Vianočný bojkot


Pokiaľ visíte na sociálnych sieťach ako celá moja família, museli ste ju zaregistrovať.  Tú učinenú vianočnú hystériu. Začalo to zdieľaním adventných vencov a hromady napečených vianočných koláčov. Prípravy na sviatky vrcholili zdobením stromčekov a ich následným zavesením na Facebook. Na Štedrý večer už nastupovali fotky vyšperkovaných slávnostných stolov a štósov úhľadne zabalených škatúľ. Dokonalý prehľad, kto má aké Vianoce.
"Už som lajkla stopäťdesiaty piaty rozsvietený stromček!" - vzdychla si moja najstaršia.
"To musíme odfotiť aj ten náš???" - s obavou v hlase hlesla mladšia, neodtrhnúc pritom zrak od i-phonu a bez prestania odpisujúc na záplavu vianočných vinšov.
"Zabudni! Mám sto chutí napísať, že naše Vianoce sú nijaké!"





Ale no tak... Vianoce sme nezrušili. Tiež sa pieklo a zdobilo a i inak prípravne šalelo. Len sme zrušili tú darčekovú nepríčetnosť. Celá široká rodina sa dohodla, že s výnimkou tých najmenších sa na vianočné darčeky tohto roku vykašleme a nijako nepodporíme ten komerčný trend, ktorý ovládol pôvodné veľmi duchovné sviatky.


"Tak - a teraz si zase raz nacvičíme koledu!" - oznámila som svojim trom dospelým ratolestiam, keď sme sa po štedrovečernej večeri blížili ku bratovmu domu. Každý rok sa takto všetci stretávame. Televízor vypnutý, rozprávame sa, popíjame, spievame.
Deti ako každý rok koledu ofrflali, ale dali sme ju. Najprv pekne pod oknom, potom ešte raz vo vchodových dverách. Narodil sa Kristus Pán...

"Hezky jste zpívali, vyzpívali jste si dárečky!" - vitala nás vysmiata bratova žena.

DÁREČKY???
Ľudia, zrada! Veď sme sa dohodli, že nič a my veru aj nič nemáme.
Vraj keď nechceme, máme nechať tak. Ibaže ona ich osobne pre nás napiekla! V keramickej peci.


Švagrová priniesla škatuľu s keramickým šperkami a... nastala ruvačka. Lačnota po ligotavých doplnkoch zvíťazila, duchovno-neduchovno.
Ukoristila som si náhrdelník i s náramkom. Švagrinká bola načisto happy, potuteľne sa usmievala. Už keď to robila, dúfala, že presne po tomto ja chňapnem.

Doma sme hneď na druhý deň všetko odfotili, zvyšok predstavím nabudúce. Teraz najprv môj úlovok s krásnou bronzovou glazúrou.  
Veselé Vianoce!


Súvisiaci článok:
Ako nám Tünde na Vianoce darčeky napiekla




Outfit:
Jeans: Zara
Pulóver: Mustang
Náhrdelník a náramok: Keramický ateliér Rakytka

Baba Slováková

17 komentárov:

  1. Pięknie wyglądasz w takich stonowanych kolorach. Extra pulower i spodnie. Bardzo elegancko. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2017 Pozdrawiam!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý den,opravdu vám to velmi sluší :-)Máte velmi krásné vlasy,což je myslím důležitá výhoda.Já bojuji s řídnutím a strašnou kvalitou,což je na psychiku jed,nedokážu myslet na nic jiného.Také ještě dost tápu v přerodu z diblíka na dámu,potřebovala bych ten šatník nějak upravit

      Odstrániť
    2. Dziękuję piękne, Magdalena! Tiež pozdravujem a všetko dobré v novom roku 2017!

      Odstrániť
  2. Jééé brala by som takú švagrovú. A opať vám to pristane. Všetko najlepšie v novom roku. Janina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi pekne ďakujem za kompliment a tiež želám všetko dobré v novom roku 2017!
      O švagrinej ešte bude reč...
      Baba

      Odstrániť
    2. Moc pěkné, jako vždy Vám to velmi sluší, o tom není pochyb. Zaujal mě komentář (Anonymní) o vlasech, mám totiž úplně stejný problém. A také mě to nesmírně ničí. Stejně tak mám problém se stylem - vždy jsem preferovala eleganci, minimalismus, ale začíná mě přesně tento styl enormně postrašovat, nejspíš dělám něco špatně :-( Babo, poraďte, jak na to?

      Odstrániť
    3. No to se povedlo - má tam být postaršovat, se strašením to tak zlé snad zatím není...

      Odstrániť
    4. Milá Kaili, toto obdobie medzi päťdesiatkou a šesťdesiatkou mi pripomína zúfalé roky v puberte /ani dieťa, ani žena/. U nás je to "ani mladá, ani starena". Neviem, ako by som Vám konkrétne poradila, musela by som Vás vidieť. Ja osobne som začala mixovať štýl mladých ľudí /najmä obtiahnuté džínsy a tenisky/ so štýlom elegantným. Áno, tiež som to spozorovala, že vo vyložene elegantnom oblečení vyzerám staršie. Kedysi by som bez lodičiek na ulicu nevyliezla. Ďalší príklad - do elegantného saka radšej volím kvalitné tričko než elegantnú blúzku. No a potom je to o farbách. Akokoľvek čiernu milujem, nahrádzam ju postupne sivou a tmavomodrou. A keď kukám na vlastné fotky, asi by som mala ozaj od rána do večera a ešte aj po celý rok chodiť v krémovobielej. Tá mi hneď uberie niekoľko rokov :D
      O vlasoch píšem v komentári nižšie...

      Odstrániť
    5. P.S. Dala som na facebookovú stránku Babie letá príklad bežného oblečenia práve Helen Mirren. "Papučové" baleríny, voľné zužujúce sa nohavice. Tričko s potlačou je fór a odkaz na jej film The Queen. No a ku tomu všetkému má veľmi elegantné, pravdepodobne vlnené sako. S bundičkou by to už bolo "cez čiaru". Zdieľam článok na FB, lebo na fotky sa vzťahujú autorské práva. No a všimnite si tú paniu za Helen v čiernom...
      https://www.facebook.com/Babie-let%C3%A1-50-262963223842852/

      Odstrániť
    6. Děkuji za odpověď a mám radost, že se naše názory shodují. Mám přesně ten samý pocit, že musím odlehčit styl, halenky už téměř nenosím, ale jsem typ, kterému najednou nesluší ani ta saka... Dobrá rada s černou, kterou zatím nosím velmi ráda, také se mi do toho ale míchají jiné barvy, Vámi zmiňované tmavě modrou a antracitovou mám v oblibě i v kombinaci s vínovou. No a světlé barvy miluju, i když si je nechávám hlavně na teplé období. Mám velikost 38-40, 166 cm, takže postava zcela průměrná, zatím souměrná, vlasy musím mít velmi krátké při jejich strašné kvalitě. Donedávna to fungovalo - jednoduché černé oblečení, výrazný solitér ať už hodinky, náramek, náhrdelník... krátký sestřih a přiměřené líčení. Mělo to šmrnc. Je mi 56 a najednou to není ono :-(

      Odstrániť
  3. Téma "rednúce vlasy". Ja mám šťastie, že som mala v mladosti vlasy veľmi husté. Tiež mi už začali poriadne rednúť, nie je to už ani náhodou to, čo bývalo. Tu nepomôže nijaká rada, testosterón začína u nás prevažovať a pomaly plešivieme ako chlapi. Skúsila som posledne výživný zábal z heny, deň boli "ako za mlada", ale na druhý deň už nič.
    Pozrite si fotografie napr. Helen Mirren z posledných rokov. Ale podrobne všetky, nielen tie z červeného koberca. Ako dnes vyzerá v civile. Má zúfalo riedke vlasy! Ale zároveň predvádza niekoľko šik vlasových strihov, ktoré by pre ženy už s ozaj slabými vlasmi mohli byť inšpiráciou. Hm... dobrá téma aj na celý článok.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Článek by byl fajn, určitě by zaujal nejen mě. Na Helen Mirren jsem se podívala a musím říct, že mít takové vlasy jako ona, nestěžovala bych si. Bohužel moje jsou ještě horší. V mládí jsem měla velkou hřívu, máma tomu říkala hřebíky a byl problém to učesat. Silné vlasy ovšem zřídly, zjemnily, nad čelem skoro zmizely a bojím se, že to bude ještě horší. Při vyzkoušení pěkné paruky polodlouhého střihu mi rázem pěkných pár let ubylo, ale nosit paruku...

      Odstrániť
    2. S tou parochňou by to nemuselo byť také hrozné. Ja som si v štyridsiatke jednu kúpila. Vtedy len tak z plezíru. Vždy som mávala polodlhé vlasy, kúpila som si krátku. Chcela som vyskúšať inú farbu, nič mi ale nepristalo, aspoň to bol dobrý farebný test. Odišla som s parochňou presne vo farbe mojich vlasov, vtedy ani môj vlastný muž nespoznal, že mám parochňu, bol šokovaný, že som sa dala ostrihať. Dnešné parochne sú mimoriadne kvalitné, vzdušné, ale aj poriadne drahé... Možno by to chcelo parochňu približne podobnú Vášmu účesu - na mimoriadne príležitosti, to by nemusel nikto ani zaregistrovať.
      Mám však aj lacnejšiu radu. Po päťdesiatke som začala nosiť slnečné okuliare. Mám už úctyhodnú zbierku a kupujem ich v droérii, na nejaké drahé značky nemám prachy. Vyberám si nie príliš tmavé sklá a často aj dosť extravagantné tvary. Zakryjú vrásky okolo očí, môžem dať ku tomu výraznejší rúž... a pritiahnu pozornosť.
      No a ešte vždy sú tu pokrývky hlavy, z ktorých sa dá vytvoriť vlastný poznávací znak. Na bežné nosenie napr. bekovky alebo malé klobúčiky pánskeho strihu. Toto sa dá na rozdiel od veľkých elegantných klobúkov nosiť denne. Prípadne hodvábna šatka na hlave v štýle 50/60-tych rokov + okuliare. Niekedy vlastný nedostatok človeka prinúti nájsť pre seba niečo neobvyklé... a vytvoriť z toho vlastný štýl. Vyskúšajte!

      Odstrániť
    3. Děkuji za dobré rady, sluneční brýle používám podobným způsobem, stačí k nim ladící nehty a rtěnka a hned je to letní oživení vzhledu. V zimě jsem začala nosit čepici, i když mi pokrývky hlavy nesluší, nebo aspoň kapuci s kožešinkou. Klobouky, šátky - myslím, že mi nesluší, ale zkusím to, i tohle se s věkem mění. O paruce ve vzhledu mého účesu uvažuju už nějaký čas, ale zatím jsem takovou, která by mi vyhovovala, nenašla. Bylo by to opravdu jen příležitostně, denní nošení by myslím zničilo i ty poslední zbytky mých vlasů :-(. Děkuju za podnětné rady a těším se na Vaše další krásné inspirativní fotky i skvělé povídání.

      Odstrániť
  4. Dobrý večer, opožděně všechno nejlepší do nového roku 😃

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dobrý večer, opožděně všechno nejlepší do nového roku 😃

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram