé farby. Studené pestré farby, akými sú napr. cyklámenová, priama červená, jedľová zelená atď., v šatníku vôbec nemám. Zato neutrály, t.j. čiernu, sivú, tmavomodrú, zelenosivú nosím rada a často. To stačí takýto kabelkový škoricový akcent a už je to dobre. Neprišla som na to sama, odkukala som od ryšaviek a hovorím tomu škoricový trik.

Pôvodnú cenu kabelky nepoznám, kúpila som ju za 350,- Kč / 13,- €



5. Bavlnený pulóver - Promod


Jeden nezničiteľný bavlnený pulóver vo svetlej frabe je priam nutnosť. Vlnené sú krásne, ale nie na každodenné nosenie. Praním stratia svoju kvalitu, treba si ich šanovať. Tento vajíčkovobiely so zaujímavou štruktúrou som objavila v Promode, bol už jediný a bez váhania som po ňom chňapla. Môžem ho prať donekonečna, dokonca vyvárať, stále je rovnaký. Mám ešte jeden podobný v béžovej farbe, ten má hádam aj 25 rokov. Ako hovorím - kvalitný bavlnený pulóver je jednoducho VEC! Celoročná záležitosť i na chladnejšie letné večery.

Pôvodnú cenu neviem, v zľave 450,- Kč / 16,70 €


6. Bavlnené námornícke tričko - Zara


Kvalitných tričiek s trojštvrťovým rukávom a s lodičkovým výstrihom mám viacej, toto je najobľúbenejšie. Bavlnený úplet je hrubší, tuhší, látka nevykreslí každý faldík, i pri spotení sa, prepytujem, materiál nesmrdí. Farbičky sú moje obľúbené - tmavomodrá s krémovobielou. Mala som obavy, čo s farbami urobí pranie. No nič. Tričko vláčim donekonečna a farby, ba ani tvar sa nemenia. Holt, biobavlna. Niekedy sa aj v reťazcoch so strašnými handrami nájde poklad.

Horizontálny prúžok vraj rozširuje. No neviem, asi. Tričko aj tak väčšinou nosím ako základ pod pulóvre, nechávam ho len vykúkať. Prúžky totiž hlavne omladzujú a ja ich priam milujem.

Cena 450,- Kč / 16,70 €

Moja skriňa je široká presný jeden meter. Ku nej dve komody pre tričká, pulóvre, jeansy. Pod posteľou mám ešte dva zásobníky na ležiaky. Nie je to nijaký rozľahlý šatník. Niekedy ho odfotím. Jasné, že chcem byť zakaždým iná, nosiť stále to isté, je nuda. Staviam teda na rôzne kombinácie tých istých kúskov a na doplnky. Veľa doplnkov. Strašne veľa doplnkov!

Koľko skríň máte vy? Dopĺňate ich často novými vecami? Netreba ich preriediť?



Baba Slováková

12 komentárov:

  1. Ta skořicová kabelka je opravdu dobrý úlovek.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jo,jo :D
      Bol to môj prvý nákup cez Vinted... s malou dušičkou, čo príde, ale jednoducho MUST HAVE!

      Odstrániť
  2. Tak som sa práve dozvedela že som kvartálný alkoholik. Ha Ha Inak všetky veci chválím. Nechodím cielene nakupovať zlacnené kúsky, ale keď niečo chcem, alebo potrebujem a je to zlacnené tak je to bonus a o to vačšiu radost mám z nákupu. Možem sa opýtať odkiaľ je tá mala biela kabelka cez pruhované tričko? Podobnú teraz hľadám. Ďakujem Janina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Schválne som uviedla ceny, nie som jediná samoživiteľka a viem, že mnohé päťdesiatničky sú tiež už samy a za módu už nevyhadzujú toľko, ako kedysi.
      Tá malá kabelka cez biele tričko je presná tá škoricová z tých obrázkov vyššie. Má prúžkovanú podšívku. Veď vravím, že je geniálna, lebo vďaka podšívke mi ladí aj ku všetkému čierno-bielemu oblečeniu.

      Odstrániť
    2. Uff... omyl v mojej mozgovni! Sorry. Vy sa pýtate na tú bielu! Tak v tomto neporadím, mám ju už od gymnázia. Vôbec si nepamätám, kde som ju kúpila, len viem, že to bol vtedy malý zázrak, takýto objav. Je z bieleho prírodného výpletu, asi morská tráva. Opatrovala som ju z nostalgie, ale mini-mini kabelky sa zase nosia, takže ju opäť prevetrávam :D

      Odstrániť
    3. Tiež som bola 7 rokov samoživiteľka. Osťahovali sme sa z novostavby rod.domu v dobe keď sa jedno dieťa chystalo na VŠ a druhé na SŠ. 2 roky som mala 2 zamestnania, potom som v práci postúpila na manažerskú pozíciu. Aj tak som v práci bola od rána do večera, ale najhoršie bolo obdobie keď som musela na operáciu s nádorom a čakala na výsledky. Dopadlo to dobre a ja som vedela, že teraz už zvládnem všetko. A veru že zvládla, vlastne sme to zvládli s hrdosťou.
      Uvítala by som tu od vás článok (aj od čitateliek) ako sa o seba starate, do čoho investujete. ...Myslím normálne patdesiatníčky, ktoré nemajú neomedzený rozpočet, pracujú, pomáhajú deťom a rodičom a ešte nehodili flintu do žita. Janina

      Odstrániť
    4. V našom veku má už hádam každá nejaký hlboký a bolestivý príbeh. Fascinujú ma všetky tie ženy-hrdinky, ktoré sa nezosypú a idú ďalej. Aké sú silné. Klobúk dole, pani Janina!
      Téma na článok je naozaj podnetná, napíšem ho!

      Odstrániť
  3. Jednu pro dva dospele tri deti sezonni kabaty a rucniky a povleceni... Ma tak 180 cm sirku klasika Ikea sedmi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Uff... a to som si myslela, že aký mám malý šatník ja. Rešpekt!

      Odstrániť
  4. Tím,že jsem taky samoživitelka po padesátce,tak nakupuju jen ve výprodejich nekvalitni oblečení, kterých mám pak plnou skříň. Chodim nakonec stejne jen v pár věcech,proto by bylo určitě rozumnější nakupovat jak Vy, meně ale kvalitní.Možná i v dobrých ,,sekáčích,,se dájí nakoupit zajimave kousky. Jsem ráda, že jsem na Váš blok narazila, hodně se tady učím:-)Jíťa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V našej štvrti nie sú poriadne obchody s oblečením, len samé sekáče. Najprv som ich preverila všetky a po čase som zistila, že sa oplatí chodiť len do jedného. Nie je to obnosené šatstvo, ale nové, dovezené najmä z Anglicka. Staré kolekcie,preto je to lacné. Keďže mám obchod blízko, často tam nakuknem a obyčajne vôbec nič nekúpim. Ale občas narazím na poklad, ako napr. tie šaty s kohúťou stopou. Skutočne dobrá kvalita, dobre posadený vzor atď. Do centra chodím na nákupy najradšej v čase zliav, to je jasné, ale obyčajne mám dopredu premyslené, čo potrebujem. Chce to trpezlivosť a aj istú odolnosť. Ak ma láka nejaká handra, stačí si predstaviť, s čím ju doma skombinujem a kam si ju oblečiem. No s ničím a nikam. A je to.

      Odstrániť
  5. Moje sestra umí nakupovat.Jde do obchodu jen když něco nutně potřebuje na sebe. A to si koupí jen nějake kvalitní nadčasove kousky. A potom zajde do kvalitního sekáče, u nás Charlie, a tam dokáže najít neuvěřitelne kosky, ktere umí pěkně zkombinovat s těma kvalitníma věcma.Já když přijdu do sekače a vidím ty plne stojany všeho možneho, tak nemám tu trpělivost každý kousek prohlížet. Sestra má na to někaký zvláštní talent, Jíťa

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram