Strašidlo vo vreci


Ženičky, veľmi ma tešia vaše povzbudivé komentáre ku posledným elegantným outfitom. Naozaj veľmi!

Ale ruku na srdce - beháte vy takto bežne po uliciach? Do práce, na nákupy, na prechádzku? Ja veru nie. Najmä na nákupy nie, aj keď je dnes horúcim trendom vyobliekať sa predovšetkým do nákupných centier. Na to novodobé korzo.
Krásne vyfiknutá sa poukazovať vo vychytených butikoch, dať si kávičku, byť videná.




Teším sa, že mám vyskladané skutočne dámske outfity, keď bude príležitosť, stačí vytiahnuť zo skrine. Ale inak mám chuť chodiť oblečená najmä pohodlne. A predovšetkým do tých nákupných centier, to ma inak bolia nohy ako šľak. Ku sukničkám a šatôčkam sú najlepšie lodičky, to je jasné ako facka. Ibaže v lodičkách si už bežne nohy lomiť nechcem. Mladé baby veselo nosia ku sukniam tenisky a ja to idem vyskúšať.



Tenisky a sukne



Trend nosiť tenisky ku sukni či ku šatám vznikol pred niekoľkými desaťročiami v amerických veľkomestách ako nutné zlo. Američanky v elegantom a luxusnom oblečení sa po uliciach presúvali v športovej obuvi, drahé lodičky v taške. Európanky na to pozerali s úprimným zdesením. Koľký nevkus! Kam sa podela noblesnosť?! Nuž, tá sa presunula do kancelárií, na ulici na ňu všetci zvysoka kašlali. Svet sa zmenil, ženy sú vzdelané a veľmi, veľmi zamestnané, na korzovanie v lodičkách už akosi nie je času.

Postupne sa toto "zdravotné opatrenie" stalo trendom a veľkou módou a omladina už behá v sukniach a v teniskách zo zásady. Rady by sme aj my, ale ako? Veď to vyzerá smiešne a humpolácky.


Vrece



Ku elegantným šatám si tenisky určite neobujem. Chce to niečo športovejšie, ležérnejšie. Keď som objavila tieto úpletové šaty, voľné a pohodlné ozaj ako vrece, hneď som si povedala, že OK, toto je presne ono.

Na celkom obtiahnutý úplet som už nemala odvahu, zobrala som šaty o číslo väčšie. Nemienim strážiť každý faldík. Ibaže, márna sláva, vo vreci vyzeráte presne ako vreci. Beztvaro. Ako strašiak do maku.

Už to mám ale vykoumané. Opasok a dlhšia bavlnená šatka na rozbitie tej obrovskej plochy. Krátky pulóver alebo tenké pončo, aby trčala len sukňová časť. Kardigán, ktorý trochu tvaruje postavu.


Na podvečernú prechádzku volím hrubší kardigán, ešte je stále chladno. A teplé prádlo :D


Toto je asexuálny šatový voľnočasový outfit, ktorý (dúfam) naznačuje, aký môže byť rozdiel medzi starou dámou a starou tetkou. Ani krivky, ani nohy nie sú tak úchvatné, ako tomu bolo v predchádzajúcom outfite. Našťastie, už od nás nikto neočakáva, aby sme boli sexi vždy a všade a za každú cenu. Myslím, že je to dobrá alternatíva na behanie po nákupoch bez toho, aby som si musela zase obliecť obligátne džínsy.

Celé to má ale háčik. Aby sa človek nasúkal do vreca, musí to vrece byť skutočne kvalitné. Na prvý i na druhý pohľad. A tiež všetko ostatné, čo si ku nemu dáte.


Kto by už ťahal na večernú prechádzku dajakú tú kabelu? Stačí malá kabelôčka na kľúče a cigarety.


Svetlo je už nanič, fotografuje sa zle, ale západy slnka nad Střešovicami bývajú čarovné. Nooo... nafotili sme. Ale na posledných záberoch, keď slnko zašlo,  už veru vidno, že mi je zima :D
Tak ešte trochu podvečernej atmošky a behom domov!


Ku šatám by to chcelo tenisky nápadnejšie. Športové formy sa mi nepáčia, ale mám vysnívané také tie trendové na veľmi hrubej podrážke. Napríklad tieto Vagabond som si zamilovala, ale sú už všade vypredané. Tie by boli presné! Určite však časom na niečo natrafím.

Doma som vyhrabala aj vhodné lodičky. Béžové z hrubého semišu, tak trochu športové, alternatívne budú so šatami super. 

Ale tenisky sú tenisky, nedám na ne dopustiť. Tiež ich rady nosíte?


Outfit:

Šaty: Marks & Spencer - vo výpredaji za 299,- Kč.
Nemôžem si pomôcť, ale britská kvalita je najmenej o triedu vyššia ako tá švédska a určite o dve ako španielska.

Kardigán: Religion - od dcéry

Britská značka Religion vznikla v Londýne v 90-tych rokoch ako dieťa divokej klubovej kultúry. Na začiatku ponúkala tričká s potlačou v rockerskom štýle. Dnes vyrába i elegantné kusy, vždy však ide o neobvyklé strihy či potlače. A stihla poriadne zdvihnúť ceny. Tento kardigán nosila dcéra s džínsami a ja tiež. V kombinácii so šatami má dnes premiéru.

Tenisky: Bama
Kabelka: no name, už som spomínala, že ju opatrujem od svojich gymnaziálnych čas
Nármok: no name, striebro a perleť
Hodinky: Next
Prasteň: TündeR - keramický prsteň so striebornou glazúrou



Baba Slováková

21 komentárov:

  1. Asi jsou ženy, ktere si neobují tenisky ani ke kalhotám ne tak k sukni a ženy, ktere přivítaly tuto módu, tenisky k šatům a k sukni. Vám to sluší, máte k tomu ležerní oblečení, tak to pěkně ladí. Vy v Praze máte trošku výhodu, že tam nikdo nikoho nepozoruje, u nás je to horší. Tady na ulici, kor teď v zimě nepotkáte jinou barvu než černou. Mladí už jsou trochu odvážnější, ale od středního věku je to docela smutne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máte pravdu, sú ženy, ktoré si tenisky neobujú nikdy... ono totiž záleží aj na tom, aké sú nohy. Musia byť štíhle minimálne v členkoch, inak to nevyzerá dobre. Pre ženy so zdrvotnými problémami, s opuchnutými nohami budú asi najlepšou voľbou lodičky s nízkym a širokým podpätkom, ktoré sú vpredu vykrojené. Našťastie, sú opäť v móde.
      Čo sa týka "extravagancie" na dedidnách a malých mestách... Stačí jedna odvážna žena a po chvíli sa ich hneď vyrojí niekoľko.

      Odstrániť
  2. jaaj, úplet a M&S - mám dosť zlé skúsenosti. Mala som niekoľko svetrov, myslím, že cena okolo 50€ nie je malá. A vždy sa urobila dierka. Vyreklamovali, len teda, v jednom prípade som mala nejaký zmätok s lístkom, tak to nešlo. Tak už si kúpu úpletu sakra rozmyslím.
    Po pravde, reklamovala som aj sveter z toho ďalšieho spomínaného obchodu. A španelský - to malo diery rovno v obchode - zjevne som to nepochopila.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Či to nie je tým, že sa na Slovensko posiela odpad. A že v skladoch narábajú so šatstvom ozaj nešetrne. Tie diery rovno na vešiaku som tiež videla, skutočne nepochopiteľné. Diera na každom úplete vznikne veľmi ľahko, ale že to zavesia, to nechápem. V materských krajin8ch to bude asi o inom, keď kráľovná Letizia nosí Zaru a vojvodkyňa Kate zase M&S...no jasné, že tým hlavne podporujú domáce značky. Aj tak mám podozrenie, že tam deravý tovar na štendroch nevisí...

      Odstrániť
  3. Šaty sú s teniskami super, ale vziať si k ním pohodlné topánky na nízkom podpatku a už to bude babkovský model. Po 50-tke mám 2 kategorie do ktorých sa nechcem zaradiť. Nazývam ich kurvia a babkovská a všetky moje nákupy prejdú týmto filtrom. Chcela by som vedieť čo je pre vás babkovské. Janina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tak, práve tie tenisky posielajú celý outfit iným smerom. Vaša otázka je veľmi ťažká, ale pokúsim sa na ňu odpovedať. Babkovské je všetko, čo sa urputne drží zažitých predstáv o obliekaní sa v zrelom veku a v jednom outfite sa použije všetko naraz - tmavé alebo naopak svetlé nezáživné farby, neforemné strihy a hlavne nemožné topánky. Chcem tým povedať, že ak sa zvolia neutrálne farby, musí byť šik strih a topánky (napríklad ten VB outfit). Viem si však predstaviť aj nosenie neforemných aj keď kvalitných ortopedických topánok, pokiaľ sa zrak odvedie na nejaký farebný a strihovo moderný vršok oblečenia. No a lodičky na nízkom podpätku... sú momentálne veľmi moderné, len to chce siahnuť po tých ozaj drahších značkách, kde vidno, že je to vyššia trieda. Nie každá si to môžeme dovoliť. Jedny topánky na takom nízkom podpätku mám a ako ideálny outfit si ku nim v hlave premietam Twiggy a šesťdesiate roky. Vtedy sa také topánky nosili ku minisukniam. Na svoj vek to vidím takto: babkovské topánky, nepriehľadné pančuchy, minisukňa tak max na dlaň nad kolená a niečo veľmi zaujímavé hore. Obtiahnutý pulóvrik to už nebude :D Jo - a šatku! Maličkú šatku okolo krku, sú späť. Zamotala som sa... je to ozaj veľmi rozsiahla téma. Na článok, ach jaj! Krátko a dobre - aspoň jeden prvok outfitu by mal byť z tej mladej módy.

      Odstrániť
    2. Jé to sa vám podarilo, definovala ste to presne. Ďakujem za odpoveď. Pozerám na tie fotografie ako dlhé šaty predlžia siluetu a netreba ani vysokých topánok. Pozn. musia byť úzké Janina

      Odstrániť
  4. Taky si myslím, že boty změní celý dojem toho, co si oblekneme. Pozoruji to i na sobě. Stačí když si v leťe obuji místo sportovních sandálů žabky a je to uplně o něčem jinem. Začnu se i jinak pohybovat, jinak se cítim. A dokonce je i rozhodující jaký styl sandálu si obuji. V zimě zase u kozaček záleží na podrážce, ikdyž mám dvoje na rovne podrážce, v jedněch se cítím šmrncovně a v druhých babkovsky.Ten druhý styl, o kterem píšete, s tím asi problem nemám. Ani v mládí jsem nechodila nijak vyzívavě oblíkaná, v te době se to ani nevyžadovalo, tak jako dnes, takže teď už asi nezačnu:-))Mám od mládí ráda něco odlišneho rebelskeho na sobě, ale snad je to ještě v normě

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru tak, topánkami sa dá veľa pokaziť a naopak - všetko vylepšiť :D

      Odstrániť
  5. No, tak ja s teniskami k elegatnejším outfitom nemám žiaden problém. Od jara pre mňa favoritom sú conversky. Teraz práve mám čierne a tie k čiernemu nohavicovému kostýmu a hodvábnej blúzke vyzerajú famózne. Trochu odľahčujú eleganciu, ktorá pridáva na rokoch a môžem povedať, že takéto zladenie vzbudzuje záujem. V pláne mám na leto si zaobstarať aj čisto biele conversky ku kvetinkovaným ľahkým letným šatám a tie pokojne môžu byť s ramienkami a s tričkom pod šatami. Ten look milujem a to mám tiež 50+. A ja Vám tie tenisky so šatami veľmi schvaľujem. Je to šik a pohodlné zároveň.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vy ste môj človek! Conversky sú ikonická značka. Budete asi iný osobnostný typ ako ja, lebo mne kvetinky nepristanú. To je ale jedno, poznám tú kombináciu a je famózna! A tiež mám zálusk na nejaké tie biele plátenky...
      Ku teniskám už len toľko. Tu sa nedá svietiť, ale mali by byť značkové. Tá obuv je v našom veku sama o sebe provokatívna a od Vietnamcov by to určite nebolo ono :D

      Odstrániť
    2. Ja som si vlani kúpila jedny farebné New Balance a obyčajné bielé plátěnky s hrubšou podrážkou od HM. Do toho makké anti-tlakové ponožky a s bielými džínami som v tom behala celé leto ako v papučkách. A moj muž hovoril, no vidíš a v obchode vyzerali obyčajne :D

      Odstrániť
    3. My dve ideme urobiť veľkú jarnú revolúciu za nosenie tenisiek po päťdesiatke :D :D :D

      Odstrániť
  6. Veľmi mladistvé. Páči sa mi to, až na tie tenisky... asi by boli lepšie tie vagabundkové :-) Ale keď nie sú....
    Katarína V.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. No práve... sama to cítim, že ku tomuto by mali byť tenisky mohutnejšie. Nie sú, budú :D Tieto mi zase idú ku vlasom.

      Odstrániť
  7. Dobrý večer.
    Trochu nuda, jako noční košile a župan. Libila by se me k šatům cerna, modra kožená bundička, tmavé tenisky (opravdu tenisky), vetsi kabelka, ale ne pletena.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Joj, aj mne by sa ľúbila dajaká kožená bundička. Ale ju nemám a takú kvalitnú, ktorá by sa mi ozaj páčila, ani tak skoro mať nebudem. Tak nič. Veď to píšem - už len to strašidlo vo vreci :D

      Odstrániť
  8. Mě se to nezdá nuda. Spíš v černe bundičce už potkáte kde koho. Naopak já cením nápaditost a odvahu přijít s něčím novým. Ne každemu sluší černá, ne každá chce být pořád za rebelku.Pokud se pujdu nekam projít, v klidu si sednout na zahrádku na kafe, nepotřebuji výrazne značkove oblečení. Ne taky každá na to máme, pořídit si jen značkove věci.Začala jsem taky často nosit šedou a zvýraznil se mi tím obličej, černá mi ho přebíjí. A asi je přece jen důležitější naše tvář, než naše oblečení.Už od dětství se rozlišujeme, co oblečeme a co ne a to nam zustává i v dospělosti a jsme prostě každá jiná a to je dobře. Byla by to na ulicích velká nuda. A bloky o módě by se mohly vlastně zrušit...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, práve... tiež si myslím, že šaty + bundička + tenisky je také blogerské klišé. Tiež sa mi to ale páči, je to dobrá kombinácia. Problém je inde. Nenosím bundičky a zriedkavo i saká. Mám postavu typické V, t.j. ramená širšie ako boky, čo tieto kusy iba zvýraznia. Radšej teda nosím svetríky, mäkké látky. Koženú bundičku by som naozaj chcela, ale musela by to byť tiež mäkkučká koža a také sú drahé ako sviňa.

      Odstrániť
  9. Mě se to nezdá nuda. Spíš v černe bundičce už potkáte kde koho. Naopak já cením nápaditost a odvahu přijít s něčím novým. Ne každemu sluší černá, ne každá chce být pořád za rebelku.Pokud se pujdu nekam projít, v klidu si sednout na zahrádku na kafe, nepotřebuji výrazne značkove oblečení. Ne taky každá na to máme, pořídit si jen značkove věci.Začala jsem taky často nosit šedou a zvýraznil se mi tím obličej, černá mi ho přebíjí. A asi je přece jen důležitější naše tvář, než naše oblečení.Už od dětství se rozlišujeme, co oblečeme a co ne a to nam zustává i v dospělosti a jsme prostě každá jiná a to je dobře. Byla by to na ulicích velká nuda. A bloky o módě by se mohly vlastně zrušit...

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Hm, Břevnov, krásné místo.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram