Riedke vlasy - prečo asi?


V komentároch som dostala impulz na napísanie článku o probléme, ktorý trápi po prechode väčšinu z nás. Náhle zhoršenie kvality vlasov v menopauze. Nie som nijakou výnimkou, napriek geneticky vyfasovaným ozaj hustým vlasom už to nie je to, čo bývalo. Stenčujú sa, sú extrémne suché, lámu sa a vypadávajú. Poznáte to...




Ak ste skúsili všetky možné šampóny, zábaly, olivový olej, ste inak zdravé a kvalita sa aj tak nezlepšila, ide o hormonálnu záležitosť. Pre mňa osobne sú dobrým príkladom moje tri pôrody, keď som sa zakaždým musela dať ostrihať. Tentokrát je ten hormonálny výkyv nie tak dramatický, je nenápadný, ten stav zhoršovania kvality je, žiaľ, už neodvratný. Postupne plešivieme ako chlapi.

Ako si zachrániť vlasy?


Ak máte od narodenia vlasy riedke a jemné, zrejme im už nepomôže nič, genetika nepustí. Pri ozaj rapídnom vypadávaní vlasov sa treba obrátiť na lekárov, môže ísť o nejaký zdravotný problém.

Pokiaľ ste mali vlasy doteraz kvalitné a problémy s nimi nastali len v dôsledku hormonálnych zmien, je tu niekoľko možností. Tu je výsledok môjho bádania:

1. Kontrola stravy s dôrazom na vyšší prísun proteínov, rastlinných olejov a vitamínu C
ryby /najmä losos/, fazuľa, zelenina /najmä listová/ a ovocie, chudé tmavé mäso, vajcia...

2. Výživové doplnky, najmä vitamíny rady B /B-komplex/, selén, zinok /z lekárne, ale aj napr. orechy, semiačka/ a tiež kremík. Ten kúpite v homeopatickej lekárni /Silicea D6 /.

Na základe dobrej rady v komentári od čitateľky Janiny dokladám výživové doplnky z lekárne:

Methionin je nejméně zastoupená aminokyselina a jeho nedostatkem klesá nutriční hodnota mnoha rostlinných bílkovin. Methionin je výchozí aminokyselina, která zahajuje biosyntézu cysteinu, kreatinu a karnitinu ("spalovač tuků"), zvyšuje hladinu glutathionu. Napomáhá tak fyziologickému využití tuku. Snižuje hladinu cholesterolu zvýšením tvorby lecithinu v játrech.
Methionin má antioxidační aktivitu, inaktivuje volné radikály. Methionin je přirozená chelatační látka pro těžké kovy a pomáhá detoxikovat organismus od těžkých kovů. Má vliv na vlasové folikuly a chrání před lámavostí vlasů. Redukce nadváhy, ochrana jater a ledvin, zlepšení výživy vlasů, nehtů a pokožky. Podpora regenerace po sportovním výkonu. Zlepšení hustoty a kvality vlasů. Dietní zdroj síry.
Napomáhá:
- detoxikovat organismus od těžkých kovů
- snižovat hladinu cholesterolu v krvi
- chránit játra a ledviny
- redukovat nadváhu
- zlepšovat výživu vlasů, nehtů a pokožky

Biosil

Biotin přispívá k udržení normálního stavu vlasů, pokožky a sliznic.
Zinek přispívá k udržení normálního stavu nehtů, vlasů a pokožky. Dále se zinek podílí na procesu dělení buněk, přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem a k udržení normální funkce imunitního systému.
Kyselina pantothenová (ve formě pantothenátu vápenatého) přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání.
 

3. Prípravky priamo na vlasy, napr.:

Alterna CAVIAR Clinical Daily Detoxifying Shampoo, šampón pre krehké a oslabené vlasy /na obrázku celkom hore/
Davines NATURALTECH Energizing Superactive Serum, koncentrované sérum proti hormonálnej strate vlasov
Brazil Keratin Regulate Anti Hair-Loss Lotion, sérum s keratínom proti vypadávaniu vlasov
Brazil Keratin Ayurvedic Eclipta Alba Treatment, sérum pre poškodené vlasy so sklonom ku vypadávaniu



Pri preskúmaní zloženia tohto nie najlacnejšieho séra som zistila, že hlavnými zložkami stimulujúcimi rast vlasov sú zázvor, škorica a káva, a tak som sa vychytila pohľadať i nejaké tie babské recepty a veruže sú!

 

Kávová maska na vlasy


Uvarte si silnú zalievanú kávu. Vodu zlejte a zmiešajte s vaječným žĺtkom a trochou kyslej smotany. Naneste na vlhké vlasy, zabaľte do igelitu, omotajte uterákom a nechajte pôsobiť najmenej hodinu. Potom vlasy umyte jemným šampónom, opláchnite vodou s lyžicou octu a voľne usušte. Budú nádherne lesklé, voňavé a žiarivé. Pozor, káva farbí, takže táto maska je len pre tmavé vlasy.

 

Zázvorová maska na vlasy


3-4 cm čerstvého koreňa zázvoru /ďumbiera/
1 PL medu
1 PL olivového oleja

Zázvor nastrúhame a zmiešame s medom a olejom na kašičku. Dávame na vlhké vlasy a necháme pôsobiť aspoň 40 minút. Opakujeme 1x do týždňa. Vlasy vraj budú hebké a rýchlejšie porastú.

 

Škoricová maska na vlasy


4 PL olivového oleja
1 PL mletej škorice
2 PL medu

V hrnici zohrejeme olej a pridáme škoricu a med. Necháme vychladnúť. Zmes následne nanesieme na vlasovú pokožku a jemne vmasírujeme. Necháme pôsobiť 10-15 minút. Počas kúry môžeme cítiť jemné brnenie. Masku poriadne opláchneme a vlasy umyjeme šampónom.

séra s keratínom proti vypadávaniu vlasov, U Vlásku.cz

Vyživujúci a objem dodávajúci zábal na vlasy s Aloe Vera

 

2 PL Aloe Vera gélu
2 PL olivového oleja
1 ČL medu
30 ml teplej vody

Aloe vera obsahuje zinok, antioxidačné vitamíny A, E a C, aminokyseliny, a esenciálne mastné kyseliny. Všetky ingrediencie zmiešajte v miske a naneste na vlasovú pokožku. Zmes potom opatrne rozčešte na celé vlasy. Nechajte pôsobiť 30 min., opláchnite a umyte šampónom

 

Žihľavový zábal na vlasy


4 hrste sušenej žihľavy
0,5 l vody
2 žĺtky

Sušenú žihľavu zalejte vriacou vodou a nechajte ju lúhovať 18 – 20 minút. Potom do teplej tekutiny zamiešajte 2 žĺtky a týmto si umyté vlasy polejte (aplikujte) a nechajte pôsobiť 15 – 20 minút. Potom tento zábal umyte teplou vodou a prirodzene nechajte vlasy vyschnúť (nepoužijte fén).

Ako prekryť riedke vlasy?


Také ľahké, že pekným klobúkom, viete aj bezo mňa. Tak po prvé - klobúk sa v našich končinách nosí ozaj výnimočne a je to pokrývka hlavy, ktorá sa pri vstupe do miestnosti, napríklad na pracovisko, dáva dole. A vlasy po jej zložení vyzerajú ešte žalostnejšie.

Premýšľala som, čo by som tak v prípade už ozaj riedkych vlasov nosila ja a čo by mohlo byť aj prípadným osobným štýlotvorným prvkom. A pár vecí som veru vyhútala a našla pre vás i príklady.

1. Parochňa vo farbe i strihu vlastných vlasov pre výnimočné príležitosti alebo blbé dni. Verte mi, väčšina ľudí si to vôbec nevšimne. Na titulnom obrázku celkom hore je Doris Roberts v rovnakom sáčku. Raz s vlastnými vlasmi a po druhý raz s parochňou.

Raz som si parochňu kúpila. Krátky strih ale farba presná ako moja. Vlastný muž sa zľakol, že som sa dala ostrihať. Na fígeľ neprišiel ani po niekolkých hodinách.

2. Veľkým trendom, ktorý zažíva svoj návrat je turban, presnejšie šatka, uviazaná ako turban. Toto by mohla byť voľba pre prekrytie riedkych vlasov i na leto. Oveľa civilnejším a nositeľneším je spôsob uviazania šatky ako čelenky. Na tom poslednom obrázku je to veľmi šik a neformálna úprava hlavy.


3. Baretka je pokrývka, ktorú si človek v zime môže na hlave ponechať ako súčasť outfitu. Je výnimočná, nie je až tak okázalá ako klobúk.

Moja mama baretky nosila s veľkou obľubou. Mala už ozaj riedke vlasy a založenie baretky bola najrýchlejšia úprava. Baretky nosí z frajeriny aj moja staršia dcéra, neskutočne jej pristanú. Je podobný typ ako Chantal. Baretky po babičke si samozrejme všetky zobrala a vraj jej teraz závidí celá Praha, odkiaľ má tie krásne kúsky z pravej vlny.

Baretka, žiaľ, nepristane každému. A treba si ju vedieť aj správne nasadiť, inak je z toho ozaj babičkovský šunt. Komu však pristane a vie ju nosiť, tomu zabezpečí nefalšovaný francúzsky šik.

V ponuke nášho výrobcu TONAK som našla jednoduché vlnené baretky až v dvanástich farbách. Cena 295,- kačiek. To by šlo.

Najznámejšie nositeľky baretiek: Diane Keaton a Chantal Poullain

Čo robím pre svoje vlasy ja?


Veľa toho nerobím a asi je dôležité práve to, čo nerobím. Najmenej´tridsať rokov nepoužívam nijaký lak na vlasy, ani tužidlá. Nenamáham ich horúcim fénom, rýchlo presuším v oblasti ofiny, aby sa vlasy zdvihli a inak ich nechám uschnúť samé.

Nikdy ich neumývam v horúcej vode a zásadne ich oplachujem vlažnou až studenou vodou. Vždy po umytí použijem kondicionér, občas pred umytím doprajem končekom zábal z kokosového oleja.

Čo sa výživy týka, ten B-komplex jem, raz do roka si dávam kúru a to som doteraz netušila, že má vplyv i na vlasy. A veľmi často /aspoň raz týždenne/ chrúmem orechy a kadejaké semiačka, najmä slnečnicové, mám na ne jednoducho chuť. A som proteínový fanatik, t.j. mäsožravec. Možno to má vplyv, neviem. Možno je to ozaj len genetika a skutočnosť, že do menopauzy som vstúpila neskoro, 53-ročná. Že to ešte len príde... V každom prípade už NIKDY neurobím takú somarinu, akú vidíte na poslednej fotke. Už nikdy si vlasy nevyžehlím!

Moje vlasy v roku 2005, 2015 a vyžehlené v roku 2016


Pomohol vám článok nejako? Ak máte nejaké ďalšie dobré babské recepty, prípadne osvedčené kozmetické preparáty, potešíte ma nimi v komentároch. Určite nimi potešíte ostatné čitateľky, ktoré hlásia, že už majú s rednutím vlasov vážny problém.

Nabudúce chystám frizúry pre ženy po päťdesiatke...
Súvisiaci článok: Dobré účesy pre zrelé ženy

Obrázky: Advanced Style, Pinterest, U Vlasku.cz




Baba Slováková

9 komentárov:

  1. Mám totožný problém - genetika :-( Ja si robievam zábal: 1 žĺtok 1 PL olivový olej (môže byť aj mandľový) 1 PL šampónu - vymiešať a naniesť na vlasy, prekryť igelitovou čiapkou a nechať pôsobiť aspoň 1 hodku. Umyť bežným šetrným spôsobom. Do stravy zaraďujem potencované minerály zinok, selén v podobe bunkových solí (soli Dr. Schusslera)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobré rady.:) Mne pomáha oplachovanie vlasov z výluhu z bazalky. Raz som to niekde na nete našla a bol to dobrý typ

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak už aj Helen Mirren riednu vlasy? Ale ona už má cez 70. Šátku z posledného obrázku som si skusila uviazať a dosť som sa zapotila. Musí byť jemná a dlhá. Mne vlasy zvlášť nepadajá ale slabnú. Asi pred dvomi rokmi som si nechala urobiť vitamínovú anazýlu a pod normou som mala iba B12 a to jem každý deň maso. Takže občas ho doplňujem a tiež na radu dcery ktorá študovala farmaciu raz ročne vyberiem Biosil alebo Methionin. Pamatám si že kedysi aj v kadernictve používali ako tužidlo pivo. To obsahuje B vitamíny a žiadnu chémiu, tak kto má hodne slabé vlasy može skusiť uškodiť to nemože. Janina

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ďakujem za dobré rady, vygooglila som si najmä Biosil a Methionin a doložila do článku.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Po delší době opět nemohu jinak než chválit inspirující články, komentáře, rady. Moc se těším na další. K těm řídnoucím vlasům. Již jsem se zařadila do 60+, s vlasy zápolím celý život. Naštěstí žádné velké řídnutí vlasů v pozdějším věku, ale vždy byly a jsou velmi jemné. Je velmi náročné najít kadeřnici, která umí dobře ostříhat. A tak se těším na inspiraci účesů pro 50+. A k těm radám o péči se přimlouvám za žloutek, olivový olej a Biosil.
    Přeji pěkné dny, Zita.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý večer, pani Zita. Ten Biosil sa v komentároch opkuje už druhýkrát, to musím teda vyskúšať i ja! Všetko dobré, Baba

      Odstrániť
  6. Ještě jednou k vlasům a účesům. Stále se těším na vaši poslední větu v článku kde slibujete účesy pro ženy po 50+. Jsem objednaná na konec února, že se pokusím o změnu účesu. Nemám tak úžasné vlasy jako vy, naopak a tak každou změnu hodně zvažuji a váhám. Sama hledám a také doufám, že mně kadeřnice poradí. Ale čím jsem starší, tím jsem váhavější. Dříve to byl nápad-skutek. Dnes se ze mě stává váhavý střelec. Tak se těším na inspiraci od vás.
    Hezké sluníčkové dny, Zita.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jéjda, až teraz som objavila tento komentár! Článok o účesoch pre zrelé ženy je už dávno napísaný, teraz som vložila i odkaz naň pod článok. Srdečne zdravím, Baba

      Odstrániť
  7. dobrý
    me jemne vlasy trapily cely zivot
    a tu http://www.esmina.cz/slabe-vlasy-chyba-je-v-peci-o-pokozku-hlavy/ jsem narazila na par tipu
    a fakt staci jen spravna pece

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram