Ako sa obliekajú političky? Južná Amerika

Cristina Fernández de Kirchner, prezidentka Argentíny a Dilma Rousseff, prezidentka Brazílie, photo by Dilma Rousseff, license (CC BY-SA 2.0)

 "Viem, že to bude pre mňa ťažšie, pretože som žena. Môžeme pracovať, byť profesionálkami alebo podnikateľkami, ale vždy to bude pre nás ťažšie".
Cristina Fernández de Kirchner, prezidentka Argentíny
V predchádzajúcich článkoch som už spomenula, prečo som si vybrala političky a ukážky ich štýlu obliekania. Sú to ženy, ktoré si vysoko vážim /vôbec neskúmajúc ich politické názory!/ najmä preto, že ich práca ani náhodou nie je ľahká a sú denno-denne na očiach verejnosti. Ich outfity sú vždy kontrolované, ohovárané a často kritizované. Mnohé sa nevyhli posmeškom, karikovaniu, to je cena za moc, ktorú doteraz mali v rukách výlučne muži.




Pri pátraní po vysokopostavených političkách som zostala naozaj prekvapená, koľko žien je v súčasnej dobe na tých úplne najvyšších politických postoch. Vo väčšine krajín po prvýkrát v histórii. Tak sa teraz pozrime na Južnú Ameriku.

Južná Amerika

 

Symbolom za práva žien sa v Južnej Amerike stala Eva Perón, ktorá je dodnes inšpiráciou pre milióny latinskoamerických žien. Napriek tomu, že na tomto kontinente je postavenie žien na otrasnej úrovni, mnohé sa dostali do špičkových funkcií - v 16-tich krajinách zastávali pozície viceprezidentiek alebo premiérok a v troch krajinách dokonca aj tú najvyššiu funkciu - prezidentskú. Veľký vplyv získavajú aj ženské hnutia, možno aj preto, že mnohých schopných mužov zahubili rôzne diktatúry, alebo sa stali obeťmi vojen, akou je napríklad drogová vojna v Mexiku. V neposlednom rade významnú úlohu zohralo v mnohých krajinách zakomponovanie kvót do volebných zákonov.


Dilma Rousseff (1947)


Dilma Vana Rousseff, brazílska ekonómka a politička, je prezidentkou Brazílie od januára 2011. Na čele Brazílie je prvou ženou. Meno Rousseff (Rusev) má po otcovi, ktorý bol bulharským prisťahovalcom.

Superprezidentka Dilma, ako ju označujú samotní Brazílčania /Brazília má 190 miliónov obyvateľov!/, ide príkladom ako žena i ako líder. Vplyv na zlepšenie situácie žien má podľa nej boj s chudobou, s korupciou a reforma zákonov. Kľúčom ale zostáva hospodársky rozvoj krajiny.

Dilma Rousseff, photo by Dilma Rousseff, license (CC BY-SA 2.0)
Dilma Rousseff, photo by Dilma Rousseff, license (CC BY-SA 2.0)

Bola i ministerkou energetiky i predsedníčkou vlády.  Za svoje priority určila podporu demokracie, slobodu tlače, náboženskú slobodu, reálnu rovnoprávnosť žien, udržanie inflácie pod kontrolou, zlepšenie verejných služieb a sprehľadnenie daňového systému.

Pani prezidentka Rousseff nosí s obľubou sukne a šaty tesne pod kolená a čipku, milé dámy, čipku!

 

Cristina Fernández de Kirchner (1953)

 

Cristina Fernández de Kirchner Elisabet, často označovaná i iniciálami CFK, je prvou ženou na poste prezidenta Argentíny.  Predchodcom v tomto úrade bol jej manžel, Néstor Kirchner Carlos /zomrel v roku 2010 na infarkt/, takže Cristina najprv vystupovala v úlohe prvej dámy.


Argentínska prezidentka búri emócie už od svojho zvolenia v roku 2007. Mnohým jej štýl obliekania i zapálené prejavy pripomínajú Evitu Perón, kritici v nej preto vidia populistku. Na svoj vek vyzerá pani prezidentka skutočne obdivuhodne a je si toho i vedomá. Pokojne nosí odvážnejšie modely, šaty i bez obligátnych sák, pestré farby, čipku a lesklé látky, sukne i tesne po kolená, rozviate naberané sukne s blúzkami a napokon aj hlbšie dekolty.
 
Cristina Fernández de Kirchner, President of Argentina in her role as Commander in Chief of the Armed Forces, photo, license (CC BY 2.0)
Cristina Fernández de Kirchner, photo by Ministério das Relações Exteriores, license (CC BY-ND 2.0)


 

Laura Chinchilla (1959)

 

Laura Chinchilla Miranda, bola v rokoch 2010-14 tiež ako historicky prvá žena prezidentkou Kostariky.

Ani politická dráha prezidentky Kostariky Laury Chinchilly nebola jednoduchá. Hneď po nástupe do funkcie riešila konflikt s Nikaraguou o sporné územia. Okrem upokojenia vzťahov so susednou krajinou sa usilovala bojovať proti rastúcemu regionálnemu moru - pašeráctvu drog a tiež proti neuspokojivej situácii žien.

Štýl obliekania tejto političky je v zásade jednoduchý, stavila na jednofarebné kostýmiky s úzkou sukňou tesne pod kolená. Materiálom však nechábajú pestré farby a často i lesk.

Laura Chinchilla Miranda /vľavo/, photo by ITU Pictures, license (CC BY 2.0)
Laura Chinchilla Miranda /vľavo/, photo by ITU Pictures, license (CC BY 2.0)



Súvisiace články:
Ako sa obliekajú političky? Ázia
Ako sa obliekajú političky. Európa



Baba Slováková

6 komentárov:

  1. dobrý článok, pekne napísaný:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem, dievčence :D
    Zaujímala ma táto téma. Pre rôzne polovičky politikov nie je až také umenie dobre vyzerať. Ale špičkové političiky musia tiež dobre vyzerať a najmä tvrdo makať.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Prvou prezidentkou Argentíny bola Isabel Martínez de Perón, vdova po Juanovi Perónovi od júna 1974 do marca 1976. Ako viceprezidentka sa stala automaticky po prezidentovej smrti jeho nástupcom.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hm, to som nevedela. Zdroj, z ktorého som čerpala, ju uvádzal ako prvú, ale pravdepodobne v kontexte, že ako prvá dostala úrad výhrou vo voľbách /dokonca dvakrát/ a "nededila" prezidentské kreslo.

      Odstrániť
    2. No, to ma ani neprekvapuje. Aj bývalú islandskú prezidentku Vigdís Finnbogadóttir často označujú ako prvú prezidentku na svete. Stačí vypustiť "demokraticky zvolená" a hneď je z toho úplne niečo iné. Inak pekný článok, ako všetky Tvoje. Vždy ma zaujmú.

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram