Obhajoba údajne sporného pôžitku

Fernando Botero: Dáma s cigaretou
V minulom smutno-smiešnom príbehu o kašlajúcom papagájovi som spomenula, že ma ako nenapraviteľnú fajčiarku prudko rozveselila a inšpirovala obhajoba všetkých nás hriešnikov, čo húlime sťa donskí kozáci. Autor, Jeho Veličenstvo, Kráľ Rukola mi v záchvate radodajnosti kývol na jeho zdieľanie, za čo pekne ďakujem. Uverejňujem ho teda ako pomyselnú bodku za svojim nepravidelým seriálom o mojich neúspešných pokusoch s tým seknúť. Tu je:



Dúfam, že konečne príde jar. Dúfam, že aj tohto roku prídu s ňou aj ježkovia. Rád sedávam ráno s čiernou kávou v zahrade a - a jedujem ich. Ale nie dlho. Potom sa im omluvím a presadnem ďalej.

Oni sú strašne alergickí, možno ani nie alergickí, proste to nemjú radi, neznášajú, cigaretový dym!

Ja, naopak, zase neznášam piť kávu (alebo aj pivo) bez cigarety. To je už nejaký rituál, zvyk, blbosť.

Než som prišiel k tomuto poznatku, trvalo to dosť dlho. Niečo niekde, neďaleko v kríku "pokašlávalo". Dlho som nevedel zdroj toho zvuku identifikovať. Až jedného rána vyšiel taký stredne veľký jež a vyčítavo sa mi zadíval do tváre, než zase komótne zmizol vo svojej skrýši.

Opakovalo sa to niekoľkokrát. Uvedomil som si, že možno som kedysi vedel počitať s integrálmi, že derivácie som tiež poznal, ale o ježkoch som nemal ani za máčny máčik poňatia. Jedného rána mi hovorí ten - medzitým už starý známy - jež, aby som sa predsa informoval v internete.

Tam so to našiel: Neznášajú cigaretový dym! Ako tí pobláznení ľudia, medzi nimi najnovšie moja dlhodobá manželka, ktorí dostanú aj na veternej špici Matterhornu alebo Jungfrau hysterický záchvat, keď si v ich blízkosti zapálim cigaretu. Roky nikoho ani len nenapadlo, vzrušovať sa kvôli šedomorým obláčkom, ktoré my fajčiari tak záľubne vypúšťame z našich pekných ústočiek.

Ľudia a ježkovia asi nevedia, čo je na tomto svete dobré. Nevedia nič o pôžitkoch. Niektorí idú tak ďaleko, že ich fóbiu zdôvodňujú starosťou o zdravie, taká blbosť, nie? Po roky sme fajčili a nikto nezomrel skôr, než mu bolo súdené. Iní poukazujú na ceny cigariet, koľko tak jeden vyplýtva, premrhá, doslova do luftu vypustí. Celé domy som už len ja osobne prefajčil, luxusné auta a podobné nepotrebné veci. Argumenty sa vždy nájdu, pre každú záležitosť, proti ktorej chceme niečo mať, ktorú chceme potierať, proti ktorej dokonca bojovať.

Títo samozvaní bojovníci, nazval by som ich skôr teroristi, ktorí terorizujú starých zaslúžilých fajčiarov kde len môžu, tí jednoducho nevedia žiť a nevedia, o čo ich abstinenciou, ba dokonca fundamentalizmom, prichádzajú. Taká prvá ranná cigareta, melodicky vyspevuje "halo, tu som, dobré ráno, ešte stále žiješ!", alebo tá iná, po súloži, zaliečavo sa prihovára: "konečne to máš za sebou, teraz si hlboko potiahni a uživaj kľud...". Alebo tá po výbornom jedle, k poháriku koňaku, prípadne ďalšej, nepočitanej kávičke! Si nervózny, ber ma medzi pery, všetko bude lepšie. Raduješ sa, zapáľ si. Čakáš a máš dlhú chvíľu, sem s doboru cigaretou. Čítaš výbornú knihu? Fajka, ak to nie je práve ten model nazývaný "čitateľská fajka" (áno aj také skutočne existujú, svetoznáma anglická firma Dunhill, preslávená svojimi fajkami má celú zbierku v sortimente), by mohla zavadzať, ale dobrá kubánska cigara a slasť z požívania dobrej literatúry sa umocní do nebies. Vidíš prekásne obrovskú ženu, ktorá svojimi objemami výnimočne nie je odporná - viď Boterovu sochu nižšie - strčíš cigaretu a obdivuješ, o to viac, že aj oná zobrazená dáma má jednu medzi jej prstíčkami, ste spiklenci. Alebo tie modelky na obrázku nižšie, zableskne sa ten pekný zadok, je to opäť hodné cigarety, utíši žiadostivosť, márnu, neuskutočniteľnú, ktorá sa nedá realizovať, pofajči si v kľude...

A práve v tejto súvislosti, príde jar, bude to nami lomcovať, miazga sa derie na svetlo, bude konzum cigariet stúpať. Dúfam, že páni ježkovia budú mať porozumenie...

Mierumilovne volám: "Záhuba protifajčiarskym teroristom, nech žije sloboda!"

(Celá protifajčiarska kampaň nech si s mojím odporúčaním dá do erbu ježka, ale mňa nech nechá fajčiť bez vyčitiek svedomie...Nikto sa nemusí po mne opičiť - viď poslednú fotografiu, ktorú zhotovil Dr Max. de Bile - , komu smrdia šaty po návšteve v bare, nech tam nechodí...)

Howgh.
Autor: King Rucola


Baba Slováková

6 komentárov:

  1. Moc Vám to sluší. Vyštafírovala jste se moc krásně. Pro mě opět inspirující. Máte moc hezké kousky v šatníku až Vám je někdy závidím. Ale opravdu to nemyslím zle. A s tím zrakem si už nelamte hlavu. Je nás móóó.........c! Zita

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pekný deň, pani Zita. Už som na to prišla, že tento komentár patrí ku inému článku :D Lebo najprv som si myslela, že máte na mysli, ako mi to moc sluší tuto s holým zadkom :D

      Odstrániť
  2. Dobrý den, chtěla jsem se omluvit hned jak jsem se dopustila omylu, ale, tak nějak se sešlo, že jsem zapomněla a už to bylo. Tak ještě dodatečně omluva za opravdu ne zrovna vhodný komentář. K tomu co správně patří Vám to opravdu sluší.Zita

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemusíte sa ospravedlňovať, ja som sa zasmiala :D
      Pekný deň, pani Zita, ďakujem Vám za priazeň.

      Odstrániť
  3. Som sa zasmial :D
    Starého psa novým kúskom nenaučíš.
    S pozdravom, nenapraviteľný fajčiar.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za komentár.
      Po toľkej oslave nášho neduhu idem s výčitkami svedomia rovno do sauny. Vyčistiť pajšle.

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram