Prázdniny v Ríme - II. časť

Rím, večné mesto. Pohľad od Piazza di Venezia na Vatikán.

Tento článok nebude o outfite, ale o putovaní večným mestom.
Človek by si myslel, že začiatkom októbra stretne v uliciach už len temperamentných Talianov, ale kdeže. Všade samí turisti... Mimochodom /keď už píšem módny blog/: Rimanky nechodia po uliciach nijako zvlášť krásne oblečené. Momentálne tam letia najmä retiazkové niekoľkovrstvové náhrdelníky, postretala  som ich neúrekom. Módnymi ikonami sa stávajú Aziatky, tak tie boli vyobliekané naozaj špicovo, až mi zrak prechádzal.
Španielske schody boli naozaj stále zavreté. Východzím bodom sa teda stala Fontana di Trevi. Zlaté oči! Fontána tiež v rekonštrukcii, obohnaná vysokánskym plotom z plexiskla a pred ňou nepreniknuteľný dav. Dvojice natlačené na plot si robili selfíčka pomocou špeciálnych predlžovátok na mobily, čo vyzerali ako paprče a ktoré na každom kroku vnucovali otravní pouliční predavači.






Z predchádzajúceho večera som mala už plné zuby kadejakých žobrákov a somrákov, a tak som hodila euro smrťákovi na rohu. Povedala som si, že predsa len ako-tak pracuje a urobila som to hádam aj od radosti, že som sa konečne dostala z toho vriaceho kotla. Takže moja fotografia z Piazza di Trevi vyzerá takto:

Kašlem na smrť, verím na život!

Cestou smerom ku Pantheonu bolo takýchto figúrok neúrekom, najmä origoš rímskych legionárov, ktorí si čakanie na platiacich turistov krátili hlučným hraním sa vojakov. Tu bol čas na pravú taliansku kávičku a len také očumovanie toho celého virvaru.

Pantheon. Môj objektív sa očividne nezameral na monumentálnu stavbu...
Kupola Pantheonu

V bočných uličkách bol aspoň trošku pokoj, niektoré boli na počudovanie ako vymreté. Cieľom pešej túry bolo Piazza di Venezia /Benátske námestie/ a odtiaľ môj vysnívaný cieľ: Forum Romanum a Coloseum...



Človek je v Ríme pripravený na všeličo, najmä ak ho už pozná z obrázkov. Nie je však pripravený na dych vyrážajúci pohľad na Vittorio Emanuele II Monument /Pamätník Viktora Emanuela II./ pri vylezení z malej uličky. Obrovitánska novoklasicistická stavba z bieleho brescijského vápenca, týčiaca sa priamo pred nosom na pozadí azúrovej oblohy, vás doslova prikuje ku zemi.

Pamätník symbolizuje zjednotenie Talianska, ale samotní Taliani ho posmešne nazývajú "písací stroj", "falošné zuby Ríma" alebo "svadobná torta".



Nedá sa svietiť, treba sa vyštverať hore. A veru - oplatí sa. Večné mesto vám leží rovno pod nohami.
Z jednej strany Vatikán a z tej druhej Forum Romanum a Coloseum... Nádherné.

Tu mi dochádzajú pri písaní slová rovnako, ako pri zhliadnutí týchto starovekých pamiatok. Rím je jedno obrovské múzeum pod šírym nebom, na každom kroku vás niečo ohúri, ale tieto zrúcaniny naplnia človeka pokorou. Slávny Rím. Konečne sa ho môžem dotknúť.

Rím začiatkom októbra. Verili by ste tomu???
Reštaurácia na streche rímskeho domu s dokonalým výhľadom.
Úchvatný pohľad na Forum Romanum a Coloseum.
Forum Romanum.
Naozaj prázdninová momentka.
Nezabúdam na blog, ale vlasy nečesané už od rána :D
Coliseum. Coloseum. Pýcha a pád.


Pokračovanie nabudúce...
Photo Credit: Baba Slováková




Som hotová. Dokonale korešpondujem s okolitými ruinami.

Baba Slováková

4 komentáre:

  1. Pekné zábery, také netradičné... a určite ešte krajšie prežívania :-) Tak móda sa v Ríme nenosí? A čo tie talianske lodičky? Tie nosíme iba my? :-)
    Katarína

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čakala som od Rimaniek rozhodne viac. Presúvali sme sa často neturistickými trasami, takže dookola konečne samí Taliani... Talianky momentálne všetky v nohaviciach, pohodlných topánkach, dajaký ten pulóver a najmä tie retiazkové náhrdelníky! Bol naozaj teplý október a musím povedať, že toto predsa len v našich uliciach nevidno. Takže vymódené predsa len sú, ale tak normálne.

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram