Čo sa nosí v zime 2016/17? Klasické vzory

Vľavo a vpravo hore Calvin Klein, Gabriela Hearst, Carolina Herrera

Moja babička by mala isto radosť. Bola krajčírkou a dokonale ovládala názvy všetkých látok a rozoznávala ich aj podľa vzorov.

Do módy sa vrátili klasické vzory, predovšetkým kockované zimné látky, kohútia stopa a rybia kosť. Často v pôvodnej podobe a ešte častejšie v nadsázke, zväčšené, rôznofarebné alebo i navzájom skombinované. Predstavím vám aspoň tri z mnohých nesmrteľných vzorov.




1. Glenček


- kockovaná vlnená látka, na ktorej je vzor vytvorený kombináciou prúžkov alebo malých kociek bielej s inou farbou.

Označenie glencheck (nebo glen plaid) je skratka z: glen (Glenurquhart plaid podľa škótskeho údolia Glen Urquhart, kde sa kockované tkaniny tohto druhu nosili už okolo roku 1800, pod týmto menom len od roku 1926) a check (= kockovaný vzor). V Anglicku se mu hovorí  Prince of Wales, vo Francúzsku Prince de Galles a moja babička ho volala Esterházy. Tento názov sa používa v krajinách bývalého Rakúsko-Uhorska.



2. Kohútia stopa a pepito


Pepito je tkanina so striedavo svetlými a tmavými farebnými efektmi - štvorcami, ktoré sú v tvare drobných alebo väčších geometrických vzorov.
Pri pohľade zblízka tvoria akýsi vzor kohútej stopy. Skutočná kohútia stopa je podobý vzor, štvorce sú však otočené o 45 stupňov  (angl. Houndstooth). Tieto dva vzory sú si tak podobné, že si ich ľudia často mýlia.

Pepito
Kohútia stopa

Veľkosť stopy je daná striedavou väzbou. Oba vzory sa vyrábajú väčšinou z vlnených alebo bavlnených priadzí, v poslednom čase však i z umelých vlákien.
Kohútia stopa pochádza z päťdesiatych rokov a je stále obľúbená. Ak túžite po retro-modernom vzhľade, je tým pravým orechovým.

Kohútej stope i pepitu musím vzdať poklonu, pretože ako jedny z mála vzorov sa udržali v popredí záujmu od čias, kedy sa po prvýkrát objavili. Vďaka svojej geniálnej nadčasovosti a jednoduchosti boli predstavené aj v roku 2016 v mnohých zimných kolekciách renomovaných značiek - predovšetkým v tzv. makro vyhotovení.

Michael Kors, Salvatore Ferragamo, Dolce & Gabbana, kolekcie jeseň/zima 2016/17

Obria kohútia stopa na kabátiku a na šále - Zara, kostýmik z klasického drobného pepita - Mango


3. Rybia kosť


Vzor s lomeným riadkovaním vytvorený lomenou krepovou väzbou patrí k tým najčastejšie používaným pri výrobe bavlnených a vlnených tkanín a používa sa najmä na plášte, saká, obleky ale i na dámske kostýmy.

V ľudovom prostredí je u nás známy pod názvom navracaný drelich (Šariš, Zemplín) a šili sa z neho letné mužské nohavce a tzv. drilišanky, krátke huňky - kabátiky zdobené bohatou výzdobou - šujtášom.

 Marc Jacobs, DKNY, Prada, kolekcie pre zimu 2015
Oversize kabát Zara, šál/pléd Dolce & Gabbana, taška a topánky Chanel

Takže takto... dnešná, už kultová rybia kosť, ktorá naozaj začínala ako ľudová krepová tkanina nesúca cik-cakový vzor, prešla časom do podoby typickej pánskej tvídovej látky. Tento vzor si obľúbila najmä Coco Chanel, ktorá sa pánskym štýlom inšpirovala často. Jednoduchý a zároveň atraktívny vzor dokonca prešiel do prešívania Chanel kabeliek. A tu je ešte príklad z vlaňajšej kolekcie. Chanel rybiu kosť miluje!

Chanel, Fall/Winter 2015

Kocka, kocka, samá kocka!

Nosia sa úplne všetky možné kockované vzory, skvelá Burrbery kocka, tartan, no od výmyslu sveta. Najmä na kabátoch!

Módne trendy pre jeseň/zimu 2016/17: vľavo, vpravo hore a dolu Calvin Klein, v strede Chanel
Prvý kabát - Zara, nasledujúce dva kabáty - Mango

Že som kockovaným vzorom načisto prepadla, už viete. Splašila som aj šaty s kohúťou stopou, ba i čosi kockované s rybiou kosťou. Jedným z horúcich trendov je totiž tzv. "Dandy Dames", štýl s mužskými prvkami, pre ktorý sú tieto vzory ako stvorené. Tak snáď niečo vyhútam. Klobúk už mám!


Obrázky: www.harpersbazaar.com, www.soletopia.com, howomen.com, Zara, Mango
Súvisiace články:
Čipka, tartan a kreatívny záchvat
Článok o ručne tkanom tvíde Harris Tweed na inom blogu: Vlnění


Baba Slováková

3 komentáre:

  1. Ako vždy od Vás - inšpirujúci článok, krásne vzory. Moje obľúbené, teším sa, že sú teraz hitom. Aj keď ja ich považujem za nadčasové.
    Zdraví sivet

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, tiež sa vytešujem, že sa táto klasika takto mohutne vrátila.
      Pekný deň, Baba

      Odstrániť
  2. Great rewiew - examples are wonderfull. I love each of them. In Poland are cold and snow weather now, so I must wear warm coat.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram